Дієтологи назвали найкращу спецію, яка знижує рівень цукру в крові: обов'язково додайте її до раціону

Дієтологи назвали найкращу спецію, яка знижує рівень цукру в крові: обов'язково додайте її до раціону

Багато спецій не лише додають смаку стравам, але й мають численні корисні властивості для організму. Одна з таких спецій здатна значно знизити рівень цукру в крові, що особливо важливо для тих, хто страждає від проблем з рівнем глюкози. Дієтологи рекомендують включити її до раціону, щоб підтримати здоров'я та нормалізувати цукор.

Зокрема, для зниження рівня цукру в крові та підвищення чутливості до інсуліну часто радять вживати корицю. Які ще спеції можуть допомогти?За словами дипломованої дієтологині Барбі Червоні, імбир – це вибір тих людей, які хочуть бути здоровими, - пише ТСН.

Імбир є лідером завдяки своїм потужним властивостям. Він містить активні поліфеноли, зокрема гінгерол, які мають здатність знижувати запалення, що може допомогти в нормалізації рівня цукру в крові, пояснює докторка філософії Канчан Коя, авторка книги Spice Spice Baby.

"Запалення є одним із факторів, що сприяє інсулінорезистентності та поганому контролю рівня цукру в крові. Тому зменшуючи запалення за допомогою спецій, як-от імбир, можна позитивно вплинути на рівень цукру", – додає вона, зауважуючи, що для остаточного підтвердження цього зв'язку потрібні додаткові дослідження.

2024 року в журналі Nutrients був опублікований метааналіз, який досліджував вплив таких спецій і трав середземноморської дієти, як чорний кмин, гвоздика, петрушка, шафран, чебрець, імбир, чорний перець, розмарин, куркума, базилік, орегано й кориця, на рівень цукру в крові людей з діабетом 2 типу.

Дослідники оцінювали рівень глюкози натщесерце, глікований гемоглобін (A1C) та концентрацію інсуліну. Імбир, куркумін, шафран і кориця значно знижували рівень цукру натщесерце, а чорний кмин та імбир позитивно впливали на зниження A1C і рівня інсуліну.

Імбирне додавання (від 600 до 3000 міліграмів на день) стало єдиною спецією, яка показала значний ефект на всі три вимірювані показники. Для порівняння, 1000 мг імбиру дорівнюють приблизно ½ чайної ложки меленого імбиру або 1 чайній ложці тертого сирого імбиру.

"Деякі дослідження свідчать, що імбир може сприяти покращенню чутливості до інсуліну та уповільненню процесу перетравлення вуглеводів, що своєю чергою допомагає зменшити різкі стрибки рівня цукру в крові після прийому їжі", – зазначає зареєстрована дієтологиня Колетт Міко. Крім того, існують дані, що імбир сприятливо впливає на рівень холестерину.

Однак є одне застереження: якщо у вас є проблеми з печією, надмірне споживання імбиру може погіршити симптоми.

Читайте також:

Можливо зацікавить