Як в Україні відновлюють житло, замість втраченого чи пошкодженого через війну: п'ять основних принципів

Як в Україні відновлюють житло, замість втраченого чи пошкодженого через війну: п'ять основних принципів

Війна пошкодила житло вже понад 555 тис. українських сімей. Йдеться про дуже різні випадки — від вибитих вікон у приватному будинку на Львівщині, вщент знищеної багатоповерхівки в Ірпені, до втраченої домівки в окупованому Сєвєродонецьку

Ці проблеми неможливо розв’язати єдиним універсальним способом. Доводиться шукати та удосконалювати найкращі юридичні, економічні та цифрові рішення для задоволення потреб усіх громадян. Працюють різні механізми — грошові компенсації для здійснення громадянами самостійних невеликих ремонтів, житловий сертифікат для купівлі нового житла та водночас комплексне відновлення будинків зусиллями уряду та органів місцевого самоврядування, пише New Voice.

Державна політика відновлення житла ґрунтується на п’яти ключових принципах.

Принцип № 1: Цифрові рішення

З травня триває перший етап єВідновлення — 23,5 тисячі сімей уже отримали цільові кошти на дрібні ремонти власних осель (до 200 тис. грн). Невдовзі компенсацію отримають і ті громадяни, сума компенсацій для яких перевищує 200 тис. грн.

Головний принцип, що забезпечує прозорість — цифровізація на кожному кроці. Уся верифікована інформація про пошкодження, а також про тип та об'єм компенсації вноситься до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ). За майже пів року роботи програми комісії прийняли 58,7 тис. заяв. Завдяки цифровізації процес відбувається чесно та без корупційних скандалів.

Українським досвідом зацікавилися країни ЄС. Представниками Комітету з питань регіонального розвитку Європарламенту розповіли, що розглядають можливість використання аналогічних механізмів для надання компенсацій на відновлення після стихійних лих.

Принцип № 2: Децентралізація та відкритість

Законом визначено головні принципи та ключові деталі надання компенсацій. Сам же процес нарахування і виплат відбувається на місцях зусиллями комісій органів місцевого самоврядування. Також відбулися публічні консультації щодо аналізу ходу єВідновлення, під час яких громадяни запропонували зміни, з огляду на власний досвід отримання компенсації.

Окрім цього, що на сьогодні в усіх куточках України працює 607 комісій, які фіксують пошкодження та руйнування. У складі цих комісій передбачено 30% учасників саме з громадських організацій, щоб вони безпосередньо мали доступ до процесу і могли на нього впливати. єВідновлення постійно розширюється — кожен наступний етап програми передбачає свої відмінні методи та інструменти.

Принцип № 3: Лібералізація та ринкові механізми

Другий етап єВідновлення стосується зруйнованого житла — така компенсація надається у формі житлового сертифіката. Це електронний документ, сума якого еквівалентна вартості зруйнованого житла. Його можна використати для придбання житла в будь-який спосіб — на первинному чи вторинному ринку, у будь-якому регіоні та населеному пункті (окрім тимчасового окупованих та в зоні бойових дій).

Було б неправильно «прив’язувати» людей до певного місця, тож усе розраховано на максимальну зручність для громадянина. Йдеться також і про стимул для розвитку територіальних громад. Адже найбільш перспективні з погляду безпеки та економічного розвитку громади отримають нових постійних жителів.

Наразі сформовано 641 житловий сертифікат, середня сума одного сертифікату — 2 млн 168 тис. грн. Уже з 1 листопада їх можна використовувати для придбання житла. Нещодавно зареєстровано законопроєкт, що дозволить залучати кредитні кошти для оплати різниці вартості житла, що купується з використанням житлового сертифіката.

Зокрема, отримати іпотеку можна в рамках державної програми єОселя — під 3% річних для військовослужбовців, медиків, вчителів, науковців та під 7% — для решти громадян. Також очікуємо, що в багатьох містах забудовники надаватимуть розстрочки для учасників програми єВідновлення.

Відбувається активна співпраця між бізнесом, обласною владою та громадами для будівництва житла для ВПО. Наприклад, на Закарпатті релоковане підприємство виробляє будинки, які збираються лише за 2 місяці. Таке житло є повноцінним та постійним, а не тимчасовим — гарантія на нього становить 30 років. Проєкт фінансується рівними частинами з місцевого, обласного бюджетів та за кошти бізнесу.

Працівники підприємства, що є переселенцями, можуть безкоштовно проживати в будинках до 7 років. А громада таким чином створює стабільні умови для роботи релокованого бізнесу та отримує податкові надходження. Таких взаємовигідних ініціатив має ставати дедалі більше.

