Яблучний пиріг на сметані — простий рецепт ідеальної домашньої випічки
 
                            Яблучний пиріг на сметані — це простий, але напрочуд смачний десерт, який завжди вдається. Готується він без міксера, за лічені хвилини, а виходить ніжним, вологим і ароматним. Ідеальний варіант для теплого домашнього чаювання.
Рецептом поділився відомий кухар Євген Клопотенко.
Які яблука обрати
Найкраще підійдуть щільні кисло-солодкі яблука, наприклад Симиренко чи Білий налив. Також можна використати яблука сорту Голден та Джонаголд — вони матимуть кращу текстуру після випікання. Спробуйте також класичну шарлотку з яблуками на бісквітному тісті.
Обираємо найкращу форму
Євген Клопотенко готував пиріг у роз’ємній формі, діаметром 22 см — з неї особливо легко дістати готовий пиріг. Але підійдуть також цільні керамічні, металічні або силіконові форми. Головне не забудьте в перших двох випадках як слід їх підготувати, наприклад за методом французької сорочки або застеливши дно і борти пергаментним папером (краще використовувати силікатизований).
Корисні поради
Як зрозуміти, що пиріг готовий? Коли поверхня пирога як слід зарум’яниться, спробуйте проколоти центр випічки дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо вона виходить з тіста сухою — значить пиріг готовий.
Поверхня випічки пропеклася, я середина ні? Тоді просто накрийте поверхню пирога фольгою.
Як приготувати яблучний пиріг на сметані
Інгредієнти
- 3 яйця
- 200 г цукру
- 300 г сметани
- 50 г м'якого масла (для тіста)
- 20 г масла (для змащування форми)
- 250 г пшеничного борошна
- дрібка солі
- 1 ч. л. розпушувача
- 2 яблука
- 1 ч. л. кориці
- 1 ст. л. цукрової пудри для подачі
Приготування:
У миску додайте 3 яйця, 200 г цукру, 300 г сметани та 50 г м'якого масла. Вінчиком змішайте інгредієнти до однорідності. Додайте до рідких інгредієнтів 250 г просіяного борошна з розпушувачем та дрібкою солі, обережно перемішайте масу силіконовою лопаткою, щоб в тісті не залишилося грудочок.
Помийте та почистьте 2 яблука, видаліть сім'яну коробочку та наріжте плоди тонкими скибками. Форму для випікання застеліть пергаментним папером та змастіть маслом. Вилийте тісто у форму. Зверху викладіть шматочки яблук та присипте пиріг 1 ч. л. кориці.
Випікайте у розігріту до 180 градусів духовку на 50 хв. Перед подачею, за бажанням, присипте пиріг 1 ст. л. цукрової пудри.
Читайте також:
- Аромат осені: простий яблучний пиріг, який завжди вдається
- Ароматне печиво з яблуками та корицею: простий рецепт домашнього затишку
- Шарлотка без духовки: смачний яблучний десерт на сковорідці
 
                 
                 
                 
                     
                     
                     
                     
                     
                    