Як вивести з городу бур'ян осот: ефективні способи

Як вивести осот з поля?

Осот - дуже живучий бур'ян, який здатен миттєво розповсюджуватися на ділянці. Городники знають, що цей бур'ян вивести з ділянки дуже проблемно.

Як ефективно вивести з городу осот, - пишуть Вікна.

Чим небезпечний осот на городі

Осот зустрічається по всій території України. Він полюбляє ділянки з азотовмісним та вологим ґрунтом і засмічує практично всі овочеві, ягідні й зернові культури. Захоплює пустирі та вільні від посадок ділянки землі. Потужне коріння осоту наче помпою витягує поживні речовини та вологу із землі та не дозволяє розвиватися культурним рослинам. Овочі, пряні рослини, ягоди поруч з осотом катастрофічно втрачають урожай, можуть загинути.

Живучість насіння осоту дивує. Воно зберігає можливість сходити два десятки років, не має періоду спокою і за сприятливих умов здатне прорости!

На городах зазвичай селяться два види осоту: городній і польовий. Осот городній — це однорічна рослина із не дуже потужною кореневою системою, а от осот польовий — величезна проблема.

Коріння польового осоту проникає на глибину 3-4 м, а зі зрізаних решток виростає нова рослина.

Позбутися городнього осоту все ж можна, регулярно прополюючи грядки й пошкоджуючи коріння рослини. А от боротися з польовим осотом доведеться серйозно. Як вивести такий осот на городі? Порадимо перевірені часом дієві народні засоби. Але спочатку розкажемо, як розрізнити обидва види.

Різниця між двома видами осоту у розмірі рослини:

Городній осот зростом від 25 до 100 сантиметрів: порівняно з польовим він — «коротиш». Польовий осот може вирости заввишки до 2 метрів!Обидва мають потужну кореневу систему. Однак не варто одразу опускати руки. Позбутися осоту польового хоч і важче, однак можливо. 

Як вивести бур’ян осот народними засобами

Народні засоби перевірені часом, вони довели свою дієвість задовго до появи гербіцидів. Нині вони успішно конкурують з хімікатами, адже, як тепер модно казати, вони екологічні. Аби народні засоби проти осоту спрацювали, дотримуйся цих простих вимог:

  • нанось засіб на кожну рослину окремо;
  • надалі стеж за появою нових паростків і обробляй їх також;
  • проводи обробку у безвітряний день, без дощу.

Роби саме так — і ти позбудешся осоту! От найдієвіші народні засоби:

  • нашатирний спирт;
  • гас;
  • оцет із сіллю;
  • сода.  

А тепер детальніше розкажемо, як позбутися осоту народними засобами. 

  1. Нашатирний спирт:  на відро води бери від 5 до 7 пляшечок нашатирного спирту (аміаку). Розчином краще поливай під корінь або обприскуй кожну рослину окремо. Можна обробити всіх гуртом, але таке розпилення не завжди ефективне. Крім того, можна пошкодити овочеві. Отрута має швидку дію. Наступного дня починається загибель осоту.
  2. Гас: обробляй гасом точково, щоб бур’яни гарантовано загинули. Використовуй чистий гас, не розчиняючи. Він швидко знищує шкідника. Через кілька днів можна прибрати загиблі бур’яни
  3. Оцет із сіллю: на склянку оцту бери столову ложку солі та зрошуй осот. Якщо практикуєш водний розчин, то до літра теплої води додай 2 столової ложки солі та 5 столових ложок оцту.
  4. Сода: доступний і дуже дієвий  винищувач осоту. Порошком посипай куші бур’яну, а решту “допрацює” сама природа. Після дощу, або навіть роси, бур’ян зав’яне.

З мінусів цих способів, крім індивідуального нанесення — специфічні запахи гасу та нашатирю.

Але після такої боротьби в осоту немає шансу на виживання. Ці способи також добре діють на садових доріжках, уздовж парканів, де не ростуть овочі та плодові, але селяться бур’яни. 

Додамо лише, що у дачників і городників є іще кілька дієвих профілактичних методів як вивести осот на дачі, не обробляючи його. 

Як запобігти появі й розмноженні осоту на ділянці

Посій по периметру грядки однорічні квіти-жоржини: осот «не дружить» із цими квітами.

Посій сидерати: люпин, люцерну, жито, горох чи інші. Дочекайтеся, поки вони проростуть, накрий картоном і залиш пріти до весни. Такий парник не дасть бур’янам вижити, а твоя ділянка ще й отримає додаткове підживлення.

Мульчуй грядки. Щоб пригнітити зростання осоту на ділянці, дачники вдаються до мульчування травою, тирсою, картоном. Головне, вчасно поновлювати шар мульчі, аби у бур’яну не було жодного шансу для проростання. 

Читайте також:

Можливо зацікавить