Легендарна волинська страва: Євген Клопотенко поділися рецептом світязьких пончиків
Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився автентичним рецептом світязьких пончиків, який знайшов у своїй гастрономічній подорожі Волинню.
Відповідне відео він опублікував на своєму ютуб каналі.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 30 г живих дріжджів
- 250 мл теплого молока
- 50 г вершкового масла
- 75-100 г цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете)
- 4 жовтки
- 1 яйце
- 10 г ванільного цукру
- 250 г варення з троянд
- 1 дрібка солі
- 500 мл олії (для фритюру)
- цукрова пудра до смаку
Рецепт:
1. Для тіста у велику миску влийте 250 мл теплого молока і додайте 1 ст. л. цукру, добре розмішайте, щоб цукор розчинився.
2. Додайте 30 г живих дріжджів. Можна розкришити їх руками, аби вони краще розчинилися у молоці.
3. Всипте 2 ст. ложки борошна. Трохи перемішайте і залиште опару в теплому місці для активації дріжджів.
4. Розітріть у мисці 50 г вершкового масла із дрібкою солі та цукром, що залишився, до білого кольору. Відділіть 4 жовтки від білків, білки вже нам не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, кожного разу розтираючи суміш, щоб цукор добре розчинився.
5. Потім додайте 1 ціле яйце та ще раз добре перемішайте до однорідної консистенції.
6. У миску з опарою додайте 500 г борошна та вилийте яєчну суміш. Всипте 10 г ванільного цукру.
7. Замісіть тісто і залиште для підйому на 1 годину. Воно має збільшитися в об’ємі у 2 рази. Обімніть тісто, коли воно підійде.
8. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 1 см. Не розкочуйте тісто занадто тонко, аби пампушки вийшли пухкими.
9. Сформуйте кружечки з тіста. Це будуть основи для пампушок.
10. Вистеліть деко пергаментом та викладайте кружечки з тіста, це нижні частини пампушок. На кожен кружечок викладіть приблизно по 1 ч. л. начинки.
11. Зверху накрийте кожен кружечок іншим та обережно заліпіть краї пальцями. Намагайтеся заліпити так, аби варення не просочилося крізь тісто під час приготування. Накрийте сформовані пампушки рушником і залиште, доки вони трохи не підійдуть і не збільшаться в об’ємі ще у 2 рази.
12. У каструлю вилийте 500 мл олії та нагрівайте на середньому вогні до появи невеличких бульбашок. Тепер обсмажимо пампушки у фритюрі. Для цього спочатку занурюйте їх в олію верхньою стороною. Смажте до золотавого відтінку, це приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно перевертайте шумівкою чи виделкою та смажте ще 1 хвилину.
13. Готові пампушки викладайте на паперові рушники, аби увібралася зайва олія. Коли будете подавати пампушки, притрусіть їх цукровою пудрою.
Начинка:
- Мак 150 г
- Цукор 70 г
Мак перетерти в макомелці, або в макогоні, викласти в каструлю додати цукор воду, щоб покрила мак. Варити помішуючи 10 хв, щоб не було рідини, охолодити.
Читайте також:
- «Смакота»: рецепт чізкейків від луцької кондитерки
- Буде м'яким та збереже яскравий колір: як швидко приготувати буряк