Вечеря на Святвечір: у ПЦУ пояснили, яку страву потрібно з’їсти першою
Православна церква України нагадала вірянам про важливість Святвечора, який є останнім днем перед Різдвом Христовим і завершує 40-денний піст.
У цей день відбуваються урочисті богослужіння, зокрема великі часи та Літургія святителя Василія Великого, а священнослужителі одягаються в білому, що символізує Божественне Світло та духовну чистоту, йдеться у дописі ПЦУ у соціальній мережі «Facebook».
Святвечір - це час, коли українські родини збираються за святковим столом, сповненим традиційними стравами. Серед них обов'язково повинна бути кутя, або коливо — варена пшениця з медом і маком, яку зазвичай вживають першою. Пшениця символізує вічність, мед — вічне щастя святих у Царстві Божому, а мак — рід.
Після завершення богослужіння, коли на небі з'являється перша зірка, християнська родина сідає вечеряти, співаючи колядки, що прославляють прихід Спасителя в світ.
Цього року, як і в часи війни, українці не можуть святкувати Різдво у звичних умовах, але церква наголошує на тому, що віра і надія на перемогу допомагають подолати труднощі.
«Життя завжди перемагає смерть, світло перемагає темряву, а правда — брехню. З Божою допомогою Україна переможе російську імперію зла», — зазначають у ПЦУ.
Читайте також:
- Головна страва Святвечора: волинська господиня поділилась секретами найсмачнішої куті
- Як доглядати за антуріумом: поради для пишного цвітіння
- Шоколадний рулет для святкового столу: рецепт від луцької кондитерки