Вигідна ціна і нема проблем зі збутом: на Волині засіють рекордну площу під сою. ВІДЕО

Вигідна ціна і нема проблем зі збутом: на Волині засіють рекордну площу під сою. ВІДЕО

Станом на початок травня на Волині засіяли 40 тисяч гектарів сої, що становить майже 60 % від запланованого в рамках весняної посівної. Цьогоріч в області аграрії планують засіяти рекордну площу під цю бобову культуру — 68 тисяч гектарів.

Про це Суспільному розповів начальник відділу рослинництва обласного департаменту агропромислового розвитку Волині Олександр Книш.

«Якраз активно набирає обертів посів сої. Економіка сої на даний момент найбільш приваблива. І в плані агрономії це дуже гарний попередник під ніші культури. Це бобова азотфіксуюча культура», — сказав посадовець.

Посів сої на фермерському господарстві в Луцькому районі

Голова фермерського господарства Василь Аршулік, котре спеціалізуються на вирощуванні картоплі, сіє сою і пшеницю, на своєму полі в селі Усичівські Будки Торчинської громади цього року засіває соєю 70 гектарів.

З його слів, уже розпочав посів, бо сприяє погода і земля достатньо прогріта. Соя — це одна з тих культур, від якої розраховує отримати прибуток.

«Чому вигідно сіяти, тому що на неї є збут. Минулі роки завжди була нормальна ціна на збут і проблем зі збутом не було. Минулоріч врожай ми продавали по 17 тисяч з ПДВ. За тонну. Продавали тут, в сусідні області, на переробку», — сказав фермер.

Вигідна ціна і нема проблем зі збутом: на Волині засіють рекордну площу під сою. ВІДЕО

За врожай пшениці минулого року через перекриття пунктів пропусків на українсько-польському кордоні та проблеми з логістикою волинянин доходів не отримав — «вийшов на нуль». Зі слів Василя Аршуліка, на що розраховувати цього року — невідомо, але озимої пшениці небагато посіяв.

«Ціни були до війни, продавали пшеницю хорошої якості й по 8 000 за тонну. Минулого року ми продавали пшеницю по 5 тисяч гривень за тонну», — розповів фермер.

Скільки висадили картоплі на полях господарства

Зі слів фермера Василя Аршуліка, у селі Рудка-Козинська Луцького району цього року під картоплю виділили 25 гектарів поля. Опрацьовує поле один тракторист — 19-річний волинянин Олександр Коляда.

«Я вже тут працюю другий рік. Нагортаю картоплю на полі. Треба, щоб рівні були рядки, щоб не вільнути і щоб картоплю не зворушити», — сказав працівник господарства.

Вигідна ціна і нема проблем зі збутом: на Волині засіють рекордну площу під сою. ВІДЕО

Знайти трактористів-механізаторів, розповів голова фермерського господарства Василь Аршулік, на сезон наразі складно.

«Не вистачає працівників, бо дуже багато хлопців мобілізовують. Ми підписали договір з Торчинським училищем, беремо на практику хлопців, навчаємо і так будемо виходити», — сказав аграрій.

На полі, де працює Олександр Коляда, посаджені елітні сорти картоплі. Зі слів Василя Аршуліка, на посадку привезли фуру насіннєвої картоплі з Німеччини

«За 20 тонн ми заплатили 30 тисяч євро. Минулого року до перекриття кордону ми завозили за 1 850 євро автомобіль з Німеччини, а зараз ми маємо 5 тисяч євро за доставку. Це у 2,5 більше за логістику заплатили», — сказав фермер.

Картоплю на насіння вирощують для потреб українського ринку. На ділянці під демонстраційні посіви мають 62 сорти.

«От ми маємо сорт Белароса: 5 пагонів – це буде 5 продуктивних стебел і буде десь 10 бульб. Для Белароси це дуже добре», — зазначив волинський фермер.

Вигідна ціна і нема проблем зі збутом: на Волині засіють рекордну площу під сою. ВІДЕО

Василь Аршулік розповів, що частину картоплі реалізовують для продовольчих потреб, але через дороговартісне насіння така реалізація загалом не вигідна. Начальник відділу рослинництва Олександр Книш додав, що торік в області зібрали майже 1,3 мільйона тонн картоплі.

Читайте також:

Можливо зацікавить