Не зів'яне і не пропаде до весни: як правильно зберігати буряк
Щоб буряк зберігався до весни, важливо вибирати повністю стиглі коренеплоди. Якщо ви самі викопуєте буряк, видаліть бадилля, очистіть його від бруду та просушіть. Якщо ж овоч куплений, просто переконайтеся, що він дозрілий.
Про те, як довго зберігати буряк різними способами, пише Уніан.
Як зберігати буряк - варіанти, місця і правила
Існує цікавий лайфхак, як довго зберігати буряк. Городники вважають, що якщо попередньо обробити його деревною золотою або крейдяним порошком, то це вбереже овоч від інфекцій і гниття. Незалежно від того, в якому місці ви будете складати коренеплоди на зиму, додаткова обробка точно не завадить.
Як зберігати буряк у погребі
Найпоширеніший варіант - це, звісно, льох. У власників приватних будинків він 100% є, а жителі багатоквартирних будинків мають невеликі льохи, як правило, «під балконами» або неподалік від житла. Для того щоб буряк лежав у погребі довго, його потрібно підготувати:
- перебрати всі торішні запаси, викинути гнилі, якщо є;
- провітрити приміщення;
- підмести і продезінфікувати вапном.
Важливо розуміти, що якщо в погребі немає підлоги, то використання ящиків і стелажів обов'язкове. Якщо між коренеплодом і землею не буде зазору, овоч може почати гнити. Те ж саме стосується і стін, на яких іноді з'являється конденсат, тому стелажі краще не ставити до них впритул.
Як зберігати буряк у піску
Звичайний пісок - природний адсорбент, тому якщо скласти буряки в ящики з піском, вони 100% пролежать до весни. Насамперед пісок потрібно обробити - просіяти, прибравши сміття і дрібне листя, також не зайвим буде і прожарити його для знезараження. Потім потрібно взяти сухий ящик, насипати шар піску, покласти кілька коренеплодів. Знову засипати піском. Так повторювати, поки не закінчаться овочі та пісок.
Альтернативний варіант - замість піску використовувати сіль, це також чудовий антисептик і консервант, але такий метод підійде тільки за невеликої кількості буряка, інакше можна розоритися.
Як зберігати буряк у поліетиленових пакетах
З огляду на той факт, що в молодості наших мам, тат, бабусь і дідусів поліетиленових пакетів не було взагалі, цей спосіб відносно новий - сучасний. Він підходить для тих, у кого мало місця в погребі, а продуктів багато. Вам потрібно взяти звичайний пакет, насипати в нього трохи гірчичного порошку або тирси, скласти буряки. Зав'язати пакет, зробити кілька отворів, щоб усередині ємності не накопичувався конденсат, а буряк не гнив. У такому вигляді можна скласти коренеплоди в льох, підвал або комору.
Як зберігати буряк у квартирі
Якщо льоху або підвалу немає, то цілком можна зберігати буряки вдома. Ідеальний варіант - якщо є комора, але коли вона відсутня, рекомендується виділити якусь частину кімнати під неї. Бажано туди поставити стелаж, коренеплід скласти в ящики або пакети і поставити на найнижчу полицю. Слідкуйте за тим, щоб буряк не перебував поруч з опалювальними приладами.
Як зберігати буряк на балконі
Не у всіх квартирах є балкони, але його наявність сильно спрощує процес зберігання коренеплодів, тому що тоді не доведеться виділяти під цю справу житлову площу. Важливо, щоб балкон був засклений і не опалювався - температура має бути максимум 2 градуси за Цельсієм і в жодному разі не нижче.
Візьміть ящик, утепліть його зсередини, викладіть буряки. Поки морозів немає, на ніч можна відкрити вікна на провітрювання. Коли зовсім холодно, ящик потрібно накрити ковдрою, інакше буряк промерзне. Обов'язково стежте за тим, щоб на урожай не потрапляли сонячні промені.
Чи можна зберігати буряк у холодильнику
Холодильник - теж підходяще місце для зберігання овочів, якщо льоху або підвалу немає, місця у квартирі теж немає, на балконі складати коренеплоди не вийде. Врахуйте, що буряк у холодильнику зберігається до 2 місяців, і це максимум. Найкраще коренеплоди вимити, обсушити і скласти в нижні піддони (ящики) холодильника.
Читайте також:
- Найпопулярніші булочки: 5 рецептів сінабонів від волинського блогера-пекаря
- Корисні поради: як зберігати хліб, щоб він не черствів
- Швидко та смачно: рецепт розсипчастого плову від луцької фудблогерки