Як уникнути теплового удару: поради луцької лікарки

Як уникнути теплового удару: поради луцької лікарки

Літня спека приносить не лише радість від сонячних днів, а й загрозу для здоров'я. Тепловий удар – серйозне і потенційно небезпечне для життя стан, що виникає внаслідок перегріву організму. 

Про те, чим він небезпечний та як від нього рятуватися, розповіла сімейна лікарка медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади Анастасія Осипчук, йдеться в газеті «Твій вибір».

Анастасіє Олегівно, що являє собою тепловий удар?

– Це патологічний стан організму, при якому тіло не здатне до самоохолодження внаслідок тривалої дії надмірної температури навколишнього середовища або інших факторів.

– Коли таке стається?

– Якщо надворі чи в приміщенні більше, ніж 36,6 градуса, то наше тіло за рахунок потовиділення саме себе охолоджує до сталої температури – 36,6 градуса. Але цей процес може порушитися, коли в людини надто закритий або теплий синтетичний одяг, коли у спекотну погоду особа вживає алкоголь, має важке фізичне навантаження або перебуває під впливом прямого сонячного проміння. Іноді організм втрачає здатність до нормальної терморегуляції і внаслідок уживання деяких ліків – діуретиків, вазоконстрикторів, антидепресантів і антипсихотичних засобів.

– До речі, сонячний удар відрізняється від теплового?

– Його вважають різновидом теплового. Адже при сонячному ударі перегрівається лише голова, а при тепловому – все тіло. Появу сонячного удару провокує тривале перебування на сонці. Тепловий же удар з’являється при підвищеній температурі повітря і надмірній вологості. Тобто сонячний удар може перерости у тепловий. Крім того, для теплового удару не обов’язкова наявність прямих сонячних променів, він може настати і в похмуру погоду.

– Хто найбільш схильний до втрати терморегуляції?

– Найперше – це діти: через незрілість нервової системи. Також люди похилого віку: це зумовлено підвищеним навантаженням на систему терморегуляції та серцево-судинну систему. Складно охолодити тіло людям із надмірною масою тіла: через погану фізичну активність, часті застійні явища рідини та наявність у таких осіб кількох супутніх патологій. А ще від теплового удару потерпають люди, чия професія вимагає перебування в жарких приміщеннях: кухарі, працівники теплиць, робітники сталеварних цехів тощо.

– Які симптоми теплового удару та чи відрізняються вони в дітей і дорослих?

– У дітей тепловий удар може розвинутися за відносно невисокої температури зовнішнього середовища й досить нетривалого теплового впливу. Це може статися навіть за похмурої погоди. У випадку легкого ступеня теплового удару дитина стає капризною, млявою, скаржиться на нудоту і головний біль, не хоче гратися, воліє прилягти, втрачає апетит. Шкіра дитини стає гарячою на  дотик, червоною, зіниці розширені, пульс прискорений. Часто спостерігаються3 блювання та носові кровотечі. І при цьому температура тіла може навіть не піднятися вище від 37 градусів.

– А в дорослих?

– При легкому (першому) ступені теплового удару виникають млявість, сонливість, тупий ниючий головний біль, легка нудота, відчуття тяжкості в грудях, потреба вдихнути на повні груди. Шкіра при цьому бліда, вкрита краплями поту, зіниці розширені, дихання і пульс стають частішими. На цій стадії температура тіла зазвичай у межах норми. Другий ступінь супроводжується відчуттям вираженої м’язової слабкості, шумом і дзвоном у вухах. Потерпілому важко рухатися, навіть підняти голову чи руки. Головний біль і серцебиття стають інтенсивнішими. Нудота наростає, можливе блювання. Також паморочиться в голові, людина часом непритомніє, температура піднімається до 39 – 40 градусів. А при третьому ступені шкіра з блідої стає синюшною, людина із млявої стає збудженою, можлива поява судом, зорових і слухових галюцинацій, марення. Температура тіла критично висока. В такому стані без кваліфікованої медичної допомоги людина може впасти в кому і навіть померти.

– Які помилки можуть призвести до теплового удару?

– Основна помилка – нерозуміння ризиків спекотної погоди. Влітку дорослі можуть зачинити в авто дитину чи домашню тварину і це, на жаль, закінчується летально , якщо попередньо не відчинити вікна або не ввімкнути кондиціонера. У водіїв тих транспортних засобів, які не оснащені системою охолодження, може від незначного перегріву тіла виникнути запаморочення, а як наслідок – ДТП.

Небезпеку несе і тривала робота в полі під сонцем без головного убору і достатньої кількості рідини. В таких випадках завжди треба мати із собою пляшку води, а також працювати до 11 години та після 17-ї.

– Як швидко організм може відновити свою терморегуляцію і чим ми можемо йому допомогти?

– Відновлення – справа індивідуальна. Вона залежить від особливостей організму і ступеня теплового удару. А от найкраща допомога – профілактика таких станів. Щоб тіло не перегрівалося й могло себе охолодити, одяг треба носити з натуральних тканин, який не обтягує. Обов’язково слід пити достатньо води, яка потрібна організму для потовиділення. Варто уникати погано вентильованих приміщень із підвищеною вологістю. Хоча всі знають, але нагадаю, що важливо захищати голову від прямих сонячних променів. А якщо людині все-таки стало зле, їй треба якнайшвидше вийти в прохолодне місце, зняти зайвий одяг, покласти прохолодні компреси на лоб, зону декольте, під пахви, на кисті, литки. Однак зауважте: компреси повинні бути саме прохолодними, але в жодному разі не крижаними! Адже різкий перепад температур може призвести до судинного колапсу. Якщо людина не може зарадити собі сама, хай попросить допомоги. Можна навіть просто обтертися водою, але в жодному разі не обливатися крижаною водою.

– В яких випадках варто викликати «швидку»?

– Якщо всі заходи, які я перелічила вище, були виконані, а людині не стало легше, якщо в неї почалися марення, галюцинації, дезорієнтованість, виражена слабкість та сонливість, то варто все-таки викликати допомогу. Тим паче не обійтися без «швидкої», коли людина знепритомніла або ж ви знайшли її вже непритомною.

– Якщо зволікати зі зверненням до лікаря, чим це може закінчитися?

– Наслідки бувають різноманітні, оскільки кожен організм індивідуальний і реагує по-своєму. Втім у важких випадках можуть початися незворотні зміни в структурах мозку, внаслідок чого порушується нормальне функціонування організму (хода, мовлення тощо). В разі несвоєчасно наданої допомоги бували навіть летальні випадки.

Отож, за банальним, здавалось би, перегрівом тіла, можуть бути приховані серйозні проблеми. Тому у спеку варто бути особливо уважними до свого здоров’я, надто коли йдеться про дітей і людей старшого віку.

Читайте також:

Можливо зацікавить