Пів машини білих грибів і опеньків за годину: репортаж з лісу у Луцькому районі. Відео

Пів машини білих грибів і опеньків за годину: репортаж з лісу у Луцькому районі. Відео

Кінець вересня – ідеальний час для тихого полювання. Лісничий Торчинського лісництва у Луцькому районі Орест Мороз каже, що в цьому сезоні гриби мають бути.

Про найкращі місця для збору грибів розповіли у сюжеті 12 каналу.

«За правилами вересня це найбільш грибний сезон. Все залежить від погодних умов. Якщо є дощ, після того трошки тепла погожа днина, відповідно відбувається ріст гриба. Вересень, жовтень – найбільш грибні місяці. Люди зараз масово відвідують лісові масиви, збирають гриби, що білі, що лисички, опеньки», - розповідає лісничий.

Однак збирання грибів не повинно бути причиною розкидання сміття в лісі. Орест каже, постійно оглядають територію і проводять бесіди з гостями лісу.В гущавину лісу, як тут любителі «тихого полювання» застали сотні опеньок. Пеньки, повалені дерева, мох і волога – ідеальні умови для їх росту.

Є світліші, є темніші, однак це одні й ті самі, але попри це сплутати з поганками їх все ж можливо - тонка ніжка, але колір шапочки у неїстівних трішки червонуватий.

Люди часто плутають звичайні опеньки з неправдивими. Якщо дивитися на неправдиві, то шапочка в них відрізняється трішки кольором і знизу більш хвилясті лінії. Якщо в правдивих і в звичайних зріз більш прямий.

Постійна боротьба – зрізати чи викручувати гриби. Хтось каже - зріжеш, то залишиться гнити, а хтось – викрутиш, пошкодиш грибницю. Як правильно, питаємо у лісничого.

«Якщо, наприклад, опеньки, то краще зрізати, а якщо лисички або білі гриби, то потрібно викручувати. Але якщо він знаходиться в мохові чи в землі, трішки опуститися пальцями вниз, прокрутити і його акуратно забрати.Бо коли зрізаєте і зависоко зрізаєте, то сама грибниця буде гнити, а так це оптимальний варіант», - розповів Орест Мороз.

За дві години цілий багажник грибів. Трохи далі в гущавині лісу знайшли справжні білі гриби. Поки шукали, уважно дивилися, чи не трапиться під ногами якась гадюка. Орест каже, на Волині вони є, і вужі також. В народі кажуть, аби не покусали змії, треба натерти взуття часником. Однак лісничий каже, вже близько п'яти років у професії, і про таке чує вперше. Стверджує, головне плазунів не дразнити.

«Тобто є такі випадки, що люди, як бачать, наприклад, того самого вужика або навіть гадюку, вони не можуть спочатку відрізнити, хто є хто, і вони стараються там десь палкою тикнути, знімати. Не варто, краще там спокійно відійти в сторону, але не викликати до себе уваги», - розповів лісничий.

Або точно вберегти себе від живності в лісі потрібно правильно підбирати одяг, Закривати всі відкриті ділянки і бажано одягати щось світле. В разі, якщо ви загубитесь, вас змогли швидко знайти.

А головне пам'ятати – ліс – це жива істота, яка віддає вам всю себе. Тому і ми повинні бути сумлінні і цінувати те, що створила природа.

Читайте також:

Можливо зацікавить