Таємниці Шацьких озер: подорож з Дмитром Комаровим

Таємниці Шацьких озер: подорож з Дмитром Комаровим

Відомий ведучий Дмитро Комаров запустив тревел-шоу «Мандруй Україною». У одному з випусків він розповів про візитівку Волині - Шацькі озера.

Відповідне відео він опублікував на своєму ютуб-каналі.

Курортна родзинка України, яка зберігає в собі таємниці природи, місця сили та давні звичаї, про які не здогадуються більшість гостей. Дмитро відкрив виворіт Шацьких озер і показав, що це не лише пляжі, а й цілий світ всередині незвіданих лісів.

Шацькі озера - це три десятки природних водойм. Одні - великі з піщаними пляжами та базами відпочинку на. Інші - менші, заховані у лісах. Місцеві жителі вірять, що кожне з них має свої особливі властивості цілющі та навіть містичні. Цей озерний комплекс вважається одним з найбільших у Європі.

Дмитро Комаров дізнавався, які секрети таять в собі «Блакитні очі» Волині.

Знайомитись із найбільш популярним димом Волині ведучий вирішив на найколоритнішому місцевому транспорті. Цей український ретро позашляховик у минулому столітті виготовляли на Луцькому автомобільному заводі. У народі його називають «волинянкою». Ця машина у 1978 році на автосалоні в Турині увійшла до десятки найкращих.

Також у 1979 році «волинянка» здобула золоту медаль на міжнародному автосалоні в Чехії як найкращий автомобіль для сільської місцевості. Із сучасними позашляховиками вона, звісно, не зрівняється. Але проїхати по Волині на «волинянці» це насамперед дуже символічний досвід.

Дмитрові вдалося побувати у цих місцях ще до повномасштабного вторгнення у розпал туристичного сезону.

Перша зупинка - найбільше та найпопулярніше з Шацьких озер Світязь.

Таємниці Шацьких озер: подорож з Дмитром Комаровим

Саме це місце - одна з головних таємниць Полісся. У вчених досі немає єдиної думки, як виник Світязь та інші Шацькі озера. Найпопулярніша версія, що це наслідки Дніпропетровського льодовика, який понад 10 тисяч років тому залишив по собі величезне море. Все Полісся, нібито було під водою. Але згодом вода відступила і все що залишилось це Шацькі озера, які тепер живляться ґрунтовими водами.

Куди ж без головного курортного атрибута - величезного вибору пляжних делікатесів: креветки, кукурудза, вугор. Місцеві пончики - візитівка краю. Багато людей їдуть на Шацькі озера заради них.

Дикі ягоди, а особливо чорниця, головне багатство Полісся. Багато хто вірить, що чорниця місць має особливі корисні властивості, і приїжджають за нею навіть з інших областей.

Світязь живлять не лише ґрунтові води, а й артезіанські джерела. Вода тут настільки прозора, що дно можна побачити навіть на глибині в кілька метрів. Найкращий спосіб переконатися в цьому - знайти човен і відплисти подалі від берега.

Родзинка Шацьких озер не лише в курортному відпочинку. Про багато місцин тут збереглися давні легенди, до яких ставляться цілком серйозно. Наприклад, кажуть, що у тому самому доісторичному морі жили величезні кити. Коли море висохло, залишився тільки один із них. Він помер у найглибшому місці (там де зараз озеро Світязь). І згодом перетворився на острів, який має містичні властивості. Якщо подивитися на це місце з повітря, острів навіть своєю формою нагадує силует гігантського кита. Цей острів подекуди називають островом кохання. Там можна загадати бажання і зустріти свою другу половинку. Озера суворо оберігає Шацький національний природний парк. Тут немає підприємств, які забруднюють воду. Заборонено також шкодити тваринам і рослинам. А в багато місць, як, наприклад, на безлюдний острів можна потрапити лише за спецдозволом.

Місцеві старожили кажуть, що стежка, якою можна дійти до острова вбрід. Але перевіряти це не варто. Ліпше запастись силами, терпінням та дістатись до нього на веслах.

На Світязі є кладофора - водорість, що працює як природний фільтр. Вона пропускає через себе воду та забирає з неї все, що залишила риба.

На острові є двоповерховий будинок, в якому жили космонавти. Будівлю звели в 1961 році для відпочинку радянських віп-персон, зокрема першого в історії космонавта Юрія Гагаріна та учасників місії «Союз 14». Кажуть, що тут вони відновлювалися після польоту на навколоземну орбіту та обговорювали, як дістатися Марсу. Після розвалу СРСР елітна дача поступово занепала її повністю розібрали у 2016 році.

Місцеві старожили розповідають, що за часів Другої світової війни німці вирубали на острові весь ліс, залиши тільки два дерева. Одне з них - дерево кохання, яке дивом дожило до наших днів.

Цей безлюдний острів - справжній рай для тих, хто хоче ненадовго втекти від метушні, побути удвох із коханою людиною та насолодитися неймовірною атмосферою української природи.

