Зросла на 20 мільйонів гривень: у луцькому підприємстві повідомили про заборгованість громадян

Зросла на 20 мільйонів гривень: у луцькому підприємстві повідомили про заборгованість громадян

Луцьке підприємство, що опікується прибиранням міста, зимовим утриманням доріг та обслуговуванням каналізації вийшло на стабільний прибуток, проте заборгованість громадян по оплаті деяких послуг значно зросла.

Про це йдеться у звіті ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс», який розглянули під час засідання міськвиконкому у середу, 17 січня.

Основним видом діяльності підприємства є надання послуг з поводження з побутовими відходами населенню та юридичним особам – мешканцям Луцької міської територіальної громади (м. Луцьк, Княгининівський, Жидичинський, Заборольський, Боголюбський та Прилуцький старостинський округи).

Підприємством надаються також послуги по санітарному прибиранню міста, зимовому утриманню доріг, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, обслуговуванню та поточному ремонту мереж зливової каналізації, нанесення дорожньої розмітки, послуги спецтехніки, маніпулятором та «бобкатом», інші роботи та послуги.

«Протягом 2023 року ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» власним коштом обладнало 10 майданчиків для збору відходів, на яких встановлені 17 напівпідземних контейнерів та п’ять сучасних наземних контейнерів. На облаштування майданчиків та встановлення напівпідземних та наземних контейнерів для збору відходів підприємством використано з власних надходжень 2,6 млн грн.», - йдеться у звіті ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс».

Також у минулому році підприємство придбало: ущільнювач відходів ВС 772ВР; Бульдозер САТ D6N XL; 9 сміттєвозів різних марок та модифікацій. Експлуатуються у роботі й отримані безоплатно як благодійна допомога два сміттєвози Mercedes.

Нагадаємо, у серпні 2023 року актуалізували норми надання послуг із вивезення побутових відходів, відповідно яких на одного мешканця територіальної громади на рік припадає:

  • 2,27 м³ (або 382,1 кг) побутових відходів – для багатоквартирних будинків у м. Луцьку;
  • 1,87 м³ (або 289,6 кг) – для багатоквартирних будинків громади крім м. Луцька;
  • 2,57 м³ (або 423,7 кг) – для житлових будинків індивідуальної забудови у м. Луцьку;
  • 2,01 м³ (або 303,1 кг) – для житлових будинків індивідуальної забудови, крім м. Луцька.

Загальні доходи підприємства від усіх видів робіт та послуг у 2023 році зросли більш як удвічі: з 71,4 млн грн у 2021 році до 145,3 млн грн. В той же час за період з 2021 року по 2023 рік до бюджетів усіх рівнів підприємством сплачено понад 87,5 млн грн, з них за час дії воєнного стану – 60,2 млн грн. Проте, у підприємстві повідомили, що дебіторська заборгованість споживачів за послугу з поводження з побутовими відходами суттєво зросла.

«У 2023 році юристами підприємства подано до суду 205 судових позовів до боржників на суму понад 1,8 млн грн. До виконавчої служби подано судові накази на 750 тис. грн, частина з них (278 тис. грн) вже отримана підприємством. Постійна та систематична робота для недопущення росту проблемних боргів буде проводитись і надалі», - йдеться у звіті ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс».

До слова, у порівнянні з початком 2021 року заборгованість мешканців громади зросла у 3,3 рази: з 6,2 млн грн станом на 01.01.2021 до 20,5 млн грн на кінець минулого року. Ріст заборгованості у підприємстві стримували застосуванням різноманітних методів впливу на споживачів: від письмових та усних попереджень до судових позовів та примусових стягнень.

Читайте також:

Можливо зацікавить