«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

Український інститут майбутнього презентував у Луцьку доповідь щодо суспільного договору щодо відбудови України після перемоги. До діалогу залучили представників активної громадськості міста. Під час дискусії шукали відповіді на виклики повоєнної України, принципи існування нації та умовний майбутній суспільний договір.

Про те, якою повинна бути Україна після перемоги і як не програти у повоєнній відбудові, говорили у середу, 1 березня, під час презентації аналітичної доповіді «Новий суспільний договір: виграти війну і не програти відбудову» виконавчого директора Українського інституту майбутнього Вадима Денисенка і дискусії на відповідну тему.

Аналітичний центр, який з початку повномасштабної війни взявся вивчати Росію, з осені вирішив повернутися до дослідження внутрішньої політики України, бо ситуація розвивалася динамічно.

До слова, суспільний договір передбачає правила для співіснування влади та суспільства.

Питання доповіді й діалогу, за словами Денисенка, не лише про суспільний договір - це освіта, нові тренди в економіці і її вплив, нова енергетична і зовнішня політика країни.

«Якщо ми не домовимося між собою, найкращі люди потонуть у болоті, яке передбачає залишитися тою країною, яка була до умовного 24 лютого 2022 року», - зазначає Вадим Денисенко.

«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

Йдеться про те, що суспільний договір повинен складатися з відповідей на 5 запитань: Яким ми бачимо наше майбутнє? Чим ми гордимося? Чи довіряємо одне одному (не тільки людина-людина, а й людина-бізнес, людина-держава і бізнес-держава)? Як ми бачимо свободу? Хто або що є нашим ворогом?

Відповіді на них складають суспільний договір будь-якої країни світу. Вони дають можливість не просто скомунікувати, а домовитися на рівні громади чи держави про те, як далі співіснувати. 

В історії України суспільних договорів було кілька: у 1991-му, 1996-му, 2004-му, 2010-му, 2014-му, 2019-му і 24 лютого 2022 року. Уявлення них і суспільний лад з кожним із них змінювався і протиставлявся контрдоговором. Від «Нам подобається не платити податки, але ми хочемо, щоб ви нас рухали до Європи» у 1991-му він переріс у «Нас не влаштовує, що ви нас обкрадаєте, ми готові платити справедливі податки, а ви маєте припинити красти й повести нас до ЄС». Хоч контрдоговір звучав досить страшно «Даймо цьому хлопцю шанси (Зеленському, - ред.), а якщо ні, то втечемо з цієї країни».

Суспільний договір 24 лютого 2022 року докорінно змінився, він став звучати так: «Ми забуваємо про все, бо у нас один ворог».

«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

На цей рік українці створилися, як політична нація: ми готові з’єднатися з державою, якщо вона правильно поведе. 

«Людина і держава дуже близькі, попри те, що є проблеми. Це єдиний рік в історії, коли держава і людина - єдине ціле. 

Водночас існує контрдоговір: «Ми хочемо виграти війну і не програти відбудову. Програти її - це залишити колаборантів безкарними, повернути в політику проросійські сили й залишити корупційну модель держави. Якщо нам не вдасться - ми виїдемо з цієї країни», - каже Денисенко.

Очільник аналітичного центру говорить: якщо зараз не почнеться дискусія, то ми не будемо готові до пошуку відповідей у потрібний момент.

Поряд із цим існує кілька викликів: скочування до авторитаризму, як система управління країною; відсутність реального очищення від проросійських сил; відсутність чіткого розуміння того, яку державу ми будуємо; дотаційність країни протягом деякого часу після війни; низький кваліфікаційний рівень громадянського суспільства попри те, що люди можуть говорити кількома мовами тощо. 

«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

Зазначається, що для того, аби країна рухалася вперед, необідне дотримання 6 незмінних принципів:

  • близькість людини й держави, як основи всього;
  • відрив від Росії в усьому;
  • домовитися, що наступних 30 років тему російської мови не піднімаємо;
  • партнерство з основними організаціями колективного Заходу, але маємо розуміти, що при вступі до ЄС і НАТО, частину свого суверенітету віддаємо надструктурам;
  • свобода, як базовий принцип всього
  • невідворотність покарання і створення правової держави.

Головними передумовами в успішному дотриманні домовленостей є люстрація проросійських політиків і повна ревізія антикорупційного законодавства.

Український інститут майбутнього уявляє новий договір так:

  • майбутнє - це економічно, технологічно та воєнно-сильна інтегрована в колективний Захід держава, яка прагне стати лідером;
  • довіра - людиноцентрична, яка забезпечує можливості для розвитку всіх громадян, дозволячи їм заробляти достатньо для забезпечення гідного соціального рівня;
  • свобода - основа всієї держави. Україна - країна вільних людей;
  • гордість - зводиться до формули: ми - народ переможець;
  • ворог - корупція і Росія.

«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України«Ворогів всього два - корупція і Росія»: у Луцьку відбулася дискусія щодо повоєнної відбудови України

Читайте також:

Можливо зацікавить