Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади

Герой

Захисник з волинської бригади Олександр Алексашкін, позивний Отто, загинув 10 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання на Харківщині.

Командир мотопіхотного взводу 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого народився 7 червня 1990 року в Долині, що на Івано-Франківщині, йдеться в проєкті «Спогади крізь віки», інформують «Вікна».

У багатодітній сім'ї був четвертою дитиною. З першого до шостого класу на «відмінно» навчався в Долинській гімназії-інтернаті. Відтак перейшов до Одиницької школи. Займався танцями, відвідував секцію карате, полюбляв грати в футбол, захоплювався походами в гори та риболовлею.

Вступив до Івано-Франківського вищого художнього професійного училища за спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво».

У 2012 році був призваний на строкову службу, яку проходив в Одесі. У квітні 2014 року в соціальних мережах познайомився з майбутньою дружиною Мар'яною. А вже в липні Сашко ухвалив рішення вступити до лав ЗСУ боронив Україну на території Донецької та Луганської областей у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, де був кулеметником.

У жовтні 2015 року одружився з коханою Мар'яною і переїхав до Самбора, що на Львівщині.

Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади

У 2016 році був прийнятий на службу в Самбірській ОМВК. У 2017 вступив до Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. У 2021 році, здобувши звання лейтенанта за спеціалізацією командира взводу, був скерований до 14-ї окремої механізованої бригади імені Князя Романа Великого для проходження військової служби на посаді командира мотопіхотного взводу.

З початком повномасштабної війни Олександр продовжував захищати Україну в складі уже рідної 14-ї бригади в Житомирській, Миколаївській, Херсонській Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади

Свій позивний Отто взяв в пам'ять про свого батька, з яким був близьким і якого він дуже любив. Побратими кажуть, що він був командиром з великої літери.

Євген Бігун на позивний «Прапор» розповідає:

«Дуже рідко можна зустріти такого офіцера, як Отто, щоб завжди був зі своїми людьми, сидів в окопах разом зі своїми хлопцями. Його головною метою було зберегти свій особовий склад за будь-яку ціну».

Віктор з позивним «Вірус» додає, що Олександр був хорошим прикладом для солдатів, тому що був з ними в дуже "гарячих" місцях і давав мотивацію на місці бою. Він був великим командиром, каже побратим.

Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади

Загинув Герой 10 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Борщова Харківської області.

За самовіддане виконання військового обов’язку нагороджений відзнаками та медалями «За бойову звитягу», «За участь в антитерористичній операції», «Учасник АТО», «Ветеран війни», «Гідність та честь», Сектор «С» «Дебальцеве 2015», «За оборону рідної держави», «За мужність» III ступеня.

Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади

Сашко був неймовірним чоловіком, турботливим, уважним, лагідним, ділиться спогадами дружина Мар'яна:

«У нас було так багато планів та мрій про майбутнє, та все зруйнувала проклята війна. Він писав: «Я обов'язково повернуся до тебе». Я й досі його чекаю».

Сашко був турботливим і люблячим сином, розповідає мама, завжди старався допомогти й підтримати в усьому.

«У нього була найщиріша посмішка, яка завжди перед моїми очима... Мій синочок забрав з собою моє серце, навіки залишившись у спогадах і снах», — зазначила мама загиблого Героя.

Читайте також:

Можливо зацікавить