На Волині 10-річний хлопець потрапив до лікарні після споживання грибів

На Волині 10-річний хлопець потрапив до лікарні після споживання грибів

У Володимирському районі до лікарні госпіталізували 10-річного хлопчину з отруєнням грибами.

Про це повідомляють в обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Зазначається, що це перший випадок отруєння грибами на Волині у 2025 році.

Нагадаємо, на Волині триває грибний сезон: дається взнаки волога, хоча й не дуже тепла погода. Соцмережі рясніють світлинами боровиків, лисичок, маслюків та інших дарів лісу.

Медики наголошують: щоб уникнути отруєнь грибами, варто пам’ятати правила їх безпечного збирання та вживання.

Гриби – досить «важка» їжа. Вони містять велику кількість азотистих речовин, жири, вуглеводи, деякі вітаміни, мінерали, а також клітковину хітин, що майже не перетравлюється. Тому не можна зловживати грибами. Вагітним, жінкам, які годують грудьми, людям старшого віку їх їсти не рекомендується, а дітям до 12 років – взагалі не треба споживати.

Як правильно збирати гриби:

  •  передусім, ви маєте бути впевнені, що знайдений гриб – їстівний. За найменшого сумніву – не кладіть його в кошик;
  •  не беріть старі, перезрілі й дуже молоді, бо їх легко сплутати з отруйними;
  •  надавайте перевагу трубчастим (у них під шапкою наче губка), а не пластинчастим грибам;
  •  не збирайте ті, що ростуть біля доріг, смітників, промислових підприємств, тощо. Такі гриби можуть накопичувати шкідливі речовини;
  •  за посушливої погоди гриби втрачають воду і накопичують токсини, тому не збирайте їх;
  •  не куштуйте сирі гриби; вживайте тільки після належної термічної обробки;
  •  не купуйте дикорослі гриби з рук, на стихійних ринках;

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо так – викиньте гриби з цього кошика, а його ретельно помийте.

Гриби потрібно готувати протягом доби з моменту збору, дотримуючись технології: промивати та термічно обробляти.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин, або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.

Блювання та діарея — найпоширеніші ознаки отруєння. Крім того бувають: різкий біль у животі, головний біль, підвищення температури тіла, галюцинації, холодні руки та ноги (через відтік крові від кінцівок), судоми, задуха, марення, зниження частоти пульсу, запаморочення.

При отруєнні грибами, потрібно, насамперед, викликати швидку допомогу, а також промити шлунок чистою водою:

  •  випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої);
  •  викликати блювання;
  •  повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

Читайте також: 

Можливо зацікавить