У Ківерцях є все? Як мер виправдовував стадіон за 145 мільйонів гривень

У Ківерцях є все? Як мер виправдовував стадіон за 145 мільйонів гривень

Меру Ківерців Олександру Ковальчуку довелось відстоювати своє бажання витратити 145 мільйонів гривень на стадіон у парламенті. Нардепи зауважили, що ця закупівля, яка наробила розголосу, стала однією з причин, чому в громад можуть забрати ПДФО військових.

Своєрідний «допит» нардепи влаштували меру на засіданні ТСК з питань розслідування можливих порушень законодавства при здійсненні публічних закупівель під час війни, розповів журналіст Юрій Ніколов у фейсбуці.

«Перше на що попав - розбір польотів по першому зі скандальних «стадіонів замість дронів» - у Ківерцях на Волині. Пам'ятаєте 145 мільйонів туди хотіли злити? Потім розривали, потім знову укладали і ось виявилось, що вже таки остаточно розірвали. В общім я потрапив на парламентський допит мера Ківерців, і ось як він відстоював своє бажання витратити 145 млн грн на стадіон (це не дослівні цитати, чисто почуті мною меседжі):

- В Ківерцях все є - укриття у всіх школах, лікарні нормальні, гроші фактично нікуди тратить, а тут ми ще й 85% податків з військових лишаєм собі;

- До Ківерців перебрався м'ясокомбінат, переїжджає ще одне цивільне виробництво, а це ж нові люди, їм треба соціальний розвиток. Тому стадіон - це розвиток громади», - пише він.

Натомість, зауважує Ніколов, депутати вирішили звернутися в правоохоронні органи для перевірки підрядника. Крім того, ця ситуація стала каталізатором процесу, в результаті якого усі громади можуть втартити ПДФО військових.

« - А ви розумієте як цинічно звучать відмовки в стилі "нам треба якось далі жить свою жизнь" коли ми ще далеко не виграли війну?

- І що саме ваша історія стала першою в ряду "стадіони замість дронів" через які у вас центральний бюджет і забирає військове ПДФО? І це саме вам будуть "дякувати" інші мери...

- І як ви думали обійти 590 постанову уряду, яку визначає що всякі стадіони - це лише третя черга в приорітеті виплат Держказначейства?», - цитує членів ТСК Юрій Ніколов.

Нагадаємо, у  червні Гуманітарний відділ Ківерцівської міськради оголосив дві закупівлі на ремонт футбольного поля і бігових доріжок. В обох випадках на відкритих торгах з результатом 72,57 млн грн та 72,58 млн грн перемогла «Будівельна корпорація «РСГ».

Мер міста Олександр Ковальчук повідомив, що хоче перетворити Ківерці на «спортивну столицю області», порівнюючи своє місто з населенням у 14 тисяч та Луцьк. Для цього він планує знести старий стадіон, а замість нього побудувати новий, зі штучним полем та новим освітленням.

Такі великі витрати на об’єкти, не пов’язані з обороною у розпал війни з Росією, викликали суспільне обурення. На 145 млн грн можна купили більше 6 тисяч FPV-дронів, кожен з яких може вбити російського солдата, або нанести удар по ворожій техніці.

У середу, 20 вересня, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №10037 про перенаправлення військового ПДФО до держбюджету. Ним передбачено вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб від військових, поліцейських, рятувальників та інших силових формувань. На Волині міські голови найбільших міст проти такого рішення, адже це позбавляє місцеве самоврядування направляти кошти туди, де вони дійсно необхідні та використовувати їх в інтересах тієї чи іншої громади.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить