В Україні повернули довоєнні податки: Зеленський підписав закон

В Україні повернули довоєнні податки: Зеленський підписав закон

Володимир Зеленський підписав закон, раніше ухвалений ВРУ, про повернення довоєнного оподаткування, який, зокрема, передбачає скасування з 1 серпня єдиного податку у 2%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка в Telegram.

Закон передбачає продовження мораторію на податкові перевірки до кінця війни.

Так, з 1 серпня будуть дозволені перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

При цьому з 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Водночас передбачене звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Повернення податків та відповідальності

Закон скасовує:

  • можливість для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;
  • зупинку перебігу строків (подання податкової звітності, строків отримання податкової інформації контролюючими органами).

Інші норми закону:

  • «технічний борг», який виник із 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року не будуть враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;
  • збереження права добровільної сплати єдиного податку і ЄСВ для прифронтових територій, у тому числі територій можливих бойових дій.

Підкреслимо, що ухвалення закону є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Можливо зацікавить