Скільки у Луцьку коштує картопля на ринку
На ринках Луцька найпоширеніша покупка в цей період - картопля. Продавці з найвіддаленіших куточків району везуть вирощені на власному городі овочі, аби ті, хто не має свого господарства, змогли придбати та заготовити бульбу на зиму.
Скільки коштує мішок картоплі у Луцьку та як правильно підготувати овоч для довгого зберігання, дізнавалися журналісти ВСН.
Картопля - чи не найпопулярніший продукт у нашій країні. Його недарма називають «другим хлібом». Уже зараз господині закупляють її на зиму та намагаються забезпечити умови найдовшого зберігання.
Олександр продає овочі на Центральному ринку у Луцьку більше десятка років, каже: цьогоріч картопля дуже дешева.
«Картопляний врожай цього року дуже багатий. Тому й ціна така. Я продаю за 12 гривень один кілограм. Якщо беруть оптом - більше 10 кілограмів, то по 10 гривень. Якраз зараз всі купують на зиму», - розповів Олександр.
Мішок-сітка вміщає 35-40 кілограмів, а мішок із мішковини - 45-50 кілограмів.
Продавчиня з Північного ринку Олена продає бараболю за 8 гривень, але це, каже, одноразова акція:
«Продаю так, бо хочу швидше поїхати додому, знову копати картоплю, адже вродило - дай Боже!», - каже вона.
Ціни на Центральному та Північному ринку майже однакові: варіюються від 10 до 15 гривень за кілограм картоплі.
Аби зберегти бараболю на довгий термін та уникнути гниття, потрібно створити для овоча певні умови:
- оптимальна температура для зберігання – +2…+4°С в зимовий період. Вологість повітря повинна бути не вище 85%. Якщо температурний режим не дотримується і в місці зберігання значно холодніше, то бульби промерзають і набувають неприємний солодкуватий присмак;
- на картоплю не повинні потрапляти прямі сонячні промені, адже на сонці в картоплинах виробляється соланін – отруйна речовина, а сама картопля набуває зеленуватий відтінок.
Більшість людей зберігає картоплю в підвалах будинків або гаражах. Проте, чимало містян не мають такого темного та прохолодного місця, тому популярністю користуються так звані «сухі» заготовки. Зробити такі можна декількома способами:
- картоплю нарізати тонкими пластинками до 0,5 сантиметра, потім ретельно промити в холодній воді та висушити. Готові скибочки обсмажити в олії, а потім розкласти і дати висохнути. Сухі пластинки зберігати в пакетах з поліетилену в затемнених місцях;
- картоплю нарізати скибочками, просушити в духовці з відкритими дверцятами при температурі близько 40 градусів. Зібрати в пакет і зберігати в прохолодному місці.
Такі заготовки не зіпсуються навіть за пів року, якщо правильно їх зберігати. Крім того, чищену і порізану картоплю на зиму можна заморозити, звісно, кому дозволяє це зробити розмір морозильної камери.
Читайте також:
- Цибуля на зиму: за скільки у Луцьку можна купити та як зберігати
- Люди самі збирають томати: біля Луцька просто з поля продають помідори
- Огірки зросли в ціні, а цибуля та картопля - дешевші: які ціни на луцьких ринках