Загальна мобілізація в Україні: чи можна законно оскаржити повістку, видану на блокпості

Загальна мобілізація в Україні: чи можна законно оскаржити повістку, видану на блокпості

В Україні триває проведення загальної мобілізації. Повістку військовозобов’язаному можуть вручити у будь-якому місці – навіть на блокпості. Якщо вручили повістку на блокпості, то військовозобов'язані можуть оскаржити цей документ.

Детальніше про те, як це зробити – розповіло видання 24 Канал.

Як оскаржити повістку, видану на блокпості

Коли чоловік отримав повістку на блокпості, він має звернутись до військкомату. Якщо документ неправильно заповнений або його вручила неуповноважена особа – повістку можна оскаржити.

Для цього необхідно звернутись у військкомат, Міноборони або Нацполіцію.

Хто не може вручати повістки

  • військові на блокпостах,
  • митники,
  • поліцейські.

Зауважимо, що видати повістку можуть лише представники військкомату або представники органу місцевого самоврядування.

Якщо повістку виписала неуповноважена особа або в ній є помилка – має бути складений відповідний акт із вказівкою причини відмови. Водночас у цей момент має бути поряд два свідки.

Які є види повісток

  • повістка для уточнення даних – їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров'я, місце роботи тощо;
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії – вона видається за підписом начальника регіонального ТЦК та СП. Отримавши таку повістку, чоловік має пройти медичний огляд. Окрім того, військовозобов'язаному також вручають картку дослідження та медичного огляду.
  • Після проходження обстеження військовозобов'язаний отримає висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до служби;
  • повістка для призову на строкову військову службу – саме її вручення передбачає призов на строкову військову службу. Проте нині такі повістки не видають – через загальну мобілізацію призов на строкову військову службу не проводиться;
  • мобілізаційне розпорядження – такий вид повісток вручають військовозобов'язаним після проходження медичного обстеження та за умови, що його визнали придатним до служби.

Читайте також: 

Можливо зацікавить