У Луцьку оприлюднили результати археологічних досліджень будинку Прайзлерів. Що знайшли дослідники

У Луцьку оприлюднили результати археологічних досліджень будинку Прайзлерів. Що знайшли дослідники

Львівські художники-реставратори з команди KARP ART RESTORER провели в будинку Прайзлерів, що розташований у Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 техніко-технологічні дослідження та взяли фізико-хімічні аналізи. Під час досліджень першого поверху реставратори знайшли унікальне декоративне оздоблення стін.

У середу, 7 березня у Луцьку провели огляд перших результатів археологічних досліджень у приміщенні колишнього будинку Прайзлерів. Дослідниця Ірина Змієвська розповіла, що основним завданням художників-реставраторів було проведення наукових та реставраційних досліджень, які в подальшому мають показати максимально автентичну складову будівлі.

У Луцьку оприлюднили результати археологічних досліджень будинку Прайзлерів. Що знайшли дослідникиУ Луцьку оприлюднили результати археологічних досліджень будинку Прайзлерів. Що знайшли дослідники

Що ж до оздоблення стін, то в основному — це трафаретні декорації. Вони є в різних кімнатах на першому поверсі. Серед декорацій є такі, які видимі при денному світлі, а також такі, що просвічуються за допомогою ультрафіолетового спектру променів. На стінах близько дев’яти нашарувань штукатурки різних років. В деяких місцях - до чотирнадцяти.

Наразі етап техніко-технологічних досліджень уже завершився.

«Ми відібрали проби на аналіз хімічної структури тинків та пігментного складу в’язкості фарбового шару, аби максимально зрозуміти, яка техніка використовувалась для виконання усіх розписів. В подальшому це дасть змогу проаналізувати усі можливості та допоможе скласти проєктно-кошторисну документацію задля реставрації цього помешкання», - сказала Ірина Змієвська.

Будівлю на Кафедральній, 4 інвестори планують використовувати під готельно-ресторанний комплекс, тому ці попередні дослідження зробили не просто так. За словами заступника начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Віталія Стрільчука, будинок Прайзлерів відноситься до пам’ятки архітектури місцевого значення, тому є певні норми виконання будівельних робіт.

Проведені дослідження ляжуть в основу проєктної документації: спеціалісти все опишуть та вкажуть, які матеріали та фарби використовувались на стінах та стелі, після чого розписи можуть лягти в основу оформлення інтер’єру комплексу.

Нагадаємо, у листопаді минулого року після проведення конкурсу з визначення приватного партнера щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням, що розташоване за адресою: вулиця Кафедральна, 4 у місті Луцьку» визначили, хто реставруватиме двір Прайзлерів. Переможцем став консорціум у складі ТОВ «Любарт ЛТД» та ТОВ «Рібас Хотелс Груп». 

Партнерство здійснюватиметься у формі договору управління майном, в якому чітко визначатимуться інвестиційні зобов'язання приватного партнера. При цьому будівля залишатиметься у комунальній власності. Залучення фінансових ресурсів бюджету громади не передбачене.

До слова, за свідченнями істориків, на місці Гостинного двору Прайзлерів колись були не тільки храм і дім для братів-обітників, а ще й шпиталь святого Лазаря - заклад опіки над сиротами та важкохворими, у тому числі й з розладами психіки.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить