З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби

Волинь на футбольній арені була відомою завдяки однойменному клубові. Щоправда, наразі він позбавлений професійного статусу. Проте волиняни навчалися й тренувалися не тільки в академії «хрестоносців»

Спорт на Районі на основі баз відкритих даних розповідає про уродженців Луцька, які грають у професійних футбольних клубах України та закордоння. Наразі вдалося знайти інформацію про 17 чинних футболістів.

Луцькі футболісти в українських клубах

29-річний Роман Никитюк, розпочавши кар’єру у ДЮФК «Волині», де виступав упродовж 2006–2010 років. У ПФЛ грав у складі «Волині», львівського «Руху», ужгородського «Миная», «Гірник-Спорту». Наразі захищає кольори вінницької «Ниви». До клубу з Вінниці перейшов із ФК «Львів» улітку 2023 року. Інформації про трансферну вартість і термін дії контракту немає.

Амплуа – центральний захисник (правий захисник). 

У сезоні 2022/23 відіграв 1469 хвилин. Результативними діями не відзначився. У пасиві Никитюка в минулому сезоні 6 жовтих карток.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
Роман Никитюк

23-річний Владислав Дмитренко – вихованець академії «Волині». Нині грає за ФК «Металіст 1925» на позиції нападника/лівого вінгера. Трансферна вартість 300 тисяч євро. Має досвід виступів за збірну України U-19 (2017 року брав участь у матчах відбору на Чемпіонат Європи U-17 – у 7 зустрічах зіграв 207 хвилин, результативними діями не відзначився).

Відповідно до бази УАФ 2018–2019 років був гравцем професійного клубу в Німеччині.

У сезоні 2022/23 зіграв за «Металіст 1925» у 21 матчі (812 хвилин). В його активі один гол, у пасиві – 2 жовті картки. 

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
Владислав Дмитренко

21-річний Валентин Рубчинський захищає кольори СК «Дніпро-1». Амплуа – півзахисник. Трансферна вартість – 1 мільйон євро.

У сезоні 2022/23 у «Дніпро-1» брав участь у 28 матчах (22 рази виходив в основі). Відзначився одним голом, трьома асистами. В пасив записав 2 жовті картки. Також брав участь у матчах Ліги конференцій УЄФА (497 ігрових хвилин, 1 гол, 1 асист, 1 жовта картка) та кваліфікації ЛЄ (17 хвилин на полі).

У поточному сезоні узяв участь у матчах кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА проти «Панатінаїкоса» (159 ігрових хвилин), у яких записав у свій актив гольову передачу (25.07.2023), а в пасив – жовту картку.

Має досвід виступів за збірну України U-17 (2019 рік). В 11 матчах відбору ЧЄ Рубчинський відіграв 528 хвилин, забивши 2 голи.

Чинний гравець національної збірної U-21.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
Валентин Рубчинський

21-річний Максим Сасовський грає на позиції центрального півзахисника. Вихованець спортшколи «Волині» (грав за юнацькі команди 2013–2018 рр.). У футболці луцького клубу дебютував 29 липня 2020 року в переможному (5:0) домашньому поєдинку 27-го туру Першої ліги України проти запорізького «Металурга».

Поточний клуб – «Вікторія» (Суми/Миколаївка), куди перейшов у липні 2023 року з ФК «Львів». Торік за «левів» футболіст зіграв 740 хвилин, результативними діями не відзначився.

Чинний контракт розрахований на рік. Трансферна вартість – 150 тисяч євро.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
Максим Сасовський

20-річний Денис Теслюк, вихованець академії «Волині», отримував виклики до збірної України U-19. Наразі захищає кольори львівського «Руху».

Перейшов до «жовто-чорних» улітку 2022 року. Минулий сезон грав за команду U-19 (1974 ігрових хвилини у 29 матчах, 11 голів (2 із пенальті), 3 жовті картки). Наразі відповідно до інформації на офіційному сайті «Руху» входить до основної команди. На старті сезону Денис Теслюк дебютував в УПЛ. Він у грі першого туру ФК «Рух» – «Зоря» вийшов на поле в стартовому складі, зігравши 64 хвилини. Результативними діями не відзначився.

Інформація про термін дії контракту й трансферну вартість відсутня.

2021 року з розташування «Волині» отримував виклик до молодіжки національної команди України. Навесні того року збір головної молодіжної команди скасували через коронавірус, а в серпні провели в закритому режимі, тож відомостей про цей етап кар'єри нападника знайти не вдалося.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
Денис Теслюк

Лучани-легіонери 

32-річний Євген Буднік грає у кіпрському ФК «Іпсонас» (Друга ліга Кіпру з футболу). Туди центральний нападник перейшов із ФК «Карпати» (в останньому сезоні ПФЛ України відіграв 989 хвилин, відзначившись 2 голами).

Загалом за ігрову кар'єру виступав за чимало закордонних клубів, як-от: «Астерас Влахіоті», «Урарту», «Пюнік», «Персита», «Левадія», «Ламія», «Динамо» (Мінськ) та ін. Інформація про трансферну вартість гравця відсутня. 

Свого часу одягав футболку збірної України U-21, у якій провів лише 2 хвилини (2013 рік).

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Євген Буднік

28-річний Віктор Хомченко грав за МФК «Ковель» (2007), луцьку «Волинь» (2008–2011). Останнім українським клубом бук ФК «Ужгород» (сезон 2021/22). Наразі центральний нападник (атакувальний півзахисник/лівий вінгер) захищає кольори ФК «Космос Новотанєц» (Республіка Польща). Цей клуб 2021 року виступав у шостому по силі дивізіоні Польщі, який  приблизно як чемпіонат області в Україні... 

Інформація про трансферну вартість відсутня.

