У Луцьку відкрили виставку вінтажних фотознімків

У Луцьку відкрили виставку вінтажних фотознімків

У Волинському обласному краєзнавчому музеї презентували експозицію з ретро світлинами під назвою «Вінтаж. Фото». Усі знімки — з колекції музею та приватної колекції лучанина Віктора Літевчука.

Як розповів Суспільному автор виставки, завідувач відділу давньої історії Тарас Верба, всього представили орієнтовно сотню знімків різного формату, в тому числі як копії, так і оцифровані, котрі демонструються на екрані.

Експозиція складається з декількох частин: це фотографії з міста Луцька й інших містечок Волині про міське повсякдення, салонні та портретні фотографії, а також знімки міського життя волинян кінця 19 — першої половини 20 століття.

Також, сказав Тарас Верба, до виставки долучили підбірку етнографічних фото, зокрема знімки селян з Полісся етнолога Федора Вовка.

У Луцьку відкрили виставку вінтажних фотознімків

Колекція фотографій в обласному краєзнавчому музеї почала формуватися майже 100 років тому. Зі слів Тараса Верби, знімки музею передають здебільшого місцеві жителі, які віддають колекції своїх родичів або підбірки фотографій із сімейних архівів.

У Луцьку відкрили виставку вінтажних фотознімків

«Вся ця збірка формується вже дуже-дуже давно, фактично від самого створення музею в 1928 році, коли відбувалася в Луцьку сільськогосподарська виставка і деякі фотографії, які там експонувалися, стали основою для музейних колекцій», — каже музейник.

Зі слів автора виставки, один із найцікавіших знімків виставки — це портрет Касі Куб’як, зроблений 29 травня 1931 року в фотосалоні Romeran, що діяв у Маневичах в міжвоєнний період.

У Луцьку відкрили виставку вінтажних фотознімків

«Сама фотографія подарована Касею Куб’як подружці Моті на пам’ять у зв’язку з переїздом в невідомі краї. Ми не можемо знати куди, але, судячи з тієї романтичної туги, з якою написане послання, то, імовірно, вона змінила постійне місце проживання», — додав автор експозиції.

Вхід на виставку «Вінтаж. Фото» безплатний, вона триватиме впродовж місяця.

Читайте також:

Можливо зацікавить