Волинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочок

Волинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочок

У четвер, 10 жовтня, у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація книги «Чорноцвіт» художниці та мисткині Віри Чипурко. У виданні зібрані унікальні орнаменти та крій вишитих сорочок Надбужанщини кінця XIX — початку XX століть.

Про це повідомили 11 жовтня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

Ця книга є результатом етнографічного дослідження, яке Віра Чипурко проводила для збереження культурної спадщини України. У книзі авторка описала й обмалювала 60 вишитих сорочок, зробила розкладки схем 408 взорів. Назви для орнаментів теж підбирала сама. Які ж вони неймовірні, тільки послухайте: «Зорі серця», «Весільна лілея», «Зоряна ніч», «Очі квітів».

Волинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочок

Під час заходу пані Віра поділилася своїм досвідом зі студентами Луцького центру професійно-технічної освіти та Технічного фахового коледжу ЛНТУ. Вона зазначила, що вишита сорочка для неї є другою шкірою, яка пробуджує жіночність і затишок.

Волинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочокВолинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочокВолинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочокВолинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочокВолинянам презентували унікальну книгу з орнаментами вишиваних сорочок

Віра Чипурко заохочує жінок обирати автентичні орнаменти для своїх вбрань та ділиться порадами щодо підбору кольорової палітри ниток у своїй книзі. На захід вона прийшла в традиційному вбранні: вишитій сорочці, відтвореній з автентичного орнаменту, та спідниці «мальованці».

Книга «Чорноцвіт» доступна для читання у бібліотеці.

Читайте також:

Можливо зацікавить