Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки

Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки

Державною програмою «єОселя» для придбання житла на Волині скористалися 365 людей, котрим банки-партнери видали іпотеки під 3% або 7% річних на загальну суму 485 мільйонів гривень.

Такі дані станом на 22 лютого наводить «Укрфінжитло» на основі опитування банків щодо оформлення угод за цією держпрограмою, – пише Суспільне.

Одна з тих, хто скористався державною програмою «єОселя» — Тетяна Копчак із Луцька. З її слів, разом із чоловіком взяли пільговий кредит під 3 % з розтермінуванням на 15 років для купівлі однокімнатної квартири в новобудові поблизу Луцька.

«Донедавна в нашій квартирі проживало три покоління людей: це моя мама, мої діти, моя онука. Ми з чоловіком – вчителі. Коли з’явилася ця програма, ми вирішили, що треба спробувати. 43 квадрати, загальна вартість цього житла була 1,087 млн грн. Ми заплатили 20 відсотків від цієї суми – близько 200 тисяч і ще 800 тисяч кредиту», — каже лучанка.

Відколи запрацювала державна програма «єОселя» в жовтні 2022 року, спеціалісти Волинської філії державного банку видали 175 іпотечних кредитів на 235 мільйонів гривень, розповів директор фінустанови Андрій Паскевич. З його слів, найчастіше беруть позику від 1 до 1,5 мільйона гривень.

Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки

«В основному це військовослужбовці, працівники освіти та лікарі, тому що там пільгова відсоткова ставка 3 %, а на загальних умовах — 7 %. Раніше ми кредитували тільки квартири в багатоквартирних будинках. На сьогодні можемо кредитувати будинки й таунхауси», — сказав керівник філії.

Керівниця відділу організації роздрібного кредитування Юлія Дережай розповіла, щоб отримати іпотечний кредит у рамках «єОселі», потрібно мати достатній рівень доходів, аби підтвердити платоспроможність.

Фахівчиня банку зазначила, що початковий авансовий внесок для отримання пільгового кредиту має становити не менш як 20% від вартості житла. Також, з її слів, є обмеження щодо площі житла.

Скористались програмою «єОселя» і купили омріяне житло: досвід лучанки

«Максимально можливі площі, на які претендує позичальник із розрахунку 52,5 кв м на позичальника та 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї. Попит має нерухомість на вторинному ринку», — додала керівниця відділу організації роздрібного кредитування.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Василь Максимюк, день народження, Волинь

27 квітня: хто з волинян святкує День народження

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої