Окупанти йшли на нас м’ясним штурмом просто по тілах своїх ж, - воїн волинської бригади

Окупанти йшли на нас м’ясним штурмом просто по тілах своїх ж, - воїн волинської бригади

Професійний шлях військовослужбовця одного зі штурмових підрозділів волинської бригади Петра розпочався… з військово-морського флоту. На початку двохтисячних, тоді ще юнак, він проходив строкову службу на великому десантному кораблі «Костянтин Ольшанський».

Про це пише АрміяInform.

«Я обіймав посаду командира універсальної спареної корабельної артилерійської установки калібру 57 мм АК-725. Тоді існувала думка, що строкова служба в Україні мала лише номенклатурне значення. А ось на нашому кораблі були дуже професійні як офіцерський склад, так і мічмани. Тривала дуже потужна фахова підготовка — мене допустили до зброї лише через 1,5 року служби, — згадує події 20-річної давнини армієць.

У складі корабельної команди чоловік брав участь у багатонаціональних військових навчаннях «Сі Бриз», які відбуваються на території  України, починаючи з 1997 року, та Cooperative Partner — 2000.

— Учасниками навчань були 17 країн. Ми тоді посіли призові місця. Шкода, що незаконно обраний президент янукович і його посіпаки цілеспрямовано знищували нашу армію, адже навіть із мінімальним фінансуванням тоді ми мали надзвичайний потенціал. Шкода, що флагман «Костянтин Ольшанський» потрапив у руки російським загарбникам, — зітхає Петро.

Після строкової служби й аж до широкомасштабного вторгнення чоловік жив звичайним життям пересічного українського громадянина: працював на будівництві, захоплювався різьбленням по дереву, ростив двох доньок.

— Маю Юлію Петрівну та Софію Петрівну. Дуже хотів ще Єлизавету, але лікарі заборонили жінці народжувати, — ділиться князівець.

…Велика навала московитів застала Петра в Польщі.

Щойно чоловік завершив поточні робочі справи, повернувся в Україну, щоб приєднатися до війська та захищати Батьківщину від загарбників.

У ТЦК та СП чоловіка розподілили до окремої механізованої бригади імені Романа Великого. Наприкінці квітня почалися бойові будні новоспеченого штурмовика.

— Спочатку ми два тижні обороняли позиції в районі селища Іванівка, що на Куп’янщині. Вийшли на короткий передих і вже наступного дня вирушили під Лиман Перший — війна є війна, не до відпочинку зараз… Бій тривав з 6-ї ранку до 15-ї години дня: нас крила російська арта, міномети, ми відбили кілька російських ДРГ.

Саме тоді уламок від ворожого снаряда прошив груди Петра, зачепивши праву легеню. Вийти з-під ворожого вогню допомогли побратими.

— Ми всі були поранені — хтось легше, хтось був більш тяжкий. Іти довелося пішки близько трьох кілометрів. Але нікого там, на позиціях, не залишили, — розповідає князівський воїн.

Після лікування й реабілітації, помітивши лідерські якості військовослужбовця, керівництво відправило Петра на навчання. Повернувся він звідти вже сержантом та обійняв посаду головного сержанта роти.

— Для хлопців я хороший старший товариш. Вони довіряють мені, а я їм. І це запорука вдалої комунікації всередині підрозділу під час бою. Для керівника я — права рука, радник, до якого він прислуховується.

За кілька днів до нашої зустрічі Петро разом із побратимами повернувся з бойового виходу. Цього разу довелося працювати під Петропавлівкою, що східніше Куп’янська.

— Ми зайшли на підтримку одного з підрозділів. Наші позиції були в лісосмузі. Осінь, дощі, вода, багнюка по коліно… А навколо тіла орків — безліч! Ми два дні тримали позицію, поки вони йшли на нас м’ясним штурмом — безперестанно! Просто по тілах своїх же товаришів!

Петро впевнений: така поведінка російської піхоти пов’язана із загородзагонами в тилу, які женуть їх у бій. А в разі відмові йти на передову — розстрілюють на місці.

— Тут, в наших окопах, у них є мінімальний шанс врятуватися — чи то потрапити в полон, чи відбити позицію, в тилу тільки розстріл, — розмірковує боєць.

Оксана ІВАНЕЦЬ

Читайте також: 

Можливо зацікавить

Здійснив мрію: попри численні поранення військовий з Волині виконав норматив кандидата в майстри спорту

Здійснив мрію: попри численні поранення військовий з Волині виконав норматив кандидата в майстри спорту

Спогади дружини полеглого Героя з Володимира: «Серце відчуло біду за три дні до загибелі чоловіка»
фото

Спогади дружини полеглого Героя з Володимира: «Серце відчуло біду за три дні до загибелі чоловіка»

Для воїнів 14 ОМБр відкрили пункт психологічної допомоги

Для воїнів 14 ОМБр відкрили пункт психологічної допомоги

Герой України

Учитель, тренер, офіцер: захиснику з волинської бригади просять посмертно присвоїти державну нагороду

Герой Волинь

На момент загибелі тата донечці не було і двох років: історія молодого Героя з Волині

Герой війна

Автомобіль потрапив під ворожий артилерійський обстріл: історія Героя з волинської бригади

петиція військовий

Загинув від вибухових травм: захиснику з волинської бригади просять посмертно присвоїти державну нагороду

Бої за Куп'янськ Герой

Брат потрапив до російського полону: 19-річний захисник з волинської бригади загинув унаслідок прямого влучання ворожого снаряда в бліндаж

Герой
відео

Обіцяв дружині повернутися, та зустріли «на щиті»: історія полеглого Героя з волинської бригади