Принцип № 4: Людиноцентричність

Верховна Рада ухвалила необхідні законодавчі зміни — з 1 січня стартує процес виплат компенсацій за ті ремонти, які громадяни здійснили власним коштом, не чекаючи старту програми. Нарахування відбуватимуться так само як і за іншими напрямами, єдина відмінність — кошти не матимуть цільового призначення.

Далі запрацює ще один тип отримання компенсації за знищене житло — виділення коштів на будівництво житла на власній земельній ділянці. Складнішою проблемою є пошук дієвого механізму для компенсації пошкодженого та зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій.

Тут важливо підібрати оптимальні способи для оцінки пошкоджень об'єктів, до яких немає доступу. Зокрема, це може бути зйомка із супутників, аерофотозйомка, інші способи дистанційного зондування Землі. Проте, і для таких випадків буде знайдено ефективне рішення.

Окрім цього є й поширена проблема щодо власності житла: не завжди фактичні господарі мають всі необхідні документи, тому виплати компенсацій буксують процеси доведення власності у судах. Тому на разі розглядаємо можливість створення нового судового порядку для об'єктів в компенсаційному механізмі.

Принцип № 5: Поєднання адресної компенсації та комплексних рішень

На підконтрольних державі територіях понад 2 тис. багатоквартирних будинків пошкоджені на 41−80%. Будинки в такому стані потребують комплексного капітального ремонту, який здійснює Агентство відновлення та органи місцевого самоврядування.

Наразі розпочато роботи в понад 60 багатоквартирних будинках, щодо багатьох тривають тендери, розроблення проєктної документації на будівництво та інші підготовчі процедури. Після капітального ремонту кожна будівля повинна стати більш енергоефективною та мати надійне укриття.

Розпочата експериментальна програма з комплексного відновлення 6 населених пунктів — села Посад-Покровське (Херсонщина), Ягідне (Чернігівщина), Циркуни (Харківщина), Мощун (Київщина), селище Бородянка (Київщина) та місто Тростянець (Сумщина).

Кожне із цих сіл та міст має стати єдиним сучасним продуманим простором. Для цього буде застосовано кращі архітектурні, інженерні та інфраструктурні рішення. До проєкту залучені провідні компанії і фахівці з архітектури та планування. Експериментальний проєкт дасть змогу відпрацювати механізми для майбутнього комплексного відновлення інших постраждалих міст та сіл України.

Не варто забувати і про допомогу наших міжнародних партнерів. Відновлення житла відбувається за програмами Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO), програмами урядів Литви, Словаччини, Фінляндії та іншими проєктами. А також у рамках ініційованого президентом Володимиром Зеленським проєкту патронажу країн-партнерів над регіонами України. Особливо помітним є приклад шефства Данії над Миколаєвом, де розглядаються проєкти відбудови двох мікрорайонів міста.

Ми обрали шлях відновлення житла, не чекаючи репарацій чи інших виплат від агресора, а всі зусилля сфокусували на забезпеченні людей постійним власним житлом, а не тимчасовими рішеннями. Політика відновлення житла є ключовою для держави. Адже за відновленням кожної постраждалої домівки стоїть життя конкретної української сім'ї.

Читайте також: 

Можливо зацікавить

Мобілізація ухилення

Посилення мобілізації: чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

У Луцьку змінили порядок фінансування Програми забезпечення житлом учасників АТО

У Луцьку змінили порядок фінансування Програми забезпечення житлом учасників АТО

житло переселенці

«Усе нове, яскраве та гарне»: переселенці знайшли притулок та новий дім у відремонтованому житлі для ВПО у Ковелі

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині
відео
історії війни

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині

Андрій Разумовський
інтерв'ю
фото

«Немає жодного сумніву, що перемога за Україною, тож ми плануємо та будуємо»: інтерв'ю з Андрієм Разумовським

Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки
відео

Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки

«Могли прийти й застрелити»: історії переселенців, які знайшли прихисток на Волині
відео

«Могли прийти й застрелити»: історії переселенців, які знайшли прихисток на Волині

У громаді на Волині для переселенців облаштували будинок за понад півтора мільйона євро
відео

У громаді на Волині для переселенців облаштували будинок за понад півтора мільйона євро

Українці можуть придбати за державною програмою пільгової іпотеки єОселя приватні будинки, таунхауси та дуплекси  

Українці можуть придбати за державною програмою пільгової іпотеки єОселя приватні будинки, таунхауси та дуплекси