«Його тактику бою вивчатимуть у підручниках»: спогади про молодого офіцера з Волині

«Його тактику бою вивчатимуть у підручниках»: спогади про молодого офіцера з Волині

26-річний захисник з Волині Павло Усов загинув 11 березня 2022 року в танковому бою під Києвом у селі Липівка Бучанського р-ну при спробі окупантів прорватися в напрямку столиці.

Спогади про нього опублікували в науковому збірнику «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Старовижівщина та її населені пункти в історії України і Волині».

Усов Павло Віталійович – командир механізованої роти 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних сил України, старший лейтенант. Народився 12 липня 1995 року в селищі міського типу Стара Вижівка Старовижівського району (нині – адміністративний центр Старовижівської селищної об’єднаної територіальної громади Ковельського району) Волинської області.

Дитячі роки хлопчика пройшли у товаристві меншої на чотири роки сестрички Лесі, яку він завжди любив і захищав. Ніжний, спокійний, чемний Павлик завжди радував люблячих батьків – Валентину Іванівну та Віталія Володимировича Усових.

У 2001-2010 рр. навчався у загальноосвітній школі-гімназії селища міського типу Стара Вижівка. Класний Керівник Ростислав Леонідович Кінах згадує, що «хлопець завжди був скромним, тихим, спокійним, відповідально ставився до учнівських обов’язків».

«Його тактику бою вивчатимуть у підручниках»: спогади про молодого офіцера з Волині«Його тактику бою вивчатимуть у підручниках»: спогади про молодого офіцера з Волині

Павло зі школи мріяв бути військовим, любив займатися спортом. Великий вплив на нього на нього мав двоюрідний брат Роман, який навчався у Львівській академії сухопутних військ. До нього хлопець їздив на присягу та вирішив стати військовим.

У 2010–2013 рр. навчався у Старовижівському професійному ліцеї за професією «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування».

Після завершення навчання Павло Усов був призваний до лав Збройних сил України. У 2014 р. після 9 місяців служби склав іспити в Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (місто Львів), де навчався до 2018 р. Після академії був направлений на роботу у військову частину міста Володимир-Волинського. Через місяць після отримання диплома відправився на війну. З 2018 р. служив командиром механізованого взводу 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних сил України. Воїн неодноразово був на передовій в Донбасі. Брав участь у бойових діях під час операції Об’єднаних сил у Донецькій і Луганській обл. Мав позивний «Отаман». У свої 26 років дослужився до командира механізованої роти.

Досвідчений воїн сміливо боронив спочатку Луганщину та Донеччину, а потім Київщину. Був вимогливим до бійців, навіть старших за нього.

«За віком – хлопець, а по суті – справжній чоловік та професійний командир. У мирний час його тактику бою вивчатимуть у військових підручниках…» – діляться побратими Павла.

 У ньому найдивовижнішим чином поєднувались сором’язлива хлопчача усмішка з неймовірною внутрішньою силою.

11 березня 2022 р. старший лейтенант Павло Усов брав участь у бою в районі смт. Макарів Бучанського р-ну Київської обл. Підрозділ під його командуванням знищив кілька одиниць техніки та кілька десятків живої сили ворога. Командир механізованої роти 26-річний Павло загинув 11 березня у танковому бою під Києвом у селі Липівка Бучанського р-ну при спробі окупантів прорватися в напрямку столиці. Воїна поховали у рідному селищі Стара Вижівка 14 березня 2022 р.

За визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України від 19 березня 2022 року №148/2022 старшому лейтенанту Павлу Віталійовичу Усову присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Читайте також:

Можливо зацікавить