За ігрову кар'єру Віктор Хомченко двічі отримував виклики до національної збірної – 2013 року до U-19 (не зіграв жодного матчу) і 2017 року до U-21 (двічі виходив на поле, зігравши 94 хвилини, без результативних дій).

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Віктор Хомченко

28-річний Максим Власюк грає у Регіональній лізі Нідеррхайму, де захищає кольори «Вермельскірхена». Упродовж 2010–2012 років виступав за луцьку ДЮСШ №2 (ДЮФЛ, U-17) і 2012–2013 рр. – «Луцьксантехмонтаж» (ААФУ).  З 2015 року центральний нападник вибудовує кар'єру в Німеччині. За кордоном футболістові вдалося взяти участь у 35 матчах (2 543 ігрових хвилин).

Поточний контракт гравця з  «Вермельскірхеном» завершився наприкінці червня 2023 року, інформація про чинну трудову угоду й трансферну вартість відсутня.

25-річний Леонід Отченашенко – воротар. Цей уродженець Луцька всю свою ігрову кар’єру вибудував у Польщі, куди перебрався у трирічному віці. Вихованець футбольної академії «Мотора» (Люблін). Виступав за збірну Польщі U-19. Наразі грає за ГСК «Белхатув» (Дивізіон 2).

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Леонід Отченашенко

25-річний Орест Ткачук – атакувальний півзахисник. Кар’єру розпочинав у «Волині». В Україні грав за молодіжну команду «Шахтаря», «Олександрію-2». З 2020 року відповідно до інформації з відкритих баз УАФ виступає за футбольні клуби Польщі. Наразі захищає кольори польської «Олімпії» (Замбрув), де відповідно до умов трудового договору проведе найближчий рік. Інформація про трансферну вартість відсутня. 

В Україні 2015 року отримував виклики до юнацької національної збірної U-17, за яку зіграв 184 хвилини в трьох іграх. Без результативних дій.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Орест Ткачук

20-річний Аркадій Філіпчук – атакувальний півзахисник (може зіграти відтягнутого нападника чи центрального півзахисника).  Виступає за «Карпати» (Кросно). Вихованець футбольної академії «Волині», де 2014/15 років стартував іграми за дитячу команду, а заверший виступи за «хрестоносців»  (U-17) 2020 року.

Має досвід у Європі: виступав за польський ФК «Стальова Воля», литовський «Банга Гаргждай». У Кросному гратиме ще найближчий рік.  Інформація про трансферну вартість відсутня.

15-річний Артем Степанов – вихованець академії донецького «Шахтаря». З команди «гірників» U-17 юнак перейшов до «Баєра» (Леверкузен). Контракт розрахований до кінця червня 2024 року.  Амплуа футболіста – центральний нападник.

Юний лучанин в сезоні 2022/23 у Бундеслізі U-17 зіграв у 15 матчах (923 хвилини). В його активі 7 голів і 4 асисти

На порталі «Transfermarkt» зазначено, що Артем Степанов – чинний гравець збірної України U-16. За головну команду країни в своїй віковій групі зіграв у 3 матчах, відзначився 2 голами.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Артем Степанов
 

Футболісти, що зникли з професійного спорту

28-річний уродженець Луцька Сергій Коломієць (центральний півзахисник) у ПФЛ востаннє виступав у футболці житомирського «Полісся» (2017/18 рр.). Після того грає за клуби під егідою ААФУ. Зокрема, 2021 року приєднався до «ЯСКО Шаргород», де провів два сезони. Інформація про заявку на сезон 2023/24 наразі відсутня 

Отримував виклики до збірної України U-19, зокрема на Відбір чемпіонату Європи-2014, але так і не зіграв жодного матчу за головну команду країни.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Сергій Коломієць

26-річний Юрій Тетеренко, який мандрував із Луцька в Слуцьк і назад, закінчив професійну кар'єру влітку 2021 року. Остання команда у ПФЛ – «Таврія» (сезон 202/21). Три останні сезони грає в клубах під егідою УААФ і АФУ. Це луцький «Вотранс» і ФЦ«Ковель».

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Юрій Тетеренко

Опорний півзахисник (центральний півзахисник) Олександр Чепелюк (25 років) без клубу. Наприкінці червня цього року Олександр Чепелюк залишив «Епіцентр» (Кам’янець-Подільський), куди перейшов із луцької «Волині» в серпні 2022 року. Трансферна вартість 250 тисяч євро (станом на грудень 2022 р.). Інформація про подальшу кар'єру гравця наразі відсутня.

У минулому сезоні Чепелюк у складі ФК «Епіцентр» узяв участь у 19 поєдинках, зігравши 1417 хвилин, в яких відзначився двома голами.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Олександр Чепелюк
 

Хамза Гарсієв, як і чимало інших «хрестоносців», після ліквідації професійної «Волині» залишився без клубу. 21-річний центральний нападник усю свою кар’єру провів у луцькому клубі. Після того, як «Волинь» розформували, професійну кар’єру не продовжує. В аматорських клубах цей молодий футболіст теж не засвітився.

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Хамза Гарсієв

20-річний Вадим Ольхович більшість ігор у кар’єрі провів у футболці «хрестоносців». На позиції атакувального півзахисника (може грати як лівого, так і правого вінгера) виступав за «Волинь» упродовж 2019–2022 року, пройшовши шлях від U-17 до основи головної команди. Із бази гравців  УАФ  відомо, що Вадим Ольхович у лютому 2023 року перебрався в Нідерланди, де виступає на аматорському рівні. Однак більше інформації знайти не вдалося. 

З Волині - у світ футболу: хто з лучан виступає за професійні клуби
 Вадим Ольхович
 

Читайте також:

Можливо зацікавить