«Звідки мені взяти ті гроші?!»: у Луцькому районі протестують фермери

«Звідки мені взяти ті гроші?!»: у Луцькому районі протестують фермери

У Берестечку Луцького району виник конфлікт між фермерами та владою. Господарники отримали нові платіжки за землю зі значно вищими сумами податків: замість двохсот гривень – тисяча, а то й більше. Звідки взялися нові цифри, люди прийшли з'ясовувати до голови громади.

Що з цього вийшло та кому грозить «мінімальне податкове зобов'язання» - розповіли у сюжеті 12 каналу.

Місцевих фермерів обурили нові незрозумілі їм платіжки за землю. Господарники кажуть, що і так платять земельний податок. А про пункт – мінімальне податкове зобов'язання, який з'явився тепер, вперше чують.

«Торік, наприклад, в мене було 281 гривня, цього року – 1853.Так же ж неможливо під час війни. Я розумію, що громада не має, казна порожня, чи держава недофінансовує, а люди прості звідки візьмуть?», - обурюється власник паю Анатолій Лейбик.

Розібратися, в чому справа та що за нові платіжки вони отримали, люди прийшли до голови громади. Господарники переконані, місцева влада на них наживається.

«Я була в податковій. Відсилають сюди назад. Тільки Берестечко підняло таку ставку у нас. Ніде немає такого в інших громадах, а в нашій таке бігом роблять. А для чого вони роблять? Бо їм грошей не хватає. А люди звідки мають взяти ті гроші?», - обурюються фермери.

До обурених господарників вийшов голова громади Ігор Грудзевич. Кликав усіх на розмову за стіл. Втім, ті відмовилися. Кажуть, хочуть говорити вже і по суті. У відповідь міський голова сказав, що у цьому випадку лиш виконує закон і скасувати мінімальне податкове зобов'язання не може.

Поняття мінімального податкового зобов'язання або МПЗ з'явилося у Податковому кодексі України з 1 січня 2022 року.За словами представника податкової служби Волині Олександра Котюна, це не новий вид податку, а механізм, який покликаний вивести аграріїв з тіньової економіки. Точніше, МПЗ – це мінімальна величина податкового зобов'язання зі сплати податків, зборів, платежів тих, хто заробляє на обробітку землі або має землю.

«Фермери, які виробляють, вирощують сільськогосподарську продукцію, заключають договори оренди з громадянами, які мають у власності ці земельні ділянки. Після цього вони їм виплачують орендну плату. Ні для кого не секрет, що вартість в цих договорах орендної плати занижена. Це є факт, просто факт», - каже Олександр Котюн.

Для того, щоб визначити певну мінімальну межу, і вираховувати суму, яку господарники мають сплатити з доходів, отриманих від одного гектара землі.

«Ті фермери, які заключили договори на адекватну суму, в них сплата податків значно перевищує розрахункову цю суму, і їм нічого не потрібно доплачувати. А в того, в кого договори заключені на значну нижчу суму, в них виникає позитивна різниця, яку вони доплачують до цієї розрахункової суми», - додав представник податкової служби Волині.

Слід зазначити, що новий закон стосується й тих, хто обробляє свою землю. А саме такими є фермери Берестечківської громади, які прийшли за правдою. Серед них і Тетяна з села Кутрів.

«Пшеницю сіємо, картоплю садимо. Того року посіяли сою, ціни нема на сою. Отак, воно не виходить, солярка нині самі бачили на заправці 58 гривень, молоко приймають 7 гривень, це неможливо вижити», - каже жінка.

У податковій пояснюють, розробники нововведення з назвою МПЗ керувалися тим, що коли господарник виростив щось на землі та продав урожай, має сплатити податок. Втім, не врахували, що люди можуть мати землю, але нічого на ній не вирощувати. У такому випадку є два виходи – або здавати ділянку в оренду, або обробляти і сплачувати податок.Експерт також додає – формула МПЗ для громадян визначає податкова, і вона однакова для всіх.

«Підхід до всіх один. Не може бути такого, що в одній територіальній громаді якісь одні відсотки, а в другій – інакші.По всій Україні формула та сама. Залежить тільки від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки і від суми сплачених податків.

Те, що першими рішення податкової отримали господарники саме Берестечківської громади, свідчить лише про те, що громада була зацікавленою у тому, аби гроші з податків швидше поповнили бюджет. Тож відповідні платіжки про сплату МПЗ за 2022 рік надійдуть і аграріям інших громад, де ще опрацьовують інформацію.

У Берестечківській місцеві фермери та влада так і не знайшли порозуміння на зустрічі. Голова громади Ігор Грудзевич коментує, міська рада лиш виконала прийнятий Верховною Радою закон, а вина місцевої влади лиш у тому, що у громаді слід було провести більш детально роз'яснювальну роботу.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Світязь пляж

Скандал на Волині: пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою

футбол побиття

Скандал на Волині: вболівальник під час матчу побив футболіста

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

Підозра у розкраданні коштів і зв'язок з колаборантами: тендер на будівництво реабілітаційного центру у Володимирі виграла скандальна фірма

Як уповільнити ріст розсади: дієві способи

Як уповільнити ріст розсади: дієві способи

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя

Популярний заклад біля Луцька відмовив дружині загиблого Героя у проведенні поминального обіду

Популярний заклад біля Луцька відмовив дружині загиблого Героя у проведенні поминального обіду

Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску

Польські протестувальники продовжують блокувати чотири пункти пропуску

Війна дала поштовх: завдяки гранту фермерка з Волині зробила бізнес на виробництві перепелиного м'яса

Війна дала поштовх: завдяки гранту фермерка з Волині зробила бізнес на виробництві перепелиного м'яса