Церковне розлучення у Луцьку: підстави та порядок дій

Розлучення

Церква ставиться до розлучення різко негативно, а таке поняття, як «розвінчання», взагалі відсутнє. Згідно з церковними канонами розвінчати абсолютно неможливо, можна тільки зняти церковне благословення шлюбу тобто фактично визнати такий шлюб недійсним.

Журналісти ВСН поцікавилися у віце-канцлера Волинської єпархії ПЦУ, протоієрея Олександра Безкоровайного про усі тонкощі церковного розірвання шлюбу.

За словами протоієрея Олександра Безкоровайного, серед головних причин руйнування шлюбу, визнаних церковою є подружня зрада одного з подружжя відносно до іншого. Як правило, фізична подружня зрада, яку вдасться довести церковному архієрею. Потрібні вагомі докази зради, чутки та додумування не розглядаються. Розірвати церковний шлюб можуть і в разі, якщо один з подружжя зник безвісти на термін більше 5 років, а також якщо приховав від партнера свою тяжку хворобу.

Як правило, мова про так зване «розвінчання» заходить тоді, коли один з колишнього подружжя виявляє бажання пов’язати себе узами нового шлюбу і отримати Боже благословення в церкві, тобто повторно вінчатися. У цьому випадку він подає прохання в єпархіальне управління за місцем проживання, в канцелярію, куди також надає необхідні для розгляду документи. Церковне розлучення вважається таким, що відбулося, коли правлячий архієрей визнає колишній шлюб «безблагодатним». 

Та як пояснив Олександр Безкоровайний, навіть якщо людина розлучилася офіційно, то це не завжди є підставою для церковного розірвання шлюбу. Для того, щоб розірвати церковний шлюб потрібно не менше двох тижнів.

«Це десь у межах двох тижнів, може бути потрібно і більше часу», - зазначив протоієрей.

За словами Олександра Безкоровайного, іноді люди приходять і кажуть, що потрібно розірвати шлюб до завтра, бо завтра уже вінчання, але це практично неможливо.

«Потрібно витримати процедуру: посповідатися, попричащатися, розслідування провести. Це так швидко не робиться», - констатував отець.

Як сказав Олександр Безкоровайний, якщо людина вінчалася у церкві УПЦ МП, а приходить шлюб церковний розірвати у ПЦУ, її, звісно, що приймуть. 

Звернутися з проханням розірвати церковний шлюб може як чоловік, так і жінка, і навіть пара. Церква дозволяє вінчатися до трьох разів, але звертатися за розірванням шлюбу можна і більше трьох разів, однак тоді церква ретельно розслідує кожен випадок. Там є індивідуальний підхід до кожного. 

 Читайте також:

 

  

Можливо зацікавить