Скільки у Луцьку коштує картопля на ринку

Скільки у Луцьку коштує картопля на ринку

На ринках Луцька найпоширеніша покупка в цей період - картопля. Продавці з найвіддаленіших куточків району везуть вирощені на власному городі овочі, аби ті, хто не має свого господарства, змогли придбати та заготовити бульбу на зиму.

Скільки коштує мішок картоплі у Луцьку та як правильно підготувати овоч для довгого зберігання, дізнавалися журналісти ВСН.

Картопля - чи не найпопулярніший продукт у нашій країні. Його недарма називають «другим хлібом». Уже зараз господині закупляють її на зиму та намагаються забезпечити умови найдовшого зберігання.

Олександр продає овочі на Центральному ринку у Луцьку більше десятка років, каже: цьогоріч картопля дуже дешева.

«Картопляний врожай цього року дуже багатий. Тому й ціна така. Я продаю за 12 гривень один кілограм. Якщо беруть оптом - більше 10 кілограмів, то по 10 гривень. Якраз зараз всі купують на зиму», - розповів Олександр.

Мішок-сітка вміщає 35-40 кілограмів, а мішок із мішковини - 45-50 кілограмів.

Скільки у Луцьку коштує картопля на ринкуСкільки у Луцьку коштує картопля на ринкуСкільки у Луцьку коштує картопля на ринку

Продавчиня з Північного ринку Олена продає бараболю за 8 гривень, але це, каже, одноразова акція:

«Продаю так, бо хочу швидше поїхати додому, знову копати картоплю, адже вродило - дай Боже!», - каже вона.

Ціни на Центральному та Північному ринку майже однакові: варіюються від 10 до 15 гривень за кілограм картоплі.

Скільки у Луцьку коштує картопля на ринкуСкільки у Луцьку коштує картопля на ринку

Аби зберегти бараболю на довгий термін та уникнути гниття, потрібно створити для овоча певні умови

  • оптимальна температура для зберігання – +2…+4°С в зимовий період. Вологість повітря повинна бути не вище 85%. Якщо температурний режим не дотримується і в місці зберігання значно холодніше, то бульби промерзають і набувають неприємний солодкуватий присмак;
  • на картоплю не повинні потрапляти прямі сонячні промені, адже на сонці в картоплинах виробляється соланін – отруйна речовина, а сама картопля набуває зеленуватий відтінок.

Більшість людей зберігає картоплю в підвалах будинків або гаражах. Проте, чимало містян не мають такого темного та прохолодного місця, тому популярністю користуються так звані «сухі» заготовки. Зробити такі можна декількома способами:

  • картоплю нарізати тонкими пластинками до 0,5 сантиметра, потім ретельно промити в холодній воді та висушити. Готові скибочки обсмажити в олії, а потім розкласти і дати висохнути. Сухі пластинки зберігати в пакетах з поліетилену в затемнених місцях;
  • картоплю нарізати скибочками, просушити в духовці з відкритими дверцятами при температурі близько 40 градусів. Зібрати в пакет і зберігати в прохолодному місці.

Такі заготовки не зіпсуються навіть за пів року, якщо правильно їх зберігати. Крім того, чищену і порізану картоплю на зиму можна заморозити, звісно, кому дозволяє це зробити розмір морозильної камери.

Читайте також:

Можливо зацікавить