У глибині лісів цей регіон приховує таємниці, які зрідка відкривається простому туристу. Щоб дістатися до них, потрібно знайти місцевого провідника, потужний транспорт та запастися сміливістю.

Болотиста займає понад половину всього Полісся. Тому навіть звичайні сільські дороги можуть проходити там, де наважиться їхати не кожен водій позашляховика. Маршрути місцевих джип турів проходять лише такими дорогами. Заїжджати в ліси національного парку суворо заборонено, не нашкодити унікальній місцевій екосистемі.

Одне з наймістичніших місць у лісах Волині - величезний балун посеред лісу.  Наука твердить, що його приніс льодовик. Місцеві жителі розповідають таку легенду: у свій час чорт вирішив посперечатися з Божою Матір'ю, хто буде сильніший. Спір був такий: на одному пальцеві перенести величезний камінь через озеро Луки. Як говорить легенда, Божа матір камінь перенесла та лишила його на березі, а чорт не доніс, тож камінь впав на дно озера. Деякі з місцевих жителів навіть знають точне місце, де лежить цей камінь у водоймі.Волинське Полісся нагадує один великий музей просто неба. Природна ізоляція чудово зберігає древню культуру цього регіону..

Сотні тисяч гектарів диких лісів - справжній скарб Волині. Не лише природне багатство для людей, а й матеріальне. Адже це величезне родовище чорного золота і мова зовсім не про нафту.

Чорницю вважають однією з найкорисніших лісових ягід. Кажуть, що вона зміцнює серцево-судинну систему, імунітет, нормалізує знижує рівень цукру в крові. Волинській області цей скарб збирають тоннами. Але не комбайнами та машинами, а вручну.

Таємниці Шацьких озер: подорож з Дмитром Комаровим

Селах збирання чорниці - це обов'язковий щорічний процес. У ліси по ягоди частіше йдуть сім'ями, бо кожні руки на вагу золота. Народні пісні тут обов'язково частина процесу. Вони допомагають не сумувати під час роботи й підіймають настрій всій команді.

Судячи з перших результатів, музичний метод працює на ура. Місцеві жителі навчили ведучого, як правильно збирати ягоди.

На Волині вечеря проходить поміж таких гарних краєвидів, позаздрить багато закордонних курортів. Ведучий також спробував побити світовий рекорд поїдання пончиків.

За словами Дмитра, Шацькі озера - це незвичайний край, який можна постійно відкривати для себе заново.

Веселе життя кипить далеко не скрізь, бо велику територію займають непрохідні болота. Це небезпечне середовище для людини, в якому потрібно вміти виживати. Але навіть там є місця, які варті уваги.

Місцеві жителі стверджують, що Черемський заповідник може здивувати навіть найбільш досвідченого туриста. Поверх трясовини поклали дерев'яну кладку. Від смертельної 17-метрової глибини ведучого відокремлювала ця квола дошка.

Болота - це в'язка жижа з бульбашками, яка може затягнутися кого завгодно в смертельну трясовину. Черемське болото у своїй підступності перевершило навіть болото Амазонки. Зовні воно виглядає як невинна галявина, але насправді це глибоке торф'яне озеро, яке покрите тонким килимом з рослин. Саме тому ґрунт під ногами відчувається міцно, але варто хоч на секунду розслабитись і жарти з місцевою природою можуть дорого вам обійтися. Трясовина швидко засмоктує своїх жертв на дно. Тому часто вибратися з пастки без сторонньої допомоги просто неможливо.

Не всі 11 кілометрів черемських боліт підходять для безпечної прогулянки. Тому там і проклали кладку. Вчені використовують її, щоб вивчати чудеса та різноманітність місцевої природи. Місцеві болота можна без перебільшень назвати легкими України, які кожен день працюють, щоб нам легко та вільно дихалось.

Читайте також:

Можливо зацікавить

У Волиньобленерго повідомили, чи будуть графіки відключень у неділю

У Волиньобленерго повідомили, чи будуть графіки відключень у неділю

Зоя Навроцька, день народження

18 травня: хто з волинян святкує День ангела

Турнір з тенісу
фото

«Зібралися достойні суперники»: у Луцьку відбувся фінал Відкритого чемпіонату з тенісу

війна весілля

Кохання під час війни: на Волині одружився захисник

втрати

Друга трагічна звістка в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Валерія Єфімчука

на щиті війна втрати
відео

Родина втратила двох братів на фронті: на Волинь востаннє повернувся молодий Герой Микола Заліпа

світло

Дефіцит електроенергії на Волині: коли скасують графіки відключення світла

втрати

Перед останнім бойовим завданням сказав сину, що не повернеться: захиснику з Волині просять присвоїти держану нагороду

Герой України

Перед початком вторгнення повернувся до війська: Герой України з Волині отримав смертельні поранення під час обстрілу