Запечена кабачкова ікра на зиму в банках: ароматна і смачна, як у дитинстві

Запечена кабачкова ікра — це не просто закуска. Це смак літа, який можна зберегти на всю зиму. Завдяки запіканню овочі набувають глибшого, насиченого смаку, а ікра стає густою, ароматною та по-справжньому домашньою. Такий варіант чудово зберігається в банках і стане ідеальним доповненням до будь-якої страви.
Інгредієнти (на ~6 півлітрових банок):
- Кабачки — 3 кг
- Морква — 500 г
- Цибуля — 500 г
- Болгарський перець — 3–4 шт.
- Помідори — 1 кг або 2 ст. ложки томатної пасти
- Часник — 3–4 зубчики
- Сіль — 1 ст. ложка
- Цукор — 2 ст. ложки
- Рослинна олія — 100 мл
- Оцет 9% — 2 ст. ложки
- Чорний мелений перець — за смаком
Як приготувати:
- Кабачки очистіть від шкірки та насіння, наріжте шматками. Моркву, цибулю, перець і помідори — також нарізати довільно.
- Викладіть овочі на деко, збризніть олією та запікайте в духовці при 180–200°C близько 40–50 хвилин до м’якості і легкої карамелізації.
- Готові овочі перекладіть у велику каструлю або миску й перебийте блендером до однорідності.
- Перекладіть масу на плиту, додайте сіль, цукор, перець, часник (пресований або тертий). Варіть ще 20–30 хвилин, помішуючи, щоб не пригоріла.
- Додайте оцет, перемішайте й одразу гарячу ікру розкладіть у стерильні банки.
- Закатайте стерильними кришками, переверніть догори дном і укутайте ковдрою до повного охолодження.
Якщо хочете, щоб кабачкова ікра мала яскравіший колір, додайте до неї дрібку куркуми або трохи більше моркви — це природні барвники, які також покращують смак. Використання помідорів зробить смак ікри м’якшим, ніжнішим, із легкою кислинкою, а томатна паста навпаки — додасть насиченості та густоти. Якщо ж прагнете зробити аромат ще більш виразним, можете під час запікання овочів додати кілька розчавлених зубчиків часнику й кілька гілочок чебрецю — вони передадуть свій запах овочам, а перед подрібненням їх просто слід прибрати.
Читайте також:
- Малосольні огірки: скільки треба солі на 3-літрову банку
- Як швидко вивести білокрилку: перевірені народні засоби без хімії
- Заправка для борщу на зиму: три рецепти, за якими борщ виходить смачнішим, ніж зі свіжих овочів