Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

Концертна зала, справжня студія звукозапису, інтеграційний простір для молоді та ВПО, і все це - в укритті.

У середу, 31 січня у Горохівській громаді відкрили дооблаштований новий простір на базі діючого культурного укриття.

Територія розвитку

Ще не так давно цей підвал в одному з адмінприміщень був звичайним. Якесь сміття, обдерті стіни, вогкість. Та коли розпочалося повномасштабне вторгнення, у громаді взялися до облаштування укриття, яке розташоване під ЦНАПом.

Спільними зусиллями його розчистили, щоб там могли перебувати люди на випадок тривог. Але з часом тут сформувалось своє комюніті людей, які хотіли щось змінювати і у грудні 2022 року його відкрили як культурне укриття - місце не тільки для сховку, а й для зустрічей, навчання, майстер-класів, арт-терапії.

А під кінець 2023 року його функції значно розширились. Тут розмістили залу для виступів, концертів, тренінгів, а поруч - студію звукозапису.

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

«Сьогодні ми відкриваємо місце, яке стало доповнення культурно-мистецького простору, який вже використовується для різних заходів і місцевого населення і ВПО. У нас виникла ідея простору в якому могли б синтезуватися різні напрямки діяльності активних людей, які хочуть розвиватися, бачать себе в майбутньому в нашій громаді, яким потрібне комфортне, затишне місце.

Тут вони можуть вільно почуватися не бути прив’язаним до умов, які б їх сковували», - каже викладачка музичної школи, методистка відділу культури Горохівської громади, фасилітаторка БФ «Рокада» Марія Лотвін.

Та за цими словами криється дещо значно більше - люди, які прагнуть змін, які творять їх, а не чекають, що хтось їм скаже, що робити. Громада виконала ремонт у приміщенні, а до облаштування долучився благодійний фонд «Рокада», який є виконавчим партнером УВКБ ООН, який допоміг із придбанням необхідної апаратури. Загальний обсяг допомоги - пів мільйона гривень, за які вдалося придбати якісну професійну апаратуру, мікрофони, інструменти.

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

Менеджерка з психосоціальної підтримки БФ «Рокада» Ольга Голіцина-Чазова розповідає, що проєкт робили в максимально стислі строки.

«Ідею пропрацювали за кілька днів і вкінці листопада нам погодили заявку. Перша концепція цього простору була «культурне укриття», яке облаштували, щоб можна було комфортно проводити час під час тривог. Але місця проводити інші заходи (зустрічі, лекції, тренінги) не було. Ми хотіли зробити простір, який би покривав усі ці потреби.  Тому ми вирішили підтримати ідею з облаштування сусіднього з цим культурним укриттям приміщення. Тим більше, що тут зібралися активні і прогресивні люди, які хочуть змін, у тому числі й наш фасилітатор, яка є місцевою мешканкою, постійно включена в ці процеси і знає про потреби громади і ВПО, які тут мешкають», - додала вона.

Голова, який грає на саксофоні

Голова Горохівської міської територіальної громади Віктор Годик розповідає, що щиро тішиться, що в його місті є такі ініціативні і перспективні люди, які готові до розвитку, до змін і хочуть робити якісь хороші справи. Мовляв, це все - заслуга цілої команди.

Лише потім хтось з присутніх підказав: увага до музики і культури в нього зʼявилась неспроста. Лише минулого року міський голова Горохова, не маючи до цього жодної музичної освіти, освоїв гру на саксофоні.

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

«Ай, та то таке, - каже він, - просто поставив собі за мету, та й усе». Освоїв інструмент він за… пів року. А ще - відродив музичний гурт.

«Мені розповіли, що в нас у 80-х був колись колектив, грав, як тоді модно було, в ресторані. От я і подумав, що було б класно його відродити. Тим більше, це було перед днем міста, а всі учасники того гурту тут, на місці. От ми сіли з Олександром (Олександр Шепшелей - керівник сектору культури - ред.) і поїхали до них і я почав вмовляти. Були різні історії, але я їх таки «домучив» В мене навіть є відео з першої репетиції. І отак за два дні до дня міста ми це зробили», - каже Годик.

Довелось голові за ту ініціативу й самому «віддуватися» на сцені. Учасники гурту поставили умову: виходить голова з саксофоном - вийдуть і вони. Так того дня на сцені в Горохові був подвійний дебют.

Люди, які творять

«Та, що я? От якби не оці двоє (показує на Олександра Шепшелея і його сина Богдана), - то не було б нічого. А з такими людьми можна все робити. Бо одна справа купити якісь речі, інструменти, обладнання, але якщо немає людей, які цим горять - то діла не буде», - каже голова.

Олександр Шепшелей же веде всіх у студію звукозапису. Кімнату зі звукопоглинаючим покриттям він називає творчою лабораторією і вже будує плани.

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простірСтудія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

«Тут зовсім інша атмосфера. Якщо за стіною виступає хор чи оркестр, режисерська кімната для запису, все буде виводитися на екран. Соло, дует, тріо можна писати тут, в самій студії. Головне, що до цього маємо хороше обладнання. Я вірю, що тут буде записана пісня нашої перемоги і хороші творчі мистецькі проєкти лунатимуть для всіх людей і нашої громади і інших», - каже він і розповідає, що коли все обладнання буде змонтоване, тут зможуть записувати не лише місцевий гурт, а й виконавців з інших громад, надаючи тим самим й платні послуги. А ще - в планах співпраця з радіо.

Цей простір вже давно слугує місцем різноманітних заходів: не лише концертів чи виступів, а й майстерок, лекцій, молодь проводить своє дозвілля. Тут обʼєдналися не лише мешканці громади, а й внутрішньо переміщені особи, які були змушені шукати прихистку від війни.

Тут знайшов себе і Дмитро Мухтаров. Чоловік приїхав до Горохова у березні 2022 року сюди міста Рубіжне. Пенсіонер, який все життя пропрацював на державній роботі, мусив себе шукати на новому місці, а в гурті знайшов віддушину.

«Наша область на 98% окупована. Приїхали 22 березня, коли вже в місто готувалися зайти кадирівці, а більша частина була зруйнована. Дружина звідси родом, тож і приїхали. Я, коли був студентом, мав свій гурт в інституті, займався музикою, тож досвід є. Якось випадково дізнався і долучився до гурту. Війна - це війна, але культура має бути, бо люди повинні мати в житті місце, щоб і душа і серце відпочили. Особисто для мене це дуже важливо», - каже він.

Найкраще рішення на перспективу

Голова Громади Віктор Годик додав, що це місце буде доступне для всіх мешканців громади, у тому числі й ВПО і ветеранів, які повернуться з війни. А ще зізнався: у планах - організувати більший простір, де б генерувалися ідеї для бізнесу, щоб громада і далі розвивалась.

«Я вважаю, що лише спільно ми зможемо зробити щось для нашої громади, для нашої молоді. Тож якщо ми беремось, то ми беремось всі разом. Хочу подякувати всім, хто підтримав ідею створення цього невеликого простору. Ми беремо на себе відповідальність, що він буде працювати, буде заповнений ідеями, креативністю, активністю. І цей проєкт - крок до розвитку громадянського суспільства.  І наші воїни, які будуть повертатися з війни до мирного життя, зможуть бути активними членами нашої громади, тут, в цьому просторі втілюватимуть у життя свої ідеї. І вони розумітимуть, що вони воювали недарма», - зауважив Горохівський міський голова.

«У нашій громаді багато активних людей і серед них є ті, хто приїхав до нас не за власними бажаннями, а в силу обставин, які склалися. Не завжди ми можемо реалізувати їхні бажання, але це може стати інструментом для втілення їх ідей, щоб брати життя в свої руки і прямувати вперед. Тут, віримо народжуватимуться перспективні ідеї», - додала Марія Лотвін.

Гості ж, які теж долучилися до організації цього простору, підтримавши проєкт, були вражені тим, що громада змогла зробити зі звичайного підвалу. Представники УВКБ ООН подякували і владі, яка взялась за втілення проєкту і БФ «Рокада», представники якого завжди на місці шукають таких ініціативних людей і підтримують їх.

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

«Хочеться побажати щоб цей простір жив, щоб тут лунала музика, щоб тут були посмішки, щоб це місце було для розвитку людей, громади і нашої країни», - зазначив представник УВК ООН Богдан Солонко.

Директорка БФ «Рокада», представниця регіонального представництва УВКБ ООН у справах біженців Наталія Гуржій, своєю чергою зазначила, що проєкти, які підтримує «Рокада», особливо, коли йдеться про відкриття подібних просторів, мають відповідати принципу «найкраще рішення».

Студія звукозапису в укритті: у місті на Волині відкрили унікальний культурний простір

«У моєму розумінні, це має бути рішення на перспективу. Тому, коли ми ухвалюємо рішення про підтримку того чи іншого проєкту, ми дивимось на те, скільки тут ВПО, як громада намагається їм допомогти, як допомагає людям старшого віку, людям з інвалідністю. Наші проєкти - про єднання  в цьому просторі тих, хто приїхав і тих, хто тут жив завжди. Відзначу, що є громади які мають великі приміщення, великі можливості але вони чекають що хтось їм принесе на блюдці, побудує, напише, дасть. А є громади, де у маленьких приміщеннях вже вирує життя, де вони беруть ініціативу в свої руки, і таким громадам хочеться допомагати», - резюмувала вона.

Читайте також: 

Можливо зацікавить