Церковне свято Воздвиження Хреста Господнього 2024 року: що категорично не можна робити у цей день

Коли церковне свято Воздвиження?

Воздвиження Хреста Господнього — одне з найбільших церковних свят в осінньому календарі. Раніше українці відзначали це важливе церковне свято 27 вересня. За новоюліанським церковним календарем, на який перейшла Православна церква України, Воздвиження буде 14 вересня.

Присвячене торжество знайденню і спорудженню Хреста Господнього в Єрусалимі. Святиня була знайдена Оленою, матір'ю римського імператора Костянтина. Цариця розділила Хрест на дві частини і відправила другу в столицю Римської Імперії Константинополь. Зараз фрагменти Хреста зберігаються в храмах Європи. Більша частина святині була втрачена, - пише Уніан.

Воздвиження Хреста Господнього - що не можна робити

Світле свято Воздвиження бажано зустрічати зі світлими помислами і без негативних думок. Цього дня рекомендується (але не обов'язково) потримати одноденний піст. Згідно з повір'ям, утримання від м'ясної їжі винагородиться Богом.

Заборони на Воздвиження такі ж, як в інші церковні свята. У цей день не можна:

  • працювати на ділянці, копати землю;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • сваритися, лаятися матом;
  • бажати зла іншим людям, ображати і заздрити;
  • зловживати алкоголем і переїдати;
  • починати нові важливі справи, переїжджати і працевлаштовуватися.

Згідно з народними прикметами цього дня не варто ходити в дикі місця - у ліс, на річку, в гори. До Воздвиження дикі тварини стають злішими й агресивнішими, намагаючись напасти на людину під час зустрічі. Крім того, підвищується ризик заблукати.

Воздвиження Хреста Господнього - молитва

Молитви на Воздвиження Хреста Господнього можна читати вдома, наодинці із собою. Дуже важливо при цьому мати добрі помисли і бажати тільки добра іншим людям. Перед проголошенням вголос прочитайте слова молитви кілька разів, щоб не затинатися.

Нехай воскресне Бог, і розвіються вороги Його, і нехай тікають від лиця Його всі, хто ненавидить Його. Як зникає дим, як тане віск від вогню, так нехай загинуть біси від лиця тих, хто любить Бога, і хто з великою відвагою, з твердою вірою та довірою до Господа Бога осіняє себе хресним знаменням та в радості промовляє: радуйся, Пречесний і Животворящий Хрест Господній, який проганяє бісів силою розп'ятого на тобі Господа нашого Ісуса Христа, який дарував нам тебе, Хресте Своєму Чесному, на вигнання всякого супротивника. О, Пречесний і Животворящий Хрест Господній, допоможи мені зі Святою Богородицею і з усіма святими Небесними Силами завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Захисти мене, Господи, силою Чесного і Животворящого Твого Хреста і ним визволи мене від усякого зла.

Читайте також:

Можливо зацікавить