Легендарна волинська страва: Євген Клопотенко поділися рецептом світязьких пончиків

Легендарна волинська страва: Євген Клопотенко поділися рецептом світязьких пончиків

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився автентичним рецептом світязьких пончиків, який знайшов у своїй гастрономічній подорожі Волинню.

Відповідне відео він опублікував на своєму ютуб каналі.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 30 г живих дріжджів
  • 250 мл теплого молока
  • 50 г вершкового масла
  • 75-100 г цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете)
  • 4 жовтки
  • 1 яйце
  • 10 г ванільного цукру
  • 250 г варення з троянд
  • 1 дрібка солі
  • 500 мл олії (для фритюру)
  • цукрова пудра до смаку

Рецепт:

1. Для тіста у велику миску влийте 250 мл теплого молока і додайте 1 ст. л. цукру, добре розмішайте, щоб цукор розчинився.

2. Додайте 30 г живих дріжджів. Можна розкришити їх руками, аби вони краще розчинилися у молоці.

3. Всипте 2 ст. ложки борошна. Трохи перемішайте і залиште опару в теплому місці для активації дріжджів.

4. Розітріть у мисці 50 г вершкового масла із дрібкою солі та цукром, що залишився, до білого кольору. Відділіть 4 жовтки від білків, білки вже нам не знадобляться. Додавайте по одному жовтку, кожного разу розтираючи суміш, щоб цукор добре розчинився.

5. Потім додайте 1 ціле яйце та ще раз добре перемішайте до однорідної консистенції.

6. У миску з опарою додайте 500 г борошна та вилийте яєчну суміш. Всипте 10 г ванільного цукру.

7. Замісіть тісто і залиште для підйому на 1 годину. Воно має збільшитися в об’ємі у 2 рази. Обімніть тісто, коли воно підійде.

8. Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто у пласт товщиною приблизно 1 см. Не розкочуйте тісто занадто тонко, аби пампушки вийшли пухкими.

9. Сформуйте кружечки з тіста. Це будуть основи для пампушок.

10. Вистеліть деко пергаментом та викладайте кружечки з тіста, це нижні частини пампушок. На кожен кружечок викладіть приблизно по 1 ч. л. начинки.

11. Зверху накрийте кожен кружечок іншим та обережно заліпіть краї пальцями. Намагайтеся заліпити так, аби варення не просочилося крізь тісто під час приготування. Накрийте сформовані пампушки рушником і залиште, доки вони трохи не підійдуть і не збільшаться в об’ємі ще у 2 рази.

12. У каструлю вилийте 500 мл олії та нагрівайте на середньому вогні до появи невеличких бульбашок. Тепер обсмажимо пампушки у фритюрі. Для цього спочатку занурюйте їх в олію верхньою стороною. Смажте до золотавого відтінку, це приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Потім обережно перевертайте шумівкою чи виделкою та смажте ще 1 хвилину.

13. Готові пампушки викладайте на паперові рушники, аби увібралася зайва олія. Коли будете подавати пампушки, притрусіть їх цукровою пудрою.

Начинка:

  • Мак 150 г
  • Цукор 70 г

Мак перетерти в макомелці, або в макогоні, викласти в каструлю додати цукор воду, щоб покрила мак. Варити помішуючи 10 хв, щоб не було рідини, охолодити.

Читайте також:

Можливо зацікавить