Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

Подвір'я Світлани Никитюк із Каменя-Каширського цвіте від ранньої весни до пізньої осені. Квіткові композиції встелили її двір та сад.

Як тільки зійде сніг, першими у жінки цвітуть крокуси, - пише газета Полісся.

Прикрашають клумби також рожево-біло-бузкові карликові флокси. А поміж ними майоріє незліченна кількість тюльпанів, з яких і починалося квітникарство жінки. Де-не-де визирають примули. Тут же пробиваються квіти дощу – гіацинти. Уже з травня квітнуть кущові вейгели, які активно зацвітають вдруге ще й у вересні-жовтні. Влітку разом із міксом десятків троянд майорять також гортензії, гібіскуси, ароматні лілії, жоржини тощо. До морозів й перших снігів головними лишаються хризантеми. А їх тут незліченна кількість. Тільки шаровидних буде 40 сортів, а ще є «корейки», високі, кущові (піоновидні).

Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

«За освітою я лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу. До садівництва чи флористики ніколи стосунку не мала. Любов до квітів прищепила мама. У неї досі також усе потопає в квітах та вазонах. Навіть продавати розведені сорти почала для того, аби придбати нові для своєї клумби. Збуваю лише хризантеми та пеларгонії, інколи для родичів можу віддати якісь весняні чи літні квіти.

 Пристрасть до цієї справи з’явилась ще 7 років тому, а коли мали перебиратися вже в нову хату, то, звісно, хотілось створити тут своєрідний ботанічний сад, основним елементом якого мали стати улюблені тюльпани. Отак поступово назбирала солідну колекцію різних видів. А першу шаровидну хризантему мала бордову, придбала її на ринку в нашому райцентрі», – пояснює жінка.

Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

Тепер покупці уже приїздять до пані Світлани з усього району, просто додому. Після прогулянки садом, вони можуть обрати собі просто з грядки той кущик, який найбільше впав в очі. Дехто бере одразу по 10 сортів, вантажить цілі буси. Особливо популярним останнім часом стало купувати хризантеми для облагородження ділянок при установах чи на кладовищі. Ціни стартують від 25-35 гривень за маленький кущик до 120-130 гривень за великий. Для порівняння, минулого року такі ж порослі на наших ринках були вдвічі дешевші, за найбільший кущ треба було заплатити 70-80 гривень. Інфляція та невизначеність в умовах воєнного стану зіграли свою роль.

Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

 «Через воєнні дії думала, що цього року взагалі не буду садити нічого. У попередні роки мала значно більше квітів. Але з часом ми адаптувалися до думки, що у нас зараз відбувається, уже могли тверезіше оцінювати як діяти, як жити далі. Поступово люди почали питати про квіти. Тож вирішили все ж, поки ситуація дозволяє, господарювати на своїй землі. І це стало хоча б якимось підробітком у нинішній ситуації з дефіцитом можливості працевлаштування», – каже господиня.

  Але не тільки війна втрутилася в плани квітникарки. Додають чимало клопотів різні шкідники та хвороби, що надто активізувались впродовж останніх років. А це потребує додаткового часу та затрат на обробіток.

«Ще три роки тому я не знала, що таке кропити інсектицидами квіти. Тепер же цю процедуру мусово робити декілька разів на рік. І починати треба вже під кінець весни. Інакше те, що не з’їдять комахи, допалить фітофтора. І замість шикарних кущиків будуть лише обгризені сухостої. Тля, наприклад, найпоширеніша на квітниках поблизу дерев. Для захисту від попелиці, вишневої мухи, довгоносика та інших комах використовують популярні засоби — «Карбофос», «Іскру», «Актара». Мені особисто найдієвіший від шкідників інсекто-акарицид «Бі-58». А фітофтору допомагає побороти «Фундазол», – ділиться досвідом жінка.

Кропіння – не єдина морока. Біля квітів доводиться добряче щодня находитися: прополоти, підживити, полити, обрізати, розсадити, укрити на зимівлю тощо. Та й рік на рік не схожий, щоразу є свої нюанси. Світлана Михайлівна вчиться на своїх помилках, виводячи все нові й нові формули догляду за рослинами при різних погодних умовах.

  

 Частина хризантем на її обійсті вже відцвіла, однак є ще грядки, які почнуть квітнути тільки вкінці вересня й до перших снігів. Йдучи поміж зеленими кущиками, які ще не розпустилися барвами, вона запросто може назвати де який сорт, навчилася розрізняти їх навіть за листочками. На зиму кожен з них буде обрізати та укривати хвоєю. Використовувати для цього перегній чи листя не радить – це призведе до масової появи шкідників і грибків.

 

«Коли купуєте кущик, звертайте увагу насамперед на кореневу систему, а не на квітку. Від цього залежить, наскільки він приживеться у вас і яким цвітінням буде радувати вас наступного року. Квітникарство – справа нелегка, але варта вкладених у неї зусиль. Із кожною квіткою щоразу розцвітає душа. Ваша праця дає життя чомусь прекрасному», – каже наостанок камінь-каширська садівниця.

Любов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї садЛюбов до квітів надихнула на власну справу: волинянка виростила на подвір'ї сад

Можливо зацікавить