Як захистити шкіру в літній період: поради луцької дерматологині

Дерматолог шкіра захист

У літній період захист шкіри від ультрафіолетових променів набуває особливої важливості, адже це не лише запорука краси, але й здоров'я.

Лікарка-дерматологиня з Луцька Наталія Миронюк розповіла журналістам ВСН, що сонцезахист у літній період є профілактикою утворення раку шкіри, фотостаріння, пігментних плям та сонячних опіків.

Опіки виникають через занадто сильний вплив УФ-променів і це впливає на ДНК. Тому засмага, особливо надмірна, це не про здоров‘я і красу. Це спроба вашої шкіри захиститись від одного з найпотужніших канцерогенів. Один опік в два роки підвищує ризик отримання раку шкіри втричі.

«Правильне використання сонцезахисних засобів профілактує утворення ракових клітин у шкірі та фотопошкодження шкіри. Є відоме фото далекобійника, який не користувався сонцезахисним кремом. Чоловік їхав однією стороною повернутим до сонця, а назад повертався додому у нічний період і був у тіні.

Помітно, як одна сторона значно піддавалася фотопошкодженню, помітно сонячне лентіго та пігментні плями, фотостаріння. З іншої сторони ніби інша людина, - розповідає Наталія Миронюк.

Як захистити шкіру в літній період: поради луцької дерматологині

- Як правильно обирати та використовувати сонцезахисний крем?

- Наносити SPF потрібно за 15-10 хв до виходу на вулицю. Якщо у літній період ви знаходитесь більше 2 години на вулиці, то необхідно поновлювати засіб кожні 2 години.

Вибирати крем з оптимальним показником санскріну, уникати найбільш активних сонячних годин перебування на вулиці (з 12 до 16 год.), користуватися капелюхами (не забувати про негативний вплив ультрафіолету на волосся).

- Як вибрати сонцезахисний засіб для дітей?

- Обирати сонцезахисний крем потрібно вже з появою малюка. Є засоби, які дозволені з народження. Перевагу надають безпечним фізичним фільтрам. Американська академія педіатрії рекомендує уникати потрапляння сонячних променів діткам до 6 міс.

- Чи можуть певні ліки підвищувати чутливість шкіри до сонця?

- Певні групи препаратів дійсно підвищують чутливість до сонця, наприклад, ретиноїди або деякі антибіотики.

- Які продукти харчування сприяють здоров’ю шкіри влітку?

- Потрібно дотримуватися водного режиму, вживати білкову їжу, свіжі овочі та фрукти, які багаті на антиоксиданти.

- Чи можна отримати необхідну дозу вітаміну D, користуючись сонцезахисним кремом?

- Так, звичайно.

- Чи є різниця між сонцезахисними кремами для обличчя та тіла?

- Так, у формах випуску. Для тіла, переважно для зручності використання, - це спреї, а для обличчя - крем або лосьйон.

- Які природні альтернативи сонцезахисним засобам ви б порекомендували?

- Найкращий захист – це перебування у тіні або вдома з 11 до 16 год (коли є пік сонячних променів). Варто одягати легкий одяг з довгими рукавами. Раджу використовувати капелюхи, панами, щоб уникнути опіків на шиї та шкірі вух. Також не забувайте пити воду у сонячний період, щоб уникнути зневоднення організму.

- Як доглядати за шкірою після сонячних опіків?

- Потрібно швидко покинути місце, де ви отримали опік. Потім охолодити шкіру холодним душем, ванною або вологим рушником. Нанесіть легкий гель або крем після засмаги. Обов'язково пийте багато води. Якщо потрібно, можна приймати знеболюючі препарати. Обгорілу шкіру варто закривати від прямих сонячних променів, поки вона не відновиться після опіку. У разі появи пухирців чи гарячки необхідно звернутися до лікаря .

Читайте також:

Можливо зацікавить