Друга річниця повномасштабного вторгнення в Україну: понад 700 днів незламності

Друга річниця повномасштабного вторгнення в Україну: понад 700 днів незламності

Два роки тому, 24 лютого 2022 року, життя українців повністю змінилося. Ми всі прокинулись на війні - війні, яку Росія розпочала проти України. Вранці о 5:45 російські загарбники обстріляли Луцьк, вдарили по аеродрому. 

Два роки тому Росія розв’язала першу в XXI столітті континентальну війну в Європі, підірвавши систему колективної світової безпеки, встановлену після Другої світової війни.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, понад 14 мільйонів людей - майже третина населення країни - залишили свої домівки.

За даними Управління Верховного комісара ООН з питань біженців (УВКБ ООН), на середину лютого 2024 року за кордонами України перебувало 6,479 млн українських біженців. Левова частка з них – понад 6 млн – перебувають у Європі, при цьому тимчасовий захист там отримали 5,809 млн українців.

Очікувано, що більшість біженців – жінки та діти. Найчисельніша група українців у ЄС - жінки віком 35-49 років. Більшість з них - близько 70% - з вищою освітою та до великої війни проживали в містах.

Ба більше, частина українських родин, які війна розділила кордонами, можуть возз’єднатися не в Україні. Як наслідок, після закінчення війни за кордон можуть виїхати 100-745 тис. громадян, переважно чоловіків. Цей тренд частково можна спостерігати вже зараз.

За оцінками Центру економічного відновлення та Інституту демографії, внаслідок виїзду громадян Україні до 2032 року бракуватиме 3,1-4,5 млн працівників. Як наслідок, втрати економіки за цей період можуть сягнути 113 млрд дол. 

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму останньому звіті підтвердила загибель 10 582 осіб і поранення ще 19 875 людей серед цивільного населення України від початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. Місія вважає, що фактичні цифри, ймовірно, будуть значно вищими.

На тимчасово окупованих українських територіях росіяни повторюють найгірші практики нацизму – масові розстріли, депортації, знущання з цивільного населення, умисне плюндрування та розкрадання приватної власності та цінностей.  Держава-терорист також вдається до обстрілів українських міст та критичної інфраструктури. Більшість ракетних атак націлені на цивільні об’єкти.

Чимало аналітиків говорять про те, що бойові дії триватимуть принаймні до початку 2025 року. Що станеться після цього, в тому числі як скоро і за яких обставин закінчиться війна, залежатиме від тих подій, які розгортатимуться цьогоріч.  

Читайте також:

Можливо зацікавить