Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

15 лютого українські перевізники і водії, які розпочали мирну акцію протесту біля пункту пропуску «Ягодин — Дорогуськ», призупинили рух чотирьох польських вантажівок. У фурах везли в Україну пальне, квіти та курчат.

Такі дані станом на 19:00 розповів Суспільному речник громадської організації «Перевізники західного регіону».

35 вантажівок та легкові авто з пів сотнею водіїв з різних регіонів сформували колону на дорозі, що веде до пункту пропуску, розповів співорганізатор, керівник ГО «Перевізники західного регіону» Віталій Куценко.

Через протест польських фермерів, зазначив чоловік, на іншому боці кордону українські водії не можуть потрапити до України.

«Вимагаємо швидкого розблокування кордонів. Як це буде відбуватися, коли це буде відбуватися. Контроль над тим свавіллям на території Польщі, який робиться над нашими транспортними засобами та водіями. Вимагаємо, щоб звільнили наших водіїв з блокади на території Польщі», — сказав Віталій Куценко.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

З його слів, протестувальники будуть зупиняти й перешкоджати руху лише польським вантажівкам, які в’їжджають в Україну через пункт пропуску «Дорогуськ — Ягодин» і об'їжджають загальну чергу. Каже: не обійшлось без непорозумінь і з українськими водіями ваговозів, що перетнули кордон у напрямку України.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Фіксувати рух польських ваговозів під час комендантської години обіцяли правоохоронці, розповів учасник мирної акції Василь.

«З польської сторони стоїть фура. Він загрузився днів 10. Стоїть уже тиждень у колейці, його не впускають. Поза колейкою польська машина проїжджає, яка грузилась вчора-позавчора», — зазначив чоловік.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Начальник управління поліції превентивної діяльності Нацполіції в області Юрій Сидорук розповів, що порушень у перші години акції не зафіксували.

«Створювати тут рух у комендантську годину рух ніхто не дасть. Перепустка не дає права просто так ходити у комендантську годину. Дорога у нас незаблокована, так було й анонсовано. Трансбезпека зараз і перевірять транспортний засіб, який перетнув кордон на польській реєстрації», — сказав правоохоронець.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Українські перевізники та водії планують пропускати по одній машині на в’їзд до України щогодини, говорить організатор акції Віталій Куценко. На виїзді з пункту пропуску протестувальники зупинили водія автоцистерни з пальним на польській реєстрації.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Водій ваговоза Міхал з Польщі розповів, що протест, який організували з українського боку, подібний до того, що нині триває у Польщі.

«Я чекав, ситуація врешті вирішилась добре і це все. Тут українські водії кажуть, що протестують так само як в Польщі. Щоправда, в Польщі протестують не водії, а фермери. Я нічого такого, пов’язаного з образами не чув під час простою, доки тут був», — сказав іноземець.

Як минув перший день акції протесту на «Ягодині»

Якщо митні міжнародні переходи між Україною та Польщею не будуть розблоковані, додав організатор мирної акції Віталій Куценко, то учасники мирного протесту перешкоджатимуть руху польським водіям вантажівок щонайменше місяць.

Нагадаємо, у Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Читайте також:

Можливо зацікавить