Інтернет без світла: як жителям Луцька підключити Wi-Fi під час відключень електропостачання

Інтернет без світла: як жителям Луцька підключити Wi-Fi під час відключень електропостачання

В інтернеті з'явилося чимало лайфхаків, як налаштувати собі домашній інтернет під час аварійних чи планових відключень світла. Найпоширеніший та найдешевший спосіб – під'єднати роутер до павербанку. 

Уявімо, що у вас вдома зникло світло. Інтернет-роутер згаснув, а отже вай-фаю теж немає. Як отримати домашній інтернет без електрики, наскільки це важко та який спосіб найдешевший, - розповіли у сюжеті 12 каналу

Для інтернету потрібна електрика, причому не лише вам, а й провайдеру. Ви не зможете налаштувати домашній інтернет без світла, якщо цього не зробив ваш інтернет-постачальник. 

«Треба споживачу подзвонити до свого провайдера і запитати, чи буде працювати інтернет, коли немає світла, а якщо буде, то скільки часу», - розповів директор ТОВ «Coolnet» Сергій Куліш.

Якщо ваш провайдер використовує ПОН-технологію і подбав про альтернативні джерела живлення – інтернет без світла ви матимете.Технологія ПОН – це пасивна оптична мережа. Зі сторони провайдера все обладнання розташовується в одному місці, а відтак йому простіше його заживити.

«Головне – коли пропадає електрика, щоби провайдер мав такий ось генератор і міг заживити свої сервери, там же стоять і вузли, які роздають інтернет в кожну домівку», - зазначив Сергій Куліш.

Дрібні вузли, через які інтернет йде до абонентів розкидані по місту. Якщо немає світла, роботу кожного протягом 12-ти годин підтримують акумулятори. 

«Якщо світло вимкнули надовго, монтажники приїжджають сюди до нас, де заряджаються акумулятори, беруть підзаряджений акумулятор, їдуть на вузол, замінюють його, привозять сюди і ставлять на зарядку. Навіть, якщо в нас на базі немає світла, ми працюємо на генераторі, в нас зарядні пристрої всі працюють»,  - розповів директор ТОВ «Coolnet».

Якщо у квартиру заходить мідний кабель - це вказує на те, що провайдер використовує технологію ЕЗЕРНЕТ. В її основі так само лежить оптоволокно, проте його прокладають лише до вашого багатоквартирного будинку, а далі через спеціальний перетворювач і цей мідний кабель доставляють інтернет до вашої квартири. Кожен такий перетворювач вимагає резервного живлення, себто генератор чи заряджений акумулятор має бути в кожному будинку. 

«Якщо він його не живить і вимикається світло, у вас відповідно індикація також зникає і інтернету у вас не буде, навіть якщо ви його заживете свій роутер, інтернет у вас не з'явиться», - запевнив Сергій Куліш.

Якщо ваш провайдер таки працює за технологією ПОН – інтернету без світла у вас вдома бути. Найпростіший спосіб отримати вайфай – підключити оптичний термінал та роутер до павербанка. Однак для цього вам потрібні спеціальні кабелі – це перетворювач напруги та Дільник живлення. Коштують приблизно 250 гривень.

«Якщо ви маєте самий звичайний павербанк, підключаємо наш кабель, підключаємо дільник живлення. Один – в оптичний термінал, інший в роутер. Лампочки горять. Все працює. Час роботи залежить від павербанка. Розрядився? Беремо інший», - каже Сергій Куліш.

Замість павербанка можна використати й інший акумулятор живлення. До прикладу міні-упс. Ціна всередньому півтори - два тисячі.

«Такий пристрій цей роутер і оптичний термінал може живити до 8-ми годин. Якщо у вас він розрядився, як резерв може бути отакий ось шнурочок 5/12, підключаємо його теж до цього мініупса або ж будь-якого домашнього павербанку і далі собі працюєте, але вже час роботи залежатиме від того, скільки у вас ємність вашого павербанку», - додає директор ТОВ «Coolnet».

Можна використовувати й потужніші, а відтак і дорожчі джерела безперебійного живлення. Такий, до прикладу, коштує 5 тисяч гривень.

Якщо з домашнім інтернетом не складається, можна підключитися до Wi-Fi в квартирі за допомогою смартфона. Більшість моделей здатні працювати в якості роутера і роздавати мобільний інтернет на інші пристрої. Цей варіант працює, якщо у вас є мобільний інтернет, оскільки від відключень світла страждають і вишки мобільних операторів. 

Читайте також:

Можливо зацікавить