Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

У Луцьку дівчатка - підлітки зможуть отримати щеплення від вірусу папіломи людини безоплатно. Батькам необхідно звернутися до педіатрів та внести дані дитини до списку охочих вакцинуватися. Перша партія препарату уже надійшла до міської дитячої поліклініки, нею провакцинують 119 дівчат.

У вівторок, 26 вересня, представниці медичної галузі міста Луцька, Луцької міської ради та Фонду боротьби з раком провели пресконференцію щодо старту безоплатної вакцинації для дівчаток від вірусу папіломи людини. Захід відбувся у Луцькій міській дитячій поліклініці.

Щеплення від вірусу папіломи людини захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу, в Україні ж воно входить до переліку «‎рекомендованих».

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

У травні депутати Луцькради затвердили Програму профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9–14 років проти вірусу папіломи людини на 2023–2027 роки. Її основними завданнями є закупівля вакцини проти вірусу папіломи людини та проведення щеплення дівчаток підліткового віку; впровадження інформаційних кампаній щодо важливості профілактики та раннього виявлення раку шийки матки, проведення тематичних зустрічей з жінками, підвищення професійності лікарів первинного рівня надання медичної допомоги тощо. На ці потреби з міського бюджету вже виділили 5 мільйонів гривень. 

Ініціатива створення Програми належить керівниці БО «Фонд боротьби з раком» Марії Адамчук-Коротицькій та депутатці Луцької міської ради Ірині Колковській

Ірина Колковська зауважила, що Луцьк є першопрохідцем у прагненні охопити вакцинацією від ВПЛ дівчаток - підлітків за рахунок бюджету міста.

«Луцьк - одне з перших міст, яке виділило кошти з міського бюджету на вакцинацію. Ми йдемо в ногу зі світом по запобіганню ВПЛ, адже ця хвороба входить у список найпоширеніших. Кожні 2 хвилини у світі від неї помирає одна жінка. Згідно зареєстрованих даних за 2020 рік, на Волині діагноз «рак шийки матки» поставили 51 жінці, 36 з яких померли. Єдиний спосіб запобігти хворобі  - це вакцинація від ВПЛ. Саме таким чином ми можемо досягнути нівелювання цього захворювання», - запевнила Ірина Колковська. 

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

Вірус папіломи людини є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 з них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують з раком шийки матки. 

Директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська розповіла, що її родину хвороба торкнулася безпосередньо.

«Моя бабуся померла від раку шийки матки, коли мамі було 6 років. А маму для дитини не замінить ніхто і ніколи. Ми повинні розуміти важливість заходів інформування громади щодо вакцинації від ВПЛ. На сьогодні ми використали 930 527 гривень для закупівлі 238 доз «Гардасилу», тобто ми зможемо прищепити 119 дівчаток, адже щеплення є дворазовим». 

Поки відбувалися процедури закупівлі та доставки медпрепарату, тривала інформаційна та роз’яснювальна робота й батьки мали змогу зголошуватися на проведення вакцинації. Тож список охочих отримати щеплення з цієї поставки доз «Гардасилу» вже сформований, проте Програма розрахована на 5 років, а отже батьки можуть звернутися до свого педіатра і висловити бажання вакцинувати дитину від ВПЛ. Закупівля проводитиметься дозовано, наступна - у січні - лютому нового року.

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

«У батьків є запас часу, адже вік для щеплення дівчаток 9 - 14 років. Ми хочемо поінформувати їх про таку можливість максимально. Проте, якщо батьки не хочуть чекати закупівлі - є можливість придбати препарат для вакцинації за власні кошти у аптеках міста», - розповіла заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк.

Препарат «Гардасил» у аптеках Луцька вартує в межах 4 тисяч гривень.

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька
Ірина Чебелюк та Жанна Пахарчук

Завідувачка педіатричним відділенням КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Жанна Пахарчук розповіла, що наразі у медзакладі зареєстрували понад 3 тисячі охочих вакцинуватися від ВПЛ:

«У нас працює 38 педіатрів, які провели опитування, що показало: батьки близько 100 дівчаток віком 9 - 14 років є охочими зробити щеплення від ВПЛ своїй дитині. Тому потреба у закупівлі вакцині є».

Після пресконференції учасники пройшли у кабінет щеплень, де лучанка Христина першою у місті отримала безоплатну вакцинацію від ВПЛ. Марія, мама дівчинки, розповіла: почула про таку можливість від дитячого педіатра:

«Коли доньці виповнилося 9 років, я почала шукати інформацію: де можна зробити вакцинацію від ВПЛ. Згодом дізналася від педіатра, що така можливість є, Христинку внесли в список охочих. Робимо це, аби запобігти такому важкому захворюванню, як рак шийки матки».

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочинати вакцинацію дівчаток проти вірусу папіломи людини у підлітковому віці, поки вони не почали жити статевим життям, адже ВПЛ передається саме під час статевого акту і при контакті з геніталіями. Щеплення від вірусу папіломи людини може запобігти більш ніж 90% випадків раку, пов’язаного з ВПЛ: рак шийки матки, рак вульви, рак піхви, рак ануса, рак носоглотки

Як безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці ЛуцькаЯк безоплатно вакцинувати дитину від ВПЛ у поліклініці Луцька

Читайте також:

 

Можливо зацікавить