Переплатили 3 мільйони гривень: «Волиньобленерго» закупило проводи і кабелі завищеними цінами

Переплатили 3 мільйони гривень: «Волиньобленерго» закупило проводи і кабелі завищеними цінами

У п’ятницю, 9 серпня, ПрАТ «Волиньобленерго» за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім Одеського кабельного заводу «Одескабель» кабелів і проводів на 25,43 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пише видання «Наші гроші».

Цьогоріч на склади замовника у Волинській області поставлять 129 видів кабелів і проводів. Перелік із цінами наведено в таблиці нижче. Виробником переважно буде ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», такожу у переліку кабелі АСБл від «Uzkabel» (Узбекистан), проводи АПБ від «Техпровід» і ПЕЕАІ від «Акватон». Товар оплачуватимуть протягом 120 банківських днів, тобто приблизно протягом півроку після поставки.

 Половина всієї вартості договору, а саме 12,88 млн грн припадає на самонесучі алюмінієві проводи AsXSn. Крупний постачальник «Укрпровід» у липневому прайс-листі пропонує їх на 15% дешевше. Наприклад, у договорі провід AsXSn 4х25 коштує 103 грн/м, а в прайсі – 87 грн/м. Крім того, у липні кременчуцьке «Міськсвітло» замовляло такий провід іншого виробника по 88 грн/м, а «Львівсвітло» – по 74 грн/м.

Ще 4,19 млн грн іде на кабелі АПвЭоаПу, ринкові ціни яких не вдалось знайти у відкритих джерелах. Натомість інший подібний кабель АПвЭгаПу-20 1х120/50 замовили по 828 грн/м, що виявилось трохи дешевшим від єдиної знайденої в інтернет-магазинах ціни у 894 грн/м.

 Також 1,94 млн грн відведено на кабелі АСБл-10, прайсові ціни яких у середньому на 17% нижчі. Так, кабель АСБл-10 3х120 коштує 2 326 грн/м, а в «Укрпроводу» – 1 894 грн/м.

Крім того, у липні криворізький «Міський тролейбус» замовив такий кабель по 1 857 грн/м.

 Ще 1,05 млн грн припадає на кабелі АВБбШв, прайсові ціни яких у середньому на третину нижчі. Наприклад, у договорі кабель АВБбШв 4х95 коштує 505 грн/м, тоді як в «Укрпроводу» – 337 грн/м. У липні харківське КП «Міськсвітло» після новини «Наших грошей» у червні зменшило ціну саме такого кабелю із 537 грн/м до 402 грн/м.

Якби товар замовляли по ринкових цінах, то витратили б на 3 млн грн менше. Цього вистачило б на два десятки квадрокоптерів DJI Mavic 3T, які виконавчий комітет Луцької міської ради в липні замовив по 152 тис грн.

Фірма отримала замовлення без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі в тендері треба було принести аналогічний договір за таким самим кодом CPV 31320000-5 «Електророзподільні кабелі», тобто це міг бути тільки договір за результатами закупівлі через «Прозорро». Обсяг договору мав були не менше 50% обсягу закупівлі. Ще вимагали чистий дохід за 2023 рік у обсязі не менше 100% очікуваної суми.

Власником 75% акцій «Волиньобленерго» є венчурний фонд «Онікс» Анатолія Бойка, сина колишнього лідера ОПЗЖ Юрія Бойка. Ще 21% акцій зареєстровано на ПЗНВІФ «Сьомий» ТОВ «Компанія з управління активами «Сварог Ессет Менеджмент», яке належить Олені Уманській та кіпрській компанії «Енерджі Стандард Фанд Менеджмент Лімітед» Леоніда Півоварова зі Швейцарії. Останній відомий як юрист Костянтина Григоришина.

Обленерго очолює Сергій Севідов, а уповноваженою особою є Михайло Мондровський.

«Торговий дім Одеського кабельного заводу «Одескабель» належить родинам екс-депутата Одеської облради Дмитра Іоргачова та Миколи Меркулова, як і власне завод «Одескабель». Вони раніше входили до рейтингу найбагатших одеситів від «Forbes».

Читайте також:

Можливо зацікавить