Військові розповіли, що пішло не так із контрнаступом

Контрнаступ ЗСУ 2023, Роботино

Бійці 65-ої бригади ЗСУ розповіли про те, що пішло не так під час літнього контрнаступу в Запорізькій області.

 Про це йдеться в матеріалі «Української правди»

На думку бійців, які брали участь у звільненні Роботиного, командування або мало погані розвіддані, або не розуміло, скільки там росіян. Український наступ планувався на запорізькій ділянці фронту протяжністю близько 100 км - від Каховського водосховища до села Велика Новосілка на кордоні з Донецькою областю,

За словами українських бійців, саме під Великою Новосілкою наступ був найрезультативнішим - українським бійцям вдалося відтіснити окупантів на десять кілометрів.

 Українські захисники згадують, що звільняли Роботине 47-та та 65-та окремі механізовані бригади. Після важких боїв, 23 серпня 2023 року, над маленьким селом нарешті підняли український прапор.

Уточнюється, що 47-та бригада мала відігравати основну роль у наступі. А 65-та - звичайна піхота без підтримки наступальної техніки - мала виконувати допоміжні завдання.

«Коли починався контрнаступ, мала йти штурмувати 47-та, а ми мали йти за нею і зачищати. Але так вийшло, що 47-ма зупинилася, і вперед почали пускати 65-ту. А в нас така рота ... віком 45 плюс. І, виходить, що "діди" з автоматами ходили на штурми. Але нічого, багато що вдавалося», - розповів Олександр, боєць 65-ї бригади.

Бійці кажуть, що їм тільки показали напрямок, і вони пішли на штурм. Загалом із цієї роти, яка на початку наступу налічувала 80 військових, за три місяці боєздатними залишилося лише шість бійців.

«Нам говорили, що завдання стоїть дійти до Токмака або хоча б до Солодкої Балки за шість кілометрів на південь від Роботиного. Але керівництво або мало погані розвіддані, або не розуміло, скільки там росіян. Вони пручалися, у них усе було заміновано - міна на кожному метрі. Було там пшеничне поле неприбране, то ось коли воно згоріло, стало видно, що міни лежать одна біля одної», - згадував Григорій.

На думку військових, яким вдалося вижити в боях за Роботине, тактика і стратегія були обрані неправильно.

«Там потрібно було якось інакше робити, можливо, дистанційно розміновувати. Тому цей контрнаступ сильно і не просунувся», - додав Олександр.

Читайте також:

Можливо зацікавить