Син був мобілізований російською стороною і воює по той бік фронту: як покарали ухилянта

ухилянт суд

На Хмельниччині суд визнав винним місцевого безробітного в ухиленні від призову за мобілізацією і призначив три роки позбавлення волі.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років обвинувачений тричі уникав проходження медичного огляду та визначення придатності до військової служби. Відповідні направлення йому виписували у ТЦК. Востаннє це відбулося 5 вересня 2023 року у приміщенні райвідділу поліції, де йому пропонували отримати повістку для проходження ВЛК. До поліцейського відділку обвинувачений потрапив за іншим епізодом злочину – опір працівнику поліції.

У суді військовозобов’язаний не визнав вини за статею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації»). За його словами, він уже виконав обов’язок перед Батьківщиною, коли у 1990-х роках закінчив військовий виш, має звання лейтенанта. Іще два роки проходив військову службу у хмельницькій мотострілковій бригаді. 12 травня 1999 року був звільнений з військової служби в запас за станом здоров’я.

Крім цього обвинувачений пояснив, що не вважає законними укази президента про введення воєнного стану в Україні та про загальну мобілізацію, оскільки Україна офіційно не оголосила війну. Самі укази чоловік назвав «авторськими творами, а не законами і не обов’язкові до виконання».

Разом із тим, чоловік стверджував: у перший день після повномасштабного вторгнення добровільно з`явився у військкомат, але йому пояснили, що немає потреби його мобілізовувати. Потім він просив залучити його до тероборони, але знову отримав відмову. Натомість нині, сказав обвинувачений, у нього пропала мотивація воювати з «другою армією світу», він має сім’ю, малолітню дитину, батьків похилого віку, які потребують його підтримки. 

А далі видав несподіваний факт: його син був мобілізований російською стороною і воює по той бік фронту. З цих мотивів обвинувачений не бажає проходити військово-лікарську комісію та не бажає бути мобілізованим на фронт.

Попри відмову обвинуваченого йти на ВЛК, його огляд усе ж таки відбувався у рамках комісійно судово-медичної експертизи. Хоч її результати не можна ототожнювати з висновками ВЛК, суд наголосив: військовозобов’язаний пройшов електроенцефалографію голови і лікар-невролог не знайшов відхилень.

«Суд враховує, що ефективно дати відсіч нападникам на країну чи виконати зобов’язання по спільній обороні від агресора без швидкої і своєчасної мобілізації неможливо, тому ухилення від призову до Збройних сил військовозобов’язаного, офіцера запасу під час воєнних дій  створює загрозу для безпеки держави у сфері оборони. Крім цього, обвинувачений вчинив злочин проти авторитету правоохоронних органів. Наведене характеризує суспільну небезпеку та ступінь тяжкості скоєного», – зазначено у вироку.

Термін відбування покарання обвинуваченому, згідно з вироком суду, варто рахувати з моменту його затримання.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Волинянина покарали за спробу перетнути кордон із фальшивими документами

Волинянина покарали за спробу перетнути кордон із фальшивими документами

мобілізація, ТЦК, працівники підприємств

У Раді повідомили, хто буде відповідати за неявку військовозобов'язаних працівників підприємств до ТЦК

війна нагорода

Загинув унаслідок штурму противника: матері Героя з Волині вручили посмертну нагороду

втрати

Загинув унаслідок вибухової травми: на Волині прощатимуться із бойовим медиком Артемом Рудим

Їхав в гості до бабусі: на Волині судили студента за спробу проскочити кордон з підробленими документами

Їхав в гості до бабусі: на Волині судили студента за спробу проскочити кордон з підробленими документами

втрати

Друга трагічна звістка в громаді за два дні: на Донеччині загинув молодий Герой з Волині Сергій Касьян

втрати війна

Після початку вторгнення знову став на захист України: обірвалось життя Героя з Волині Анатолія Оніщука

втрати

Не судилося стати дідусем: захисник з Волині отримав смертельне поранення, перебуваючи на бойових позиціях

мобілізація декрет

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати чоловіка в декреті