Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста

Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста

Українська делегація відвідала Нідерланди, де під час візиту у міста Роттердам та Гаага обговорили із європейськими партнерами важливі питання відбудови українських міст та механізму майбутніх репарацій.

У складі делегації була депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко, яка розповіла деталі візиту виданню ВСН.

Роттердам: архітектура і відбудова

Роттердам славиться на весь світ своїми надзвичайно прогресивними архітектурними агентствами. Під час Другої світової війни це місто було знищене фактично під нуль. Але будівлі, які були зруйновані, швидко розбирали, і буквально за півроку у новому форматі відбудовувалися. Причому відбудова міста розпочалася ще в процесі війни і архітектурні рішення обговорювалися ще до закінчення воєнних дій. Це те, що потрібно переймати Україні.

Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста
Зустріч із мером Роттердаму

Найцікавішим є те, що Роттердам є ще й портовим містом. У нашій делегації були представники українських міст, які мають найбільші порти. Це Маріуполь, Миколаїв і Херсон, міста, які зазнали великих руйнувань. Маріуполь уже приїхав з концепцією відбудови, яку показував заступник міського голови.

Дуже складно було пояснювати, як може працювати Маріуполь, будучи в окупації. Але насправді всередині команди відбувається комунікація і вони чекають визволення Маріуполя для того, аби зайти і вже починати роботу в своєму місті. Вони до цього готові.

Тому нашій делегації важливо було мати комунікацію з цим архітектурним бюро і як результат, ми отримали можливість залучати представників громад всіх рівнів до таких онлайн-зустрічей із цими архітектурними агентствами. Вони готові виходити і на стратегування для відновлення громад або щодо збільшення кількості бомбосховищ, які так необхідні тим громадам, які зараз є тиловими, зокрема, Волині.

Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста
Зустріч в Міністерстві закордонних справ, де говорили про репарації та трибунал

 

Гаага: репарації, розмінування, робота

У Гаазі ми отримали можливість зустрітися з представниками парламенту і в тому числі проговорити питання репарацій. Ми наголошували на тому, що для відбудови нам не потрібні європейські гроші, а нам потрібна виписана стратегія щодо механізмів з повного арешту російських активів, щоб ці кошти пішли на відновлення України. Росія робить ці руйнування, то за її гроші ми і повинні відбудовуватися.

Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста
Зустріч із мером Гааги

Ми наголошували й на тому, що нас треба посилювати в розмінуванні. Тому що рік війни - це 10 років розмінування. Зараз величезним викликом є для деокупованих територій є розмінування для того, щоб можна було відбудовуватися. У Нідерландах є спеціалісти, які мають великий досвід в цьому напрямку.

Ще одна тема - питання повернення українців у свої громади. Проблема полягає не лише в тому, щоби повернутися до місць проживання. Вона полягає в тому, аби повернутися до класної інфраструктури і до можливостей заробляти кошти та вести бізнес в Україні.

Тому піднімалися неодноразово питання і спільних програм для створення нових робочих місць, в тому числі і для тих хлопців, які повертаються з війни, і для жінок. На жаль, внаслідок цієї війни у нас дуже велика кількість родин втратить чоловіків, уже втратили чоловіків. Тому нам важливо зробити так, аби ті, хто воює, знали, що їхні жінки і сім'ї будуть мати можливість заробляти в Україні попри війну та після неї. Підтримка жінок в цьому теж важлива.

Українці в Гаазі розповіли, за які гроші хочуть відбудовувати міста

 

Далі буде

Це не перший візит в Європу, який організовували для українських громад. Представники з Волині вже їздили в Бельгію, були в Брюсселі у Європарламенті. Нідерланди – це другий візит, організований для представників українських міст. Далі заплановані візити ще в Італію, у Францію, в Німеччину. Тобто ми не завершуємо на цьому, тому що розуміємо, що на рівні місцевого самоврядування відновлення України буде швидшим, ефективнішим і набагато якіснішим.

Важливо, що українці з перших вуст розповідають європейським партнерам про те, що відбувається. Історії про те, як обстрілювали Миколаїв касетними снарядами і як потім на цих мінах підривалися люди. Як, наприклад, у тому ж Херсоні за рік війни народилося 11 дітей, при тому, що сьогодні там майже вся медична інфраструктура знищена. Як Миколаїв живе без води цілий місяць.

Коли європейці чують цю жахливу правду про війну, вони стають ближчими до України. Тому такі візити дуже важливі.

Можливо зацікавить