Як впізнати небезпечні зміни в родимках: поради луцької дерматологині

Родимки рак шкіри

Родимки або невуси – це доброякісні пігментовані новоутворення шкіри. Проте зміни у розмірі, формі, кольорі або текстурі можуть бути ознаками проблем, які потребують уваги дерматолога. 

Така хвороба як рак шкіри може розвиватися з родимок, тож регулярний моніторинг і вчасний візит до спеціаліста можуть допомогти вчасно виявити потенційні проблеми і вжити необхідні заходи. Про це журналістам ВСН розповіла луцька лікарка-дерматологиня Уляна Валецька.

- Які ознаки свідчать про те, що родимка може бути небезпечною?

- З обережністю слід ставитись до появи нових родимок, якщо ви помітили у себе новий елемент, бажано показати його лікарю. Меланома частіше зʼявляється на новому місці, рідше - це переродження вже існуючих родимок. Варто зазначити, що зміна кольору, розміру, поява дискомфортних відчуттів в ділянці родимки - привід звернутись до лікаря-дерматолога. 

 - Як часто потрібно проходити обстеження родимок у дерматолога? 

- Достатньо проходити обстеження раз на рік. Якщо є онкологія шкіри в близьких родичів або ж підозрілі новоутворення - раз на пів року. 

- Чи існують певні ділянки тіла, де родимки більш схильні до переродження у злоякісні новоутворення?

- Насправді, злоякісні утвори можуть бути будь-де, навіть на підошвах стоп, але тенденція більша, де відкриті зони, які піддаються інсоляції (засмазі). На обличчі часто є лентиго малігна меланома (треба диференціювати зі звичайною пігментною плямою).

- Яка роль генетичної схильності у розвитку злоякісних новоутворень з родимок?

- Дуже висока. Якщо меланома була в мами, тата чи бабусь, дідусів, потрібно оглядати родимки досить часто, щоб на ранній стадії розпізнати ознаки, які насторожують. Рак шкіри не болить - потрібно робити дерматоскопію та при потребі і ексцизійну біопсію, якщо елемент не подобається лікарю.

- Чи існують певні ризик-фактори, які збільшують ймовірність переродження родимок у меланому? 

- Генетика та зловживання ультрафіолетом - найгірший ворог шкіри. Навіть часті травмування є менш ризикованими, ніж сонце. Просто потрібно відрізнити чи це травмування, чи кровить злоякісна пухлина сама по собі.

- Які методи діагностики використовуються для визначення природи родимки? 

- Дерматоскопія - метод, де у збільшенні ми оглядаємо структури родимки, її судини, пігмент і будову. «На око» ніколи не можна сказати точно якого характеру родимка - це не професійний підхід. Складнощі у тому, що є так звана безпігментна меланома або без особливих структур, тоді необхідно видалити родимку і провести гістологічне обстеження. Лише гістологія дає змогу підтвердити діагноз. Дерматоскопія - лише попередній діагноз.

- Що робити, якщо родимка почала змінювати колір, форму чи розмір?

- Негайно звернутися до лікаря-дерматолога.

- Чи існують вікові групи, які більше піддаються ризику розвитку меланоми? Чи можна проводити самостійний огляд родимок і на що варто звертати увагу?

- Ні, можуть хворіти особи різного віку, проте у дітей все-таки, що дуже тішить, меланоми досить рідко виявляють. Частіше навіть насторожуючий невус з ростом дитини змінюється і може навіть зникнути.

- Які заходи профілактики ви рекомендуєте для зниження ризику розвитку раку шкіри? 

- Самостійно - не ефективно, для цього люди навчаються багато років і то сумніваються часто, краще іти до професіонала в цій сфері.

- Як впливає сонячне опромінення на родимки та що можна зробити для захисту шкіри? 

- Зменшення стресів, куріння і ультрафіолету - захист шкіри не лише сонцезахисними кремами, а й одягом, головними уборами.

- Чи можна видаляти родимки з косметичних причин і які методи ви рекомендуєте для цього?

- Видалення родимки, якщо вона не подобається можливе, але часто це є не виправдано. Якщо родимка ледве виступає над шкірою (рубець може бути більшим за родимку в результаті видалення і потребує подальших шліфувань). Якщо родимка випукла, її легше видаляти, робиться шейв-біопсія і коагуляція судин, формується кірочка і вже правильний догляд за кірочкою вирішує, який буде мати вигляд рубець. 

Читайте також:

Можливо зацікавить