Скандал у Луцьку: двом дітям не видавали свідоцтва про народження

Скандал у Луцьку: двом дітям не видавали свідоцтва про народження

У Луцьку двоє дітей не отримали свідоцтва про народження. Вони були народжені у 2020 і 2022 роках.

Про це повідомляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсмен отримав звернення від мешканця Луцька – компетентні органи порушили право його малолітніх дітей на ім’я та громадянство, унаслідок чого вони не отримали свідоцтва про народження

У березні 2020 року в заявника народилася старша донька. Батько звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) щодо реєстрації її народження. Проте йому було відмовлено, оскільки чоловік не мав підтверджуючих документів із пологового будинку або медичної консультаційної комісії, які підтверджували б факт народження дитини. До слова, мати народила дівчинку поза закладом охорони здоров’я та відмовилась від акушерського медичного огляду. 

Луцький міськрайонний суд у Волинській області, куди звернувся заявник, також відмовив у розгляді порушеного питання про встановлення факту народження дитини. 

Були скеровані запити до Міністерства юстиції України, до Луцької міської ради для з’ясування ситуації, що склалася.  

За результатами реагування, ДРАЦС у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції проведено реєстрацію народження молодшої дитини заявника (2022 р.н.).  

Щодо встановлення факту народження малолітньої доньки заявника 2020 року народження – органом опіки та піклування була подана заява до Луцького міськрайонного суду Волинської області. Призначено судово-медичну експертизу для встановлення кровного споріднення між матір’ю та донькою. За результатами якої, рішенням Луцького міськрайонного суду було задоволено відповідну заяву органу опіки та піклування й батьки змогли зареєструвати народження дитини в Луцькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану. 

Читайте також:

Можливо зацікавить