Волиняни віддали інтернет-шахраям більше 53 мільйонів гривень

Волиняни віддали інтернет-шахраям більше 53 мільйонів гривень

Шахрайство в інтернеті набуває дедалі більших масштабів. Злочинці вигадують нові схеми викачування грошей та мають у своєму арсеналі багато варіантів, як заманити жертву.

Аби збільшити інформаційну обізнаність та застерегти волинян від злочинців всесвітньої мережі, у Волинській ОВА провели брифінг на тему «Інтернет - шахрайство».

Заступник начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Михайло Сорока розповів про поширені шахрайські схеми та озвучив статистику таких злочинів у нашому регіоні.

«За 2023 рік маємо 1400 зареєстрованих кримінальних правопорушень, пов'язаних з шахрайськими діями. По 401 з них - встановили особу правопорушника та скерували справу до суду. Інші провадження перебувають на етапі розслідування».

Михайло Сорока зазначив, що найбільш поширеним видом шахрайства є купівля-продаж товарів та послуг через інтернет. Волиняни скидають завдаток, а правопорушники після цього одразу зникають.

Шахраї - це комунікабельні, творчі люди, які мають гарні знання з психології, а інтернет надає їм можливість вчиняти злочини без кордонів, по всьому світу. Вони створюють гарну рекламу, легко входять в довіру. До прикладу, фішингові сайти, де громадянам пропонують грошову допомогу, ніби-то від країн ЄС. Для цього пропонують ввести особисті дані та дані банківських карток.

«Ніколи і нікому не передавайте дані своїх карток. Не довіряйте пропозиціям «легких грошей». Перевіряйте інформацію через офіційні джерела. Стосовно купівлі в інтернет- магазинах - послуга має бути оформлена або післяплатою, або здійснюватися у перевіреного продавця» - наголосив Михайло Сорока.

Під час брифінгу озвучили, що близько 17% складають «телефонні шахрайства»: зловмисники телефонують, представляються працівниками банку та дізнаються всі особисті дані. Пам'ятайте: банк ніколи не запитує інформацію про картки та ваші дані. Також шахраї можуть називати себе операторами мобільного зв'язку. Схема та сама: вивідати інформацію та скористатися нею задля збагачення.

Поширеним способом шахрайства в інтернеті є все, що пов'язане з автомобілями: купівля, продаж, розмитнення, інші послуги. Відносно недавно з'явилися шахрайські пропозиції заробітку на криптобіржі. Спілкування про це, як правило, відбувається в месенджерах, що ускладнює роботу з ідентифікації злочинців.

Михайло Сорока зауважив: ефект несподіванки - основний козир шахраїв. Наприклад, якщо телефонують під виглядом працівників поліції та запевняють: ваш чоловік, син, брат, друг потрапив у біду, потрібні гроші. Розгублена жертва все віддає, аби врятувати близьку людину.

«Кожен вид шахрайства - це не разова акція, а професійна діяльність злодіїв. Часто це мешканці інших областей, які діють по всій Україні. Матеріальні збитки за один випадок такого злочину може вартувати людині збитків від 300 гривень до 1,400 мільйона. А загалом маємо сумну статистику - більше 53 мільйонів гривень».

Під час брифінгу акцентували: сфера благодійності та волонтерства також відслідковується, але на сьогодні шахрайство в цій діяльності рідкість. Проте, перед тим, як жертвувати кошти, потрібно обов'язково перевіряти, чи справді особа є волонтером.

Аби не стати жертвою інтернет-шахраїв, пам'ятайте:

  • не надавайте особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах.
  • не робіть передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – післяплата. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
  • не користуйтеся підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів, часто виявляються шахраями.

Читайте також:

Можливо зацікавить