5 небанальних літніх страв з кабачків і цукіні, які ви точно захочете приготувати

Влітку кабачки та цукіні перетворюються на справжніх зірок кухні — доступні, корисні й неймовірно смачні. Cтрави з них не набридають, навпаки — викликають апетит і бажання готувати ще й ще.
NV Food пропонує сісти у останній вагон поїзда з літніми рецептами кабачків та цукіні. Утім, запропоновані п’ять рецептів точно порадують вас неймовірним виглядом, цікавим смаком та красивою подачею. Ба більше, вони швидко готуються і корисні для здоров’я.
1. Равіолі з цукіні, шпинату та помідорів
Ця страва вірогідно вразить не лише своїм неймовірним виглядом та розкішшю овочів на тарілці, а й смаком. Тут у гармонії співіснують томати у соусі, сир рикота, спеції, шпинат та усе завершено м’якими цукіні замість тіста. Ці «равіолі» — любов вегетаріанців та прихильників смачного та здорового харчування. Замінюйте цукіні на кабачки та насолоджуйтеся елегантними квадратиками на тарілці. Рецептом поділився шеф Уді Баркан на своїй сторінці в Інстаграм.
Інгредієнти:
- 4 цукіні або кабачки, тонко нарізані за допомогою овочечистки
- 250 г сиру рикота
- 4 ст.л. оливок, нарізаних
- ½ склянки гарбузового насіння
- 150 г шпинату, приготованого протягом 1 хвилини в мікрохвильовці
- 1 ст.л. сумаху
- Оливкова олія
- Сіль і чорний перець, за смаком
Для томатного соусу:
- 3 ст.л. оливкової олії
- 4 зубчики часнику, нарізані
- Стебла базиліка, нарізані
- 1 червоний перець чилі, нарізаний
- 700 мл пассати (100% томатний соус)
- 1 ст.л. цукру
- 1 ч.л. солі
- ½ склянки води
Перед смаженням: вершкове масло + оливкова олія
Додатково:
- 50 г напівтвердого сиру, натертого на тертці
- Листя базиліка
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 220 °C. Змішайте рикоту, оливки, гарбузове насіння, відварений шпинат, сумах, сіль та перець. Добре перемішайте. Покладіть 2 скибочки цукіні хрестоподібно. Зверху викладіть столову ложку начинки, згорніть, щоб закрити, і відкладіть убік.
Нагрійте оливкову олію, обсмажте часник, стебла базиліка та перець чилі. Додайте пассату, цукор, сіль і воду. Закип’ятіть і варіть 5 хвилин.Викладіть равіолі на сковорідку, полийте оливковою олією і додайте кубики вершкового масла.
Смажте 15 хвилин, додайте сир і запікайте ще 5 хвилин до золотистої скоринки. Готову страву прикрасьте базиліком та оливковою олією.
2. Пиріг невидимка з кабачків та фети
Мінімум тіста, але максимум смаку цукіні. Тут, за аналогією з яблуками, овоч створює усе тіло цього красивого та корисного пирога. Також Невидимка — чудовий метод позбутися кабачків чи цукіні, які у вас лишилися. Замінюйте сир на ваш улюблений, як от фету на бринзу чи пармезан на інший сир. Однак саме з ними страва вийде оригінально смачною. Рецептом поділилася французька блогерка Олівія Пресо
Інгредієнти на 4−6 осіб:
- 2 яйця
- 100 мл молока
- 70 гр борошна
- ½ пакетик розпушувача
- 3 кабачки
- 1 ст.л. оливкової олії
- 80 г фети чи бринзи
- 30 г пармезану
- сіль та перець.
Приготування:
Розігріваємо духовку до 180 °C. Змішайте яйця з молоком, олією, пармезаном, борошном і розпушувачем до однорідної маси. Помийте кабачки та наріжте тонкими смужками. Додаємо до суміші. Посоліть та поперчіть.
Вилийте першу частину в силіконову форму діаметром 20 см, потім додайте розкришений сир фета і повторіть операцію 3 рази. Випікайте 45 хвилин при 180 градусах. Подавайте гарячим або холодним з гарним салатом.
3. Смажені кабачки по-італійськи

Цей рецепт родом з Італії опублікував український блогер та просувач традицій Едуард Насиров. У оригіналі страва називається Zucchine alla poverella.
Едуард у пості розповів, що це смажені цукіні/кабачки які подають на аперитив, додають у пасту, піцу, сендвічі. «Якщо ви були, наприклад у Флоренції, то могли бачити їх у лавках де готують паніні на вітрині зі складовими. Рецепт дуже простий, а результат чудово зберігається до 5 днів у холодильнику!» Своїми рецептами та порадами Насиров ділиться на Patreon.
Інгредієнти:
- 3 кабачки/цукіні, нарізати тонкими слайсами
- олія для смаження
- сіль за смаком
- 30 мл оливкової олії
- дрібка пластівців чілі
- пару зубчиків часнику, подрібнити
- 20−30 мл білого винного оцту
Приготування:
Кабачки обсмажити до золостості на олії часнитами, викладати на тарілку, кожну готову частину трохи присолити. На пательні розігріти оливкову олію, додати часник та чілі а через 30 секунд оцет, все добре перемішати за полити смажені кабачки/цукіні.
Подавати до столу можна у гарячому вигляді із сиром, м’ятою та хлібом, або ж у холодному вигляді використовувати як складову інших страв (незабаром покажу де я використав цю заготовку й залишився у повному захваті) Зберігати у контейнері/банці у холодильнику.
4. Лазанья з кабачків

Один рецепт — це, погодьтеся, не дуже цікаво. Саме тому лазанья може бути й кабачковою, замінивши пасту на овочі. Спільного небагато, але саме такий варіант буде більш корисним і соковитішим.
Інгредієнти:
- кабачки чи цукіні 2−3 шт.
- фарш м’ясний (яловичий, мішаний чи курячий) 500 г
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- часник 2−3 зубчики
- помідори чері 150 г
- сир твердий 250 г
- олія 2 ст. л.
- сіль, перець, орегано чи італійські трави за смаком та бажанням
Приготування:
Обсмажуємо дрібно нарізану цибулю на олії до прозорості, додаємо подрібнений або пропущений через прес часник і фарш. Додаємо спеції за смаком (підійдуть італійські або прованські трави, сушений базилік, часник, орегано), солимо і перчимо. Обсмажуємо майже до готовності.
Нарізаємо цукіні тонкими скибочками вздовж. Найкраще підійдуть молоді кабачки з тонкою шкіркою або цукіні. Якщо вони не дуже молоді, то краще зняти шкірку. Дуже смачно відразу викладати сирі кабачки у форму одразу. Тоді вони вийдуть хрусткими. А щоб вони були дуже м’якими, можете спочатку обсмажити їх на сковороді.
На дно змащеної олією форми викладаємо шар кабачків. Можна трохи посолити. Викладаємо половину фаршу. Потім викласти ще один шар кабачків. На них — другу половину фаршу. Закінчити шаром кабачків, які слід щедро посипати тертим сиром. Для вигляду можна покласти половинки помідорів чері, але це не обов’язково. Випікаємо в попередньо розігрітій духовці при 180°.
5. Кабачкова спіраль-невидимка
Інгредієнти для пирога 20 см:
- 3 кабачки
- 2 яйця
- 60 г кукурудзяного борошна
- 100 г домашнього сиру
- 5 гілочок зеленої цибулі
- сіль і перець
- 100 мл молока (тут мигдальне молоко)
Для скоринки:
- 1 ст.л. сиру фета
- 1 ст.л. пармезану
Приготування:
За допомогою овочечистки наріжте кабачки на тальятеле, тобто стрічками. На рівній поверхні візьміть перший тальятеле і скрутіть його рулетом.
Потім додайте інші тальятеле навколо нього, формуючи спіраль. Викладіть у форму для запікання, змащену олією або вистелену папером. У салатник (або блендер) розбийте яйця, додайте сир, молоко, кукурудзяне борошно, цибулю, сіль і перець.
Вилийте на спіраль і зверху викладіть трохи сиру для скоринки. Випікайте приблизно 30−40 хвилин при 190 °C. Авторка рекомендує почекати, поки пиріг охолоне, перш ніж виймати його з форми.
Читайте також:
- Капуста буде розміром з футбольний м'яч: чим підживити рослину до 20 липня
- Встигни до 15 липня: як правильно сіяти спаржеву квасолю
- Навіщо їсти насіння льону щодня: 5 переваг для здоров’я