Мариновані маслята на зиму виходять смачніші за білі гриби: найкращий рецепт

Мариновані маслята на зиму виходять смачніші за білі гриби: найкращий рецепт

Жовтень — чудовий час для збору маслят і їхньої консервації на зиму. Мариновані маслята — популярна страва, яка довго зберігається і добре підходить для святкового та повсякденного столу. 

Маслята треба чистити, знімаючи слизьку плівку з капелюшка. Хоч це й клопітка справа, проте результат вартує зусиль: очищені гриби добре тримають форму в маринаді, не темніють і мають чудовий смак.

Інгредієнти для маринування (на 1 літр води):

  • 2 кг очищених маслят
  • 1 л води
  • 2 ст. ложки оцту (9%)
  • 1 ст. ложка солі
  • 1,5 ст. ложки цукру
  • 5–6 горошин чорного перцю
  • 2–3 лаврових листки
  • 2–3 зубчики часнику (за бажанням)
  • кілька гвоздик або зерна гірчиці — за смаком

Як готувати:

  1. Очистити гриби: зняти плівку з капелюшків, зрізати нижню частину ніжки, добре промити.
  2. Проварити гриби в підсоленій воді 15–20 хв після закипання. Зняти піну.
  3. Приготувати маринад: у каструлі закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет, спеції.
  4. Додати варені гриби в маринад і кип’ятити ще 10 хв.
  5. Розкласти по стерилізованих банках, залити гарячим маринадом і закрутити кришки.
  6. Укутати банки ковдрою до повного охолодження.

Банки з маринованими маслятами найкраще зберігати в прохолодному темному місці: погребі або коморі. Вони можуть стояти до 1–2 років, але зазвичай зникають набагато раніше.

Читайте також:

Можливо зацікавить