На Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча років

На Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча років

Фонди Волинського краєзнавчого музею поповнилися цінним експонатом. Музей отримав глиняну писанку ХІ-ХІІ ст.

Про це повідомили на сторінці закладу у фейсбуці. 

Виріб зовні покритий поливою та розписами, а всередині має калатальце.

«Писанку випадково знайшов Олександр Міщук у с. Древині, (Володимирський район). Дякуємо також Володимир Чопюк за посередництво!» - звертають у дописі.

Як повідомляє Суспільне, глиняну писанку знайшов ветеран та демобілізований військовослужбовець Олександр Міщук, копаючи город тещі. 

 Як розповів завідувач відділу давньої історії Тарас Верба, таких писанок всього на теренах західної України знайдено десь десять. «Одну, знаю точно у 2013 році знайшли біля Хрінницького водосховища, зараз вона зберігається у Рівненському музеї», - зазначив він. 

«Така писанка — це не побутова річ, а більш сакральна, можливо використовувалась в ритуальних обрядах, бо полива для того часу — це дорога річ. Знайдена писанка теж висока ціниться серед приватних колекціонерів», - додав завідувач відділу давньої історії.

 

На Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча роківНа Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча роківНа Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча роківНа Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча роківНа Волині знайшли унікальну писанку - їй тисяча років

Читайте також: 

Можливо зацікавить