Мариновані маслята на зиму виходять смачніші за білі гриби: найкращий рецепт

Жовтень — чудовий час для збору маслят і їхньої консервації на зиму. Мариновані маслята — популярна страва, яка довго зберігається і добре підходить для святкового та повсякденного столу.
Маслята треба чистити, знімаючи слизьку плівку з капелюшка. Хоч це й клопітка справа, проте результат вартує зусиль: очищені гриби добре тримають форму в маринаді, не темніють і мають чудовий смак.
Інгредієнти для маринування (на 1 літр води):
- 2 кг очищених маслят
- 1 л води
- 2 ст. ложки оцту (9%)
- 1 ст. ложка солі
- 1,5 ст. ложки цукру
- 5–6 горошин чорного перцю
- 2–3 лаврових листки
- 2–3 зубчики часнику (за бажанням)
- кілька гвоздик або зерна гірчиці — за смаком
Як готувати:
- Очистити гриби: зняти плівку з капелюшків, зрізати нижню частину ніжки, добре промити.
- Проварити гриби в підсоленій воді 15–20 хв після закипання. Зняти піну.
- Приготувати маринад: у каструлі закип’ятити воду, додати сіль, цукор, оцет, спеції.
- Додати варені гриби в маринад і кип’ятити ще 10 хв.
- Розкласти по стерилізованих банках, залити гарячим маринадом і закрутити кришки.
- Укутати банки ковдрою до повного охолодження.
Банки з маринованими маслятами найкраще зберігати в прохолодному темному місці: погребі або коморі. Вони можуть стояти до 1–2 років, але зазвичай зникають набагато раніше.
Читайте також:
- Тертий буряк на зиму в банках: і для борщу, і для салатів
- Домашня тушонка, яка не вибухає: простий рецепт без автоклава
- Квашена капуста: рецепт від бабусі, який виходить завжди