Від 250 тисяч до мільйона гривень: як ветеранам війни отримати грант на створення або розвиток бізнесу

гранти для ветеранів війни

Торік у рамках програми «єРобота» уряд надав можливість ветеранам та членам їхніх сімей, а також людям з інвалідністю внаслідок війни, отримати гранти від держави на створення або розвиток бізнесу.

Як розповіла начальниця відділу рекрутингу та взаємодії з роботодавцями Володимирської філії Волинського обласного центру зайнятості Людмила Пась, розмір гранту для членів сім’ї становить від 250 до 500 тисяч гривень, залежно від того, скільки робочих місць буде, – пише Слово правди.

«Якщо роботодавець планує створити одне, то може отримати грошову допомогу до 250 тисяч гривень, якщо два, то від 250 до 500 тисяч гривень. Такі ж умови й для учасників бойових дій або людей з інвалідністю внаслідок війни, однак вони можуть узяти й більшу суму – до мільйона гривень. Тоді програма покриває 70 відсотків вартості проєкту, а решта – кошти підприємця», – додає Людмила Пась.

 

Крім того, отримувач гранту повинен створити чотири робочі місця, два з яких мають зайняти учасники бойових дій або люди з інвалідністю внаслідок війни. Робочі місця потрібно буде створити протягом шести місяців із моменту отримання грантових коштів. Також необхідно підписати контракт з працівниками мінімум на два роки. 

Загалом отримувач гранту повинен займатися бізнесом не менше трьох років та сплачувати податки. Саме зі сплачених податків та зборів кошти повертаються державі.

Людмила Іванівна зазначає, що ті, хто беруть грант від 500 тисяч гривень, мають бути зареєстровані як фізична особа-підприємець не менше 36 місяців. Заявка подається через портал «Дія». До неї варто додати бізнес-план згідно з представленим зразком. 

«Грантоотримувач повинен чітко сформулювати, чим хоче займатися, на що має потратити кошти, навіть варто продумати, з ким планує співпрацювати, щоб закупити обладнання», – каже Людмила Пась.

Після перевірки документів, кредитної історії та оцінки бізнес-плану, майбутній підприємець має пройти онлайн співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості, а вже за її результатами ухвалюється рішення про надання гранту. 

Такі кошти надаються на придбання меблів, обладнання, транспортних засобів – у стовідсотковому розмірі, на закупівлю ліцензійного програмного забезпечення – 50, на закупівлю птиці, бджіл, саджанців, товарів і послуг – 70, на оренду обладнання – 30, на оренду земельної ділянки, яка буде використовуватися в комерційних цілях, – 25 відсотків.

«Якщо ви учасник бойових дій або дружина чи чоловік воїна, людина з інвалідністю внаслідок війни, і горите ідеєю заснувати власну справу чи прагнете масштабувати свій уже діючий бізнес та шукаєте на це кошти, то можете скористатися грантовими програмами», – підсумувала Людмила Пась.

Читайте також:

Можливо зацікавить