«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?

«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?

У волинських притулках для тварин проживають десятки котів. А взагалі ніякого даху над головою не мають на порядок більше нікому непотрібних голодних чотирилапих, які бродять вулицями міста.

Як розповіла виданню ВСН зоозахисниця Тетяна Нарбут, яка займається волонтерством вже майже п’ять років, за час повномасштабної агресії у Луцьку кількість безпритульних котів зросла на 40%, а прилаштувати їх стає все складніше й складніше.

Питання прилаштування бездомних тварин є дуже актуальне та важливе. Сьогодні це зробити неабияк складно, оскільки збільшилася кількість тварин на вулицях міста, які позалишали люди, що виїхали через війну за кордон, каже зоозахисниця. Якщо раніше це були тільки безпородні коти, то зараз, додає вона, вулицями Луцька гуляє все більше і більше породистих, зокрема британців.

«Я боюся вийти на вулицю і пройтися пішки, бо обов’язково десь на зупинці або просто на вулиці побачу бездомних тварин. Мені важко на це дивитися та просто пройти повз, оскільки той, хто цим займається, обов’язково зверне увагу на тварин. Проблема ще полягає в тому, що багато котів з сіл, люди просто привозять з сіл і підкидають нам в місто», – каже Тетяна Нарбут. 

Минулого року з допомогою небайдужої лучанки було прилаштовано та стерилізовано майже 50 безпритульних собак та кішок, цьгоріч 20. Луцька зоозахисниця стверджує, поки не буде закону про обов’язкову реєстрацію та стерилізацію безпритульних тварин, в Україні нічого не зміниться, а на вулицях міста будуть з’являтися нові хвостаті друзі.

«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?
Стерилізована, вакцинована від сказу. Живе на вулиці. Шукає дім.

Проте, є багато людей які категорично проти стерилізації, або не надають цьому ніякого значення, а безконтрольне плодіння продовжується.

«Моя сусідка категорично проти стерилізації, ця жінка вже має багато котів, часто вони падають з вікон і розбиваються, а вона каже: «Ну що ж я зроблю, вікно було відчинене». Тобто вона вважає, що коти повинні плодитися», – розповідає зоозахисниця.

Також неабияку стурбованість у волонтерки викликають дикі коти та собаки. Пані Тетяна розповідає, їх відловити або дуже важко, або практично неможливо. 

На одній з вулиць Луцька була дуже велика кількість нестерилізованих собак, жінка простерилізувала усіх, окрім трьох диких, яких ні волонтерка, ні КП «Ласка», ні у собаколовки не змогли впіймати. А через деякий час, ці ж три собаки привели 19 цуценят, з яких 16 вдалося прилаштувати. На сьогодні тією вулицею гуляє шість диких, нестерилізованих собак. 

«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?
Стерилізована, вакцинована від сказу. Живе на вулиці. Шукає дім.

Зоозахисниця розповідає, що завжди дуже відповідально ставиться до прилаштування котів, а тих, кому вдалося знайти дім, намагається підтримувати зв'язок із новими господарями.

«Я завжди усім наголошую, якщо берете в мене тварину і якщо змінюються обставити в житті, то навіть і не думайте викидати її, завжди є можливість віддати мені її назад і я далі продовжуватиму шукати їй дім», – додає пані Тетяна.

Проте, не завжди вдається знайти господарів на все подальше життя кота. Був випадок, коли молода сім’я взяла кота у пані Тетяни, оскільки господарі вирішили, що їхня дитина повинна проживати в любові з тваринами, пройшло трішки часу і тварину повернули назад. Пізніше цього ж котика взяла інша сім‘я, декілька місяців побув там і також зателефонували, що повернуть, бо не справляються.

«Люди часто думають, що це іграшка, де поставив, там вона і стоятиме. А тварину потрібно годувати, за нею прибирати, доглядати, витрачати кошти на неї, постійно її вичісувати, але не всі люди до цього готові», – розповідає лучанка.

В ці холодні осінні дні всім хочеться тепла та домашнього затишку, однак така можливість не у всіх є. Проте ви можете їм допомогти, а саме прилаштувати в свою сім’ю. Забираючи тваринку додому з вулиці, ви точно рятуєте її життя.

Юзік 3,5 місяці. Оброблений від паразитів. Кастрація по досягненню віку безкоштовна. Народжений від безпритульної киці.

Сестричка Юзіка - Анджеліна. Стерилізація по досягненню віку безкоштовна. Оброблена від паразитів

Нюша. Сестричка Юзіка і Анджеліни. Стерилізована по досягненню віку безкоштовна. Оброблена від паразитів

Кетті. Молода, стерилізована, вакцинована від сказу. Оброблена від паразитів. Була безпритульна, народила трьох кошенят. Кошенятам знайшла родини, а кішка шукає дім.

Марсель. Підібраний на ринку Лучеськ. 4,5 місяці. Оброблений від паразитів. Кастрація по досягненню віку безкоштовна.

«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?
Шантік. Кастрований, оброблений від паразитів

«Люди часто думають, що це іграшка»: чи важко у Луцьку прилаштувати вуличного кота?
Ваксік. Кастрований, оброблений від паразитів. Трішки лякливий.

Моллі. Стерилізована, вакцинована від сказу. Киця чекає на свою людину.

Мурзік. Кастрований.

Марта. Стерилізована.

Читайте також:

• Фронтова собака волинянина за кілометр чує диверсантів і знає, коли буде ворожий «приліт»

• «Це члени нашої родини»: волинська волонтерка допомагає знедоленим тваринам

• Зачіпати не можна: на вулицях Луцька все частіше розгулюють дикі лисиці

Можливо зацікавить