У Луцьку ТЦК «заламали» 22-річного студента: що кажуть у поліції

У Луцьку ТЦК «заламали» 22-річного студента: що кажуть у поліції

У відкритих джерелах з'явилися відео, де молодика «ламають» троє співробітників ТЦК та поліцейський. На перший погляд, ніби банальна ситуація - військовозобов'язаний ухиляється від призову і чинить опір, однак насправді хлопець не підлягає обов'язковій мобілізації, бо замолодий.

Андрій - студент технікуму, йому лиш 22 роки. Хлопець і гадки не мав, що потрапить під черговий рейд представників ТЦК. А якщо і перестрінутьто чого перейматись - всі документи, військовий і студентський квиток носить завжди із собою, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

«Позаду спини говорили - «стій, куди тікаєш?». А я не тікав, я просто спокійно йшов. Окружили мене, стали навколо мене, прижали до забору, не давали нікуди піти, дуже сильно тисли на мене. Я сильно знервувався. Провокативні питання ставили», - каже хлопець.

Парубок каже, що йшов в навушниках і не одразу зрозумів, що від нього хочуть, бо не представились, документів не показали, не сказали, що їм від нього потрібно. Андрій каже, що злякався, бо не очікував на таке ставлення. Співробітники ТЦК почали не з вимоги показати документи, а зізвинувачень та словесних принижень - зухвало себе поводили, потім застосували силу.

«Працівник ТЦК мене більшу половину часу тримав за руку, двома руками взяв шарпанув до себе, він стояв ззаду і почав ламати. Потім через деякий час працівник поліції поставив коліно мені на горло, в мене зоб, через це я не міг дихати і говорити. На відео видно, що я не нічого неговорив, нічого там не кричав через те, що я не міг дихати», - розповідає Андрій. 

На питання, чого чинив опір, коли вже був у кайданках, стверджує, що через біль вже не відповідав за свої рухи тілом, тому й копирсався, коли лежав скручений на землі.

«На відео все добре видно. Яка в нього шия червона, які синці, які подряпини. Йому вдягнули кайданки, в дитини подряпані руки, в дитини болять руки, його болить голова сильно. Він лікарю поскаржився, що, каже, в руках я відчуваю такий біль, ніби в мене там щось порване в руках», - стверджує матір Андрія Ольга Усович.

В лікарні зробили попередній висновок - гематоми, забої обох передпліч, діагностували забій тулуба, струсу головного мозку не виявили. Попереду ще обстеження.

«Я думала, ми живемо в правовій державі, де органи правопорядку повинні захищати населення, яке платить їм же зарплату своїми податками, а не калічити людей. Знаєте, я була шокована звірством правоохоронців, які садистськими методами душили коліна, знаючи, що там багато нервових закінчень, що в людини може паралізувати ноги, виламували хребта. Ну це взагалі жах і неприпустимо в сучасному світі», - розповідає сестра Андрія Анна.

Дівчина каже, що безліч небайдужих людей почали з'ясовувати особистість всіх причетних до знущання над її братом.

Очевидці шоковані діями поліцейського, який в цій компанії мав би слідкувати за правомірністю дій представників ТЦК. Натомість чоловік застосував прийоми, через які його коліно стояло на хребті, потім на шиї та голові парубка. На такі дії відреагували мешканці багатоквартирного будинку, що поряд. Люди вийшли на порятунок.

«Перевірили документи, він не вспів навіть телефона показати і в нього забрали телефон. Хлопець прийшов, викликав поліцію, приїхало триекіпажа, приїхала слідчо-оперативна і поїхали вони туди», - стверджує очевидець подій.

Також втрутився військовий, що проходив повз. Тільки цьому військовому показали документи. Чоловік і з'ясував, що один з представників ТЦК мобілізований нещодавно. Нібито цей військовий і викликав правоохоронців. У відділку поліції склали протокол за злісну непокору працівнику поліції. Затримали об 11 а відпустили о 16 годині. Рідним парубок нічого не сказав.

«Мій низький материнський уклін тим людям, які заступилися за дитину і тому військовому, який втрутився і написав заяву. Дякую, що Ви врятували мені дитину. Він не признався, я телефонувала до нього десь приблизно в 12 годині, він не взяв трубку», - каже матір. 

«Справа в тому, що в мами моєї хворе серця і брат, знаючи про це, не хотів розповідати, щоб цим самим не травмувати маму. Ну і мене так само. Мені повідомили рідні, які побачили вже безпосередньо відео», - каже сестра Андрія.

Ім'я ймовірного кривдника хлопець так і не дізнався. Знає тільки номер його жетону.

У поліції надали офіційний коментар події:

«Під час спілкування чоловік в категоричній формі відмовлявся надати поліцейським документи, що посвідчують особу, намагався втекти, штовхався, таким чином не виконуючи законної вимоги працівника поліції. Правопорушника затримали та встановили його особу, ним виявився 22-річний лучанин. Під час адміністративного затримання він чинив фізичний супротив, пручався та намагався бити поліцейського ногами».

Стверджують, що все зафіксовано на бодікамері, яка була увімкнена. Хлопець каже, що заяву до ДБР зміг написати тільки через два дні. 

«Працівники ДБР зареєстрували кримінальне провадження за ч.2 ст 365 КК України - перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу. Передбачене цією статтею покарання - позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Тривають першочергові слідчі дії, призначено судово-медичну експертизу, встановлено особи учасників інциденту. Призначено службові розслідування дій працівників територіального центру та поліції», - каже речниця ТУ ДБР (м.Львів) Тетяна Муравель.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Життя обірвалось від поранень: у Луцьку прощатимуться з Героєм Валентином Потапчуком

Життя обірвалось від поранень: у Луцьку прощатимуться з Героєм Валентином Потапчуком

Курськ війна

Останній бій прийняв у Курській області: у Луцьку попрощалися із Героєм Сергієм Семенюком

Батьки важкопораненого військового з Луцька самотужки доглядають за лежачим сином
відео

Батьки важкопораненого військового з Луцька самотужки доглядають за лежачим сином

полон обмін війна
відео

У полоні виконував свої медичні обов'язки: морський піхотинець з Луцька проходить реабілітацію після повернення додому

Торт рецепт
відео

Карамельний торт по-київськи: рецепт від фудблогерки з Луцька

У ЖК «Супернова» створять бізнес-центр для сучасних підприємців

У ЖК «Супернова» створять бізнес-центр для сучасних підприємців

«Схотів випити – заплати 10 тисяч»: військовий з Волині на два роки самовільно залишив частину

«Схотів випити – заплати 10 тисяч»: військовий з Волині на два роки самовільно залишив частину

У центрі Луцька зіштовхнулися тролейбус і два легковики

У центрі Луцька зіштовхнулися тролейбус і два легковики

«Вже не такий легкий на підйом»: співак з Луцька розповів про дует з легендарним українським артистом

«Вже не такий легкий на підйом»: співак з Луцька розповів про дует з легендарним українським